Munasarjojen monirakkula­oireyhtymä PCOS

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome) eli PCOS on naisten tavallisin hormonihäiriö, jota esiintyy 10−18 %:lla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Sen kanssa elää siis jopa n. 200 000 suomalaista.

PCOS eroaa PCO:sta, eli munasarjojen monirakkulaisuudesta siten, että PCO:hon ei liity PCOS:n hormonaalisia häiriöitä. Pelkkä munasarjojen monirakkulaisuus (PCO) on tavallinen löydös ja sitä esiintyy jopa 25 %:lla 30−35-vuotiaista naisista.

Nimensä mukaisesti PCOS on oireyhtymä eikä varsinainen sairaus. Moni PCOS:n kanssa elävä voi huomata häiriöitä kuukautiskierrossaan. Oireistoon voi liittyä myös miestyyppistä liikakarvoitusta sekä painon kertymistä erityisesti keskivartalon alueelle. Monirakkulaisten munasarjojen ja oireyhtymän kehittymisen taustalla on epäilty olevan todennäköisesti sekä perinnöllisiä että ympäristötekijöitä.  PCOS:n on todettu periytyvän äideiltä tyttärille noin 50–70 % todennäköisyydellä.

Usein paras tukija PCOS:n kanssa elävälle on samoja asioita kokenut vertainen. Tutustu Korennon vertaistukimuotoihin täältä.

PCOS
Scroll to Top