PCOS:n itsehoito ja tukihoidot

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymän keskeisin hoito on ylipainoisilla laihdutus. Jopa yli 60 % PCOS-potilaista on ylipainoisia.

Painonlasku voi säännöllistää kierrot, vähentää karvankasvua ja mahdollistaa raskauden alkamisen ilman muita hoitoja. Painonlasku pienentää myös alkuraskauden keskenmenon vaaraa sekä muita raskauteen ja synnytykseen liittyviä riskejä.

PCOS:ään voi liittyä myös myöhempää sairastuvuutta, kuten aikuisiän diabetes ja verenpainetauti. Liikunta on ruokavalion lisäksi hyvä itsehoitokeino. Liikunta edesauttaa insuliinin vaikutusta kudoksissa ja on hyödyllistä, vaikka paino ei laskisikaan. Tupakointi lisää merkittävästi riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja tupakoinnin lopettaminen onkin suositeltavaa.

Painonpudotusta voi tukea erilaisilla ruokavalioilla. Monet kokevat hyötyneensä vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, vaikkakin tieteellinen näyttö jonkin tietyn ruokavalion paremmuudesta uupuu toistaiseksi. Sokerin käyttö kannattaa kuitenkin minimoida ja kuidun määrä ruokavaliossa maksimoida.

Mikäli PCOS aiheuttavaa merkittävää stressiä tai kipuja, erilaisista tukihoidoista voi olla apua. Esimerkiksi akupunktio, vyöhyketerapia ja erilaiset mindfulness-harjoitukset voivat auttaa stressin ja kivun lievityksessä. Tukihoitojen toimivuudesta ei kuitenkaan ole lääketieteellistä näyttöä.

PCOS itsehoito
Scroll to Top