PCOS:n hoito

PCOS:n hoito on aina oireenmukaista. Keskeistä hoidossa on sokeri- ja rasva-aineenvaihduntahäiriöiden korjaaminen sekä painonpudotus, joka korjaa tehokkaasti hormonaalista epätasapainoa ja voi vähentää kaikkia oireita.

Sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöt: Liiallinen miessukuhormonituotanto sekä ylipaino heikentävät sokeriaineenvaihduntaa. Keskeistä PCOS:n kohdalla onkin pyrkimys parantaa insuliiniresistenssiä, jossa kudosten herkkyys insuliinille on heikentynyt. Tästä johtuen insuliinipitoisuus veressä nousee ja myös rasva-aineenvaihdunta muuttuu. Insuliiniresistenssiä voidaan nostaa lääkkeellisesti, jolloin riski sairastua kakkostyypin diabetekseen pienenee. Insuliiniresistenssi kuuluu usein PCOS:n oireistoon, henkilön painosta riippumatta.

Epäsäännöllinen kuukautiskierto: Kuukautiskiertoa voidaan pyrkiä säännöllistämään yhdistelmäehkäisypillereiden avulla. Myös keltarauhashormonihoitoa tai hormonikierukkaa käytetään hoitomuotoina.

Hedelmättömyys: Raskauden alkamisen edistämiseksi on erilaisia hoitomuotoja, kuten esimerkiksi munasarjojen kypsymiseen tähtäävä lääkehoito tai koeputkihedelmöitys.

Hirsutismi: Mieshormonien liikatuotannosta aiheutuvaa hirsutismiä eli karvojen liikakasvua voidaan pyrkiä vähentämään lääkkeellisesti. Lääkkeiden vaikutukset näkyvät yleensä kuuden kuukauden kuluessa lääkityksen aloittamisesta.

PCOS hoito
Scroll to Top