Totta vai tarua?

Väitteitä endometrioosista

Kovat kuukautiskivut ovat normaalit ja kuuluvat elämään

TARUA: Voimakas kipu ennen kuukautisia tai niiden aikana ei ole normaalia, eikä sen tule olla osa elämää. Syy kipuihin tulisi aina selvittää.

Esiintyminen/diagnosointi

Endometrioosi ei ole kovin yleinen sairaus

TARUA: Arvioilta 10-15% hedelmällisessä iässä olevista naiseksi syntymässä määritellyistä sairastaa endometrioosia. Jopa 200 000 suomalaista elää siis endometrioosin kanssa.

Endometrioosi on sairaus joka diagnosoidaan helposti

TARUA: Diagnoosiviive on keskimäärin 6-9 vuotta. Lisäksi endometrioosi ei aina näy ultraäänitutkimuksessa eikä gynekologisessa sisätutkimuksessa, joskin indikaatiota sairaudesta voi näillä saada. Usein diagnosoidaan ensin väärin tavalliset kuukautiskivut, tulehdukset ja toiminnalliset vatsavaivat.

Endometrioosi on periytyvää

TOTTA: 1. asteen sukulaisilla on 7 -kertainen riski sairastua endometrioosiin.

Endometrioosi voi uusiutua

TOTTA: Helpommin oireet uusiutuvat, jos ei käytä mitään estolääkitystä eli esim. hormonivalmisteita endometrioosin hoitoon. Valmisteista kannattaa etsiä kokeilemalla itselle sopiva. Pinnallinen endometrioosi uusiutuu helpoiten.

Endometrioosi voi oireilla nuorilla jopa ennen kuukautisten alkamista

TOTTA: Endometrioosi voi oireilla jo hyvinkin nuorena, jopa ennen varsinaisten kuukautisten alkamista. Koska sairauden diagnosoinnissa on vielä valitettavan pitkä viive 6-9 vuotta, olisi erittäin tärkeää, että esim. erityisen voimakkaista vatsakivuista, kovista kuukautiskivuista, selkäkivuista jne. kärsivät nuoret hakeutuisivat tutkimuksiin mahdollisimman pian.

Endometrioosia voi olla muuallakin kuin synnytyselimissä

TOTTA: Endometrioosia voi esiintyä mm. palleassa, suolistossa, keuhkoissa, maksassa ja nivusissa.

Kohdunpoisto parantaa endometrioosin

TARUA: Kohdunpoisto voi helpottaa joidenkin kohdalla endometrioosin oireita, mutta se ei paranna kroonista sairautta. Endometrioosi on hormoniriippuvainen sairaus ja endometrioosia ylläpitävää estrogeenia syntyy mm. munasarjoissa, aivolisäkkeessä ja lisämunuaisissa. Tämän vuoksi endometrioosi voi levitä kohdun poistosta huolimatta.

Endometrioosista voi parantua

TARUA: Endometrioosi on krooninen sairaus, mutta oireilun määrä ja voimakkuus voi vaihdella elämän aikana.

Vaihdevuodet parantavat sairauden

TARUA: Vaihdevuosien alettua ei synny enää uutta endometrioosia, mutta kipuja voi silti olla.

Raskaus parantaa sairauden

TARUA: Raskaus ja imetys voivat lieventää oireita, mutta eivät paranna sairautta.

Oireet

Endometrioosi oireilee vain voimakkaina kuukautiskipuina

TARUA: Seuraavien oireiden on tutkittu liittyvän endometrioosiin, mutta valitettavasti näitä ei aina osata yhdistää endometrioosiin: kipu ja/tai tiputteluvuoto ennen kuukautisia, välivuodot, krooninen kipu alavatsan, sukuelinten ja/tai lantion alueella, yhdyntäkipu tai muu seksiin liittyvä kipu, tärinäkipu, selkäkipu, iskiaskipu, tihentynyt virtsaamistarve ja/tai kipua virtsatessa, suolen toiminnan häiriöitä ja/tai kipua ulostaessa, pahoinvointi, krooninen väsymys ja lapsettomuus.

Endometrioosia sairastavalla voi olla myös muunlaisia kipuja, kuten hartiakipua, nivuskipua ja ilmarinnan aiheuttamia hengitysvaikeuksia, jotka voivat olla kivuliaitakin. Syvät endometrioosipesäkkeet aiheuttavat kipua kasvaessaan hermojen viereen tai sisään. Endometrioosikiinnikkeet voivat kiinnittää elimiä toisiinsa, joka erityisesti suolen yhteydessä on kivuliasta. Krooninen kipuilu voi aiheuttaa hyperalgesiaa, eli kivunarkuutta ja herkistynyttä kivuntuntoa.

Endometrioosi voi olla oireeton

TOTTA: Tutkimuksissa on todettu että 20% endometrioosista sairastavista on oireettomia.

Endometrioosi voi aiheuttaa jatkuvaa kipua

TOTTA: Kipu ja kivunhallinta ovat usein endometrioosia sairastavalla arkipäiväistä. Kipu voi myös kroonistua ja potilas voi kipuilla vaikka endometrioosia ei varsinaisesti enää löydy esim. leikkauksen jälkeen, tai jos endometrioosi on kudoksissa esiintyvää vaikeasti erottuvaa. Endometrioosi aiheuttaa monenlaisia erilaisia kipuja.

Kuukautiskipu ei voi olla niin kovaa että se lamaannuttaa tai tekee työkyvyttömäksi

TARUA: Endometrioosi voi aiheuttaa lamauttavaa kipua, ja usein joudutaan olemaan poissa töistä tai koulusta kipujen takia, tai jopa hakeutumaan ensiapuun. Poissaolot kuukautiskipujen vuoksi ovat yksi hyvä syy epäillä endometrioosia.

Endometrioosia sairastava on vain yliherkkä, onhan kaikilla joskus kuukautiskipuja

TARUA: Kansainvälisissä tutkimuksissa on löydetty viitteitä endometrioosin ja hermojen poikkeavan rakenteen yhteydestä, ja endometrioosia sairastavilla on todettu esiintyvän enemmän kipuhermoja kuin terveillä. Lisäksi joidenkin tutkimusten mukaan endometrioosipotilaan kohdun limakalvolla ja lihaskerroksessa on kipua aiheuttavia hermosäikeitä, joita ei löydy terveeltä.

Muita väittämiä

Endometrioosi on usein syy tahattomaan lapsettomuuteen

TOTTA: Noin 50%:lla endometrioosipotilaista esiintyy lapsettomuutta ja endometrioosi löytyykin usein juuri lapsettomuustutkimusten yhteydessä.

Endometrioosiin voi kuolla

TARUA: Endometrioosilla on tutkittu olevan yhteyttä muihin sairauksiin välillisesti, mutta endometrioosilla ei ole suoraa merkitystä ihmisen odotettuun elinikään. Vaikka endometrioosin leviämistapa on samanlainen kuin syövällä, ei endometrioosi aiheuta suoraan hengenvaaraa. Kunto voi toki yleisesti heiketä sairastamisen, kivun ja muiden oireiden vaikutuksena, ja tärkeää olisikin kokonaisvaltainen terveydenhoito, ettei jokin muu sairaus jää huomiotta.

Endometrioosi vaikuttaa elämänlaatuun

TOTTA: Fyysisten oireiden lisäksi endometrioosin kanssa eläminen voi kuormittaa henkisesti, vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin, perhe-elämään ja parisuhteisiin, työhön, kouluun, päivittäisiin aktiviteetteihin, seksuaalisuuteen ja perheen perustamiseen.

Endometrioosi, totta vai tarua
Scroll to Top