Puolison ja läheisen tuki endometrioosin, PCOS:n tai vulvodynian kanssa elävälle

Kun läheinen sairastaa, voi itselle usein tulla riittämättömyyden tunne.

Endometrioosikivut voivat olla hyvinkin lamaannuttavia ja lisäksi sairaus voi aiheuttaa esimerkiksi kroonista väsymystä. Myös vulvodyniaan liittyy voimakkaita kroonisia kipuja, jotka liittyvät usein erityisesti yhdyntään. Vulvan alueen kipu on herkkä ja intiimi aihe ja aiheuttaa usein kantajassaan voimakasta häpeää.

PCOS:n oireet vaikuttavat usein merkittävästi naiseuteen. Lisääntynyt miestyyppinen karvoitus ja rasvan kertyminen helposti keskivartalon alueelle voivat vaikuttaa merkittävästi omaan minäkuvaan. Myös endometrioosiin kuuluu oireita, kuten sairaudesta aiheutuvat turvotukset tai lääkityksen myötä noussut paino, jotka voivat vaikuttaa endometrioosia sairastavan omaan kuvaan itsestään.

Endometrioosin ja PCOS:n hoidossa käytettävän hormonihoidon vaikutukset voivat näkyä ärtyneisyytenä, mielialojen vaihteluna tai haluttomuutena. Tämän lisäksi endometrioosiin ja vulvodyniaan liittyvät yhdyntäkivut sekä kaikille potilasryhmille yhteinen huoli lapsettomuudesta saattavat kuormittaa parisuhdetta huomattavasti.

Jäsenemme ovat toivoneet läheisiltään ja puolisoiltaan erityisesti seuraavia asioita:

Älä vähättele kipuja ja tuntemuksia!

Kivut ja sairaus ovat totta. Vaikka sairaus ei välttämättä juurikaan näy ulospäin, endometrioosi todellakin aiheuttaa kovia, lamaannuttavia kipuja. Lisäksi endometrioosin moninaiset oireet heikentävät elämänlaatua monella tavalla. Tuskin kukaan endometrioosia sairastava liioittelee kipujaan. Itse asiassa päinvastoin naisista tulee usein liiankin ”sissejä” sietämään ja kärsimään oireita ja kipuja.

Älä siis vähättele kipuja tai naureskele tuntemuksille, joita muut oireet aiheuttavat. Vähättelemällä teet taakkaa raskaammaksi kantaa.

Älä syyllistä!

Endometrioosi voi kivuista tai väsymyksestä johtuen vaikuttaa jaksamiseen ja haluun osallistua erilaisiin sosiaalisiin tapahtumiin. Jos läheisesi ei halua tai jaksa lähteä, älä syyllistä häntä siitä, ettette koskaan tee mitään. Kipu voi myös yllättää ja aiheuttaa perumisia viime hetkellä ja tämä harmittaa jo muutenkin, ilman toisten syyllistämistä.

Ole tukena!

Voit olla tukena pienten asioiden kautta kuten vaikka lämmittämällä lämpötyynyä kun kipukohtaus iskee, tekemällä ruokaa tai hieromalla selkää. Pienet yllätykset kertovat myös välittämisestä ja halusta olla toiselle tukena. Kysy rohkeasti, voitko helpottaa toisen oloa jotenkin äläkä loukkaannu, jos tarjottu apu torjutaan. Joskus pelkkä toisen vierellä oleminen, lempeä katse ja kosketus riittävät helpottamaan oloa. Rohkaise läheistäsi hakemaan asiantuntevaa apua ja varmista myös, haluaisiko hän sinut mukaan lääkärikäynnille tai toimenpiteeseen. Erityisesti leikkausten yhteydessä olisi hyvä tukea valmistautumisessa sekä suunnitella etukäteen miten voitte varautua leikkauksen jälkeiseen aikaan. Usein leikkaukseen tarvitaan myös saattaja varsinkin sairaalasta lähdettäessä.

Puhukaa ja kuunnelkaa!

On tärkeää keskustella ja sanoittaa yhdessä tunteita, joita sairaus teissä herättää. Ellette kerro ääneen, ette välttämättä ymmärrä, miltä tilanteet toisesta tuntuvat. Tunteet ja ajatukset voivat liittyä esimerkiksi kipuun, pelkoon sairauden etenemisestä, leikkauksista tai lapsettomuudesta tai riittämättömyyden tunteisiin. Tärkeää on myös, että sanotte ääneen kaikki hyvät ajatukset. Joskus taas pelkkä kuunteleminen on tärkeää, samoin kuin se, että osoitat kiinnostuksesi sairautta kohtaan.

Älkää myöskään unohtako (mustaa) huumori, jolla jaksetaan yhdessä hyvinkin pitkälle.

Muista itsesi!

Ota tilaa ja aikaa itsellesi. Sinun ei tarvitse olla superihminen, eikä ole heikkoutta pyytää apua. Voit sanoa ”ei” ilman syyllisyyden tunnetta. Kivusta kärsiminen ei tarkoita sitä, että puolison tulisi aina saada tahtonsa läpi.

Tukea ja tietoa:

Korento ry tarjoaa tukea myös läheisille. Sähköpostitse saat tukea ja tietoa tilanteen käsittelyyn. Viestiisi vastaa läheisten tukihenkilö. Ota yhteyttä: laheiset@korento.fi

Chat-sivulta voit myös tarkistaa milloin seuraava Läheisten chat pidetään!

 

Läheiselle
Scroll to Top