PCOS:n diagnosointi

PCOS:ää voidaan epäillä oireiden ja ultraäänitutkimuksen perusteella. Epäsäännöllinen kuukautiskierto ja liiallinen karvankasvu ovat jo aihe epäillä PCOS:ää.

Varsinainen diagnoosi edellyttää, että kaksi seuraavista löydöksistä toteutuu:

  • monirakkulaiset munasarjat ultraäänikuvauksessa (yli 20 munarakkulaa vähintään toisessa munasarjassa)
  • pitkittynyt tai puuttuva kuukautiskierto (kierto yli 35 vrk vähintään kaksi kertaa vuodessa)
  • liiallinen miessukuhormonivaikutus (hyperandrogenismi), joka voidaan todeta joko miestyyppisen liikakarvoituksen (hirsutismi) tai verikokeiden perusteella.

Liialliseen miessukuhormonivaikutukseen viittaavaa karvankasvua esiintyy etenkin kasvoilla, erityisesti ylähuulessa ja leuassa, sekä navan alla. PCOS-potilailla voi myös olla aknetaipumusta sekä miestyyppistä hiusten harvenemista, joskaan kumpikaan näistä oireista ei kuulu diagnoosikriteereihin. Diagnoositilanteessa on suljettava pois myös muut mahdolliset häiriöt oireiden taustalla, kuten esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriö, stressi tai liiallinen laihtuminen.

Nuorten kohdalla diagnosointi on vaikeaa, sillä PCOS:n oireet voivat sekoittua helposti murrosiän tyypillisiin muutoksiin. Murrosiässä myös munasarjojen rakkuloiden määrä voi normaalitilassa olla suurempi. Nuorille tehty diagnoosi edellyttääkin kaikkien kolmen löydöksen toteutumista.

PCOS diagnoosi
Scroll to Top