PCOS:n diagnosointi

PCOS:ää voidaan epäillä oireiden ja ultraäänitutkimuksen perusteella. Tyypillisesti diagnoosi tehdään joko kuukautishäiriöiden tai lapsettomuuden syytä selvitellessä. Epäsäännöllinen kuukautiskierto ja liiallinen karvankasvu ovat jo aihe epäillä PCOS:ää.

Varsinainen diagnoosi edellyttää, että vähintään kaksi seuraavista löydöksistä toteutuu:

  • monirakkulaiset munasarjat ultraäänikuvauksessa (yli 20 munarakkulaa vähintään toisessa munasarjassa)
  • pitkittynyt tai puuttuva kuukautiskierto (kierto yli 35 vrk vähintään kaksi kertaa vuodessa)
  • liiallinen miessukuhormonivaikutus (hyperandrogenismi), joka voidaan todeta joko miestyyppisen liikakarvoituksen (hirsutismi) tai verikokeiden perusteella.

Liialliseen miessukuhormonivaikutukseen viittaavaa karvankasvua esiintyy etenkin kasvoilla, erityisesti ylähuulessa ja leuassa sekä navan alla. PCOS-potilailla voi myös olla aknetaipumusta sekä miestyyppistä hiusten harvenemista. Aknen ja hiusten harvenemisen perusteella ei kuitenkaan tehdä PCOS-diagnoosia.

PCOS-diagnoosia tehdessä on myös suljettava pois muut mahdolliset syyt, jotka voivat aiheuttaa saman tyyppisiä oireita. Näitä ovat esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriö, stressi tai liiallinen laihtuminen.

Nuorten kohdalla diagnosointi on vaikeaa, sillä PCOS:n oireet voivat sekoittua helposti murrosiän tyypillisiin muutoksiin.

Murrosiässä myös munasarjojen rakkuloiden määrä voi olla suurempi ilman, että kyseessä on epänormaali löydös. Nuorten kohdalla PCOS-diagnoosi edellyttääkin, että kaikki kolme diagnoosikriteeriä toteutuvat.

PCOS diagnoosi
Korento ry
Scroll to Top