Nuorelle

Tältä sivulta löydät nuorelle kohdennettua tietoa ja tukea.

Epäilen itselläni endometrioosia, adenomyoosia, PCOS:aa tai vulvodyniaa - mitä tehdä?

Seuraa oireitasi

Endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n ja vulvodynian diagnoosiviive on edelleen pitkä. Diagnoosin saamista voi helpottaa omien oireiden tarkka seuraaminen esimerkiksi oirepäiväkirjan avulla. Mikäli olet dokumentoinut omaa oireiluasi, lääkärin on helpompi saada kokonaiskuva tilanteestasi. Tämä voi helpottaa diagnoosin saamista. 

Korento ry on kehittänyt Moona Oirepäiväkirja -sovelluksen, jonka avulla on helppo seurata endometrioosiin, adenomyoosiin, PCOS:aan ja vulvodyniaan liittyviä oireita. Se on ladattavissa ilmaiseksi sovelluskaupoista. Oirepäiväkirjan tilastot-osiosta näkee kätevästi yhteenvedon kuukauden oireista, kipulääkityksestä ja poissaoloista. Lue lisää Moona-sovelluksesta täältä.

Hakeudu lääkärin vastaanotolle

Jos oma oireet huolestuttavat, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Kunnasta ja oppilaitoksesta riippuen lähetteen gynekologille voi saada kouluterveydenhoitajan, opiskeluterveydenhuollon, ehkäisyneuvolan tai terveyskeskuksen kautta. Lue lisää gynekologisesta tutkimuksesta täältä. Mikäli sinulla on vaikeuksia saada tarvitsemaasi hoitoa, voit pyytää tähän tukea Korento ry:n edunvalvonnan tukihenkilötoiminnan kautta. Lisätietoa edunvalvonnan tukihenkilötoiminnasta täällä.

Jaksamista ja iloa vertaistuesta

Vertaistuki tarkoittaa saman sairauden ja samankaltaistessa elämäntilanteessa olevien henkilöiden välistä tukea. Vertaistuessa kuulet kokemuksia muilta nuorilta, jotka elävät gynekologisen sairauden tai oireyhtymän kanssa. Korento ry järjestää nuorille teemailtoja ja chatteja. Näistä saat tiedon mm. seuraamalla Korennon tapahtumakalenteria. Korennon nuorisotiimin oma IG-tili @nuoretkorennot tarjoaa myös tietoa ja vertaistukea.

Korento ry järjestää kesällä 2022 nuorten vertaistukileirin.

Tukea opiskeluun

Endometrioosi, adenomyoosi, PCOS tai vulvodynia ei ole este opiskelulle, mutta se saattaa vaatia tehtävien, kurssisuoritusten tai kokeiden uudelleenorganisointia. Gynekologiset sairaudet ja oireyhtymät ovat edelleen huonosti tunnettuja eivätkä ne näy ulospäin, jonka vuoksi voi olla vaikeaa saada tarvitsemaansa tukea. Rohkea ja rehellinen keskustelu omasta tilanteesta voi kuitenkin auttaa oppilaitoksen edustajaa ymmärtämään tilannetta paremmin. Tällöin joustavammat järjestelyt ja tarpeellinen tuki voidaan toteuttaa.

Gynekologiset vaivat ovat intiimi ja henkilökohtainen aihe. Niistä voi olla vaikeaa puhua ääneen ja avoimesti, vaikka siihen olisi joskus tarve. Tätä helpottaaksemme olemme luoneet kirjeet oppilaitokselle. Voit tulostaa kirjeen tai lähettää linkin kirjeeseen opettajallesi tai muulle oppilaitoksen edustajalle. Tämä on helppo tapa tuoda ilmi oma sairaus tai oireyhtymä sekä saada enemmän ymmärrystä ja joustoa omaan tilanteeseen. Vastaavat kirjeet työnantajalle tai esihenkilölle löydät materiaalit-osiosta.

Kirje oppilaitoksen edustajalle, endometrioosi

Kirje oppilaitoksen edustajalle, PCOS

Kirje oppilaitoksen edustajalle, vulvodynia

Endometrioosi, PCOS ja vulvodynia somessa ja netissä

Moona.info
Sivustolta löytyy tietoa kehon toiminnasta, epätyypillisistä oireista ja niiden mahdollisista aiheuttajista sekä mm. Moona-blogi.

Ohjelmia

Sex & Sånt: endometrios
Akuutti: Kuukautisten pimeä puoli
Elossa 24h: Jäävätkö Jonnan kivut endometrioosileikkaukseen?
Mitä mietit, Ronja Salmi?: Menkat määrää
Docstop: Pillupäiväkirjat

Podcasteja

Nyyticast: seksi ja mielenterveys (mukana vulvodynian kanssa elävä Piia)
Krooninen parisuhde
Mitä vielä, Ronja Salmi?: Vulvodynia: piinaava hermosärky
Rakkaudella seksologinen seura -podcast: Endometrioosilla on vaikutusta seksuaalisuuteen
GRL GANG ft. PIMPPI PT: Endometrioosi (mukana Korennon kokemusasiantuntija ja somelähettiläs Jasmiina)
Objetkit äänessä: Terveydenhuollon haasteet ja endometrioosi

Sosiaalinen media

Instagram: @nuoretkorennot & @korentory
Korennon YouTube-kanava
Väestöliiton YouTube-kanava
Maria Kangaskortet: kokemuksia endometrioosista, YouTube

 

Läheiselle
Scroll to Top