PCOS:n lääkehoito
PCOS ei ole varsinainen sairaus, eikä siihen ole olemassa “parantavaa” hoitoa. Hoito on aina oireenmukaista. Keskeistä siinä on sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden korjaaminen. Oireita voi ja kannattaa pyrkiä hoitamaan, vaikka lapsitoivetta ei olisikaan, sillä PCOS vaikuttaa elämään ja hyvinvointiin monella muullakin tavalla kuin lapsettomuuden kautta.
Sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöt
Liiallinen miessukuhormonituotanto ja ylipaino heikentävät sokeriaineenvaihduntaa. PCOS:n kanssa elävälle voi siksi painosta riippumatta kehittyä insuliiniresistenssi, jossa kudosten herkkyys verensokeria säätelevälle hormonille eli insuliinille on heikentynyt. Tällöin haima alkaa tuottaa normaalia enemmän insuliinia pitääkseen verensokerin tasaisena, ja myös rasva-aineenvaihdunta muuttuu. Insuliiniresistenssi altistaa muun muassa tyypin 2 diabeteksen puhkeamiselle. Kehon insuliiniherkkyyttä voidaan parantaa lääkityksellä (esim. metformiini) ja elämäntapamuutoksilla.
Epäsäännöllinen kuukautiskierto
Kuukautiskiertoa voidaan lääkkeellisesti pyrkiä säännöllistämään yhdistelmäehkäisypillereiden avulla. Myös keltarauhashormonia sisältäviä pillereitä ja hormonikierukkaa käytetään hoitomuotoina.
Hedelmättömyys
Raskauden alkamisen edistämiseksi on erilaisia hoitomuotoja, kuten munasolujen kypsymiseen tähtäävä lääkehoito tai koeputkihedelmöitys.
Hirsutismi
Miessukuhormonien liikatuotannosta aiheutuvaa hirsutismia eli karvojen liikakasvua voidaan pyrkiä vähentämään lääkkeellisesti, esimerkiksi yhdistelmäehkäisypillereillä tai miessukuhormonien tuotantoa hillitsevillä antiandrogeeneilla (esim. spironolaktoni). Antiandrogeenilääkkeet voivat vahingoittaa sikiötä, joten niitä käytettäessä on tarvittaessa huolehdittava raskauden ehkäisystä. Lääkkeiden vaikutus karvankasvuun näkyy yleensä kuuden kuukauden kuluessa lääkityksen aloittamisesta. Tämä johtuu siitä, että karvat kasvavat ja irtoavat eri tahtiin, ja niiden elinkaari kestää yleensä joitakin kuukausia.
