Kun gynekologinen sisätutkimus aiheuttaa kipua

Gynekologinen sisätutkimus on osa elämää. Gynekologilla käydään esimerkiksi raskauteen ja synnytykseen liittyen, vaihdevuosien alkaessa sekä kipujen tai kuukautiskierron ongelmien vuoksi. Vulvodyniaa sekä endometrioosia epäiltäessä sisätutkimus kuuluu oireiden sekä sairauden toteamisen perustoimenpiteisiin. Koska sekä vulvodynia että endometrioosi ovat kipusairauksia, myös sisätutkimus voi sairaudesta johtuen tehdä kipeää.

Vulvodyniassa ydinoire on emättimen kosketuksen laukaisema kipu. Sisätutkimukseen kuuluu emättimen sekä muiden synnytyselimien tutkiminen spekulalla, sormin sekä tarvittaessa ultraäänisauvan avulla. Sisätutkimus voi vulvodyniassa olla mahdoton suorittaa, sillä kosketus emättimen eteiseen saattaa laukaista kivun, jolloin tutkimus ei onnistu. Vulvodynia voidaan todeta myös ilman sisätutkimusta, kertoo aiheesta väitellyt lääketieteen tohtori Anu Aalto. Liian kovakouraisesti tai osaamattomasti suorittettu sisätutkimus voi myös itsessään laukaista vulvodynian tai pahentaa kiputilaa entisestään.

Endometrioosissa kipu on tyypillisesti syvällä emättimessä sekä tuntuu voimakkaimpana liikuteltaessa kohtua sekä munasarjoja joko käsin tai ultraäänisauvan avulla. Vaikka sisätutkimus ei saisi sattua, kipu valitettavasti kuuluu joskus osaksi sairauden toteamiseen liittyviä tutkimuksia. Sisätutkimuksessa kokenut lääkäri voi löytää pesäkkeitä sekä tuntea käsin kiinnikkeisyyden, jota endometrioosi voi aiheuttaa. Endometrioosista ja/tai vulvodyniasta johtuen sisätutkimus itsessään voi tuntua kivuliaalta, mutta sen lisäksi tutkimus saattaa laukaista kivut myös tutkimuksen jälkeen.

Tilanteen avoin sanoittaminen helpottaa

Oma kokemukseni pitkän sairastamisen aikana on se, että lääkäri, joka koko ajan kertoo mitä tekee, millä tekee ja milloin tekee, auttaa omaa hallinnan tunnetta, joka on tärkeä osa onnistunutta sisätutkimusta. Lääkäri, joka jo tutkimuksen alussa kertoo, että tämä saattaa sattua, on myös auttanut minua paljon. Ne kokemukset, joissa lääkäri tutkii sanomatta mitään, laittaa tutkimusvälineitä emättimeen tai peräsuoleen siitä kertomatta, ilman liukuvoidetta, ovat olleet ikävällä tavalla mieleen jääneitä. Omat kokemukseni ovat olleet kaikkea siltä väliltä, että tutkimus ei ole sattunut yhtään tai olen itkenyt kivusta tutkimuspöydällä. Itku siinä tilanteessa, jossa lääkäri on kertonut etukäteen, että tutkimus saattaa sairaudestani johtuen sattua, on erilaista itkua, kuin se, jossa tutkimus tehdään ilman asiasta mainitsemista ja avointa kommunikaatiota.

Sisätutkimukseen voi varautua ja pelosta puhua lääkärille

Jos gynekologin luona käyminen jännittää, mukaan voi ottaa tukihenkilön. Ennen käyntiä voi myös ottaa särkylääkettä ohjeen mukaan, jos tietää, että tutkimus sattuu tai kivut laukeavat sen jälkikäteen. Myös lepo ja lämmin kauratyyny voivat helpottaa kipuja.

Vaikka sisätutkimuksen teko saattaa tehdä kipeää, tutkimuksen voi tehdä lempeälläkin tavalla potilasta kuunnellen. Ikävä kokemus voi jäädä mieleen pitkäksi aikaa ja jopa haitata hoitoon hakeutumista. Ota rohkeasti sairautesi puheeksi käydessäsi gynekologilla ja kerro lääkärille, mikäli tiedät, että sisätutkimus tekee kipeää.

Mikäli koet gynekologisen sisätutkimuksen ikävällä tavalla tehdyksi, voit antaa suoraa palautetta tutkimuksen tehneelle lääkärille ja/tai tehdä lääkärin toiminnasta huomautuksen. Kannattaa kuitenkin huomioida sairaudesta johtuva kipu erilliseksi siitä kivusta, joka voi aiheutua epäammattimaisesta kohtelusta. Hyvästäkin kokemuksesta voi lääkärille antaa palautetta, sillä kivuton sisätutkimus ei ole aina sairastavalle itsestäänselvyys.

 

Kirjoittaja: Minna Toivola
Aihetta käsitellään tarkemmin jäsenlehti Endorfiinissä kevään aikana.

Blogikuva (1)
Kategoriat:
Scroll to Top