Seksuaalisuus ja lapsettomuus

Lapsettomuus lisääntyy Suomessa koko ajan ja arviolta noin 15 % pariskunnista kärsii tahattomasta lapsettomuudesta jossain elämänvaiheessa. Lapsettomuudesta puhutaan silloin, kun raskaus ei säännöllisistä yhdynnöistä huolimatta ole alkanut vuoden kuluessa.

PCOS diagnosoidaan usein tilanteessa, jossa raskaus ei ala suunnitellusti. PCOS:ään liittyvä lapsettomuusriski liittyy useimmiten ovulaatiohäiriöihin. Hoitojen avulla ennuste vähintään yhden lapsen saamiselle on kuitenkin hyvä, eikä eroa muihin naisiin ole havaittu. Koska yli 60 % PCOS-potilaista on ylipainoisia, painonhallinta jo ennen raskauden yrittämistä on erittäin tärkeää. Ylipaino voi aiheuttaa ongelmia myös raskauden aikana.  Jo 5−10 % painonpudotus voi säännöllistää kuukautiskiertoa ja edesauttaa ovulointia.

Raskauden alkamista voidaan tarvittaessa edesauttaa hedelmöityshoitojen avulla. Hedelmöityshoitomenetelmiä ovat:

  • ovulaation induktio (OI)
  • inseminaatio (IUI)
  • koeputkihedelmöitys (IVF) ja mikroinjektio (ICSI).

Koska PCOS-potilaiden kohdalla munasolu ei kypsy kunnolla ja irtoa, ovulaation induktio eli munasolun kypsytyshoito on ensisijainen hedelmöityshoitomenetelmä.

Lapsettomuusuhan lisäksi PCOS:ään liittyy erilaisia oireita, joista moni voi vaikuttaa merkittävästi minäkuvan kokemiseen ja seksuaalisuuteen. Esimerkiksi karvojen liikakasvu, akne, hiustenlähtö sekä ylipaino voivat aiheuttaa voimakasta häpeää ja potilaan voi olla vaikeaa nähdä itsensä seksuaalisesti haluttavana. PCOS:ään liittyvät aineenvaihduntahäiriöt edistävät keskivartalolihavuutta ja painonpudotus voi olla hankalaa. Samaan aikaan lapsen hankinta ei välttämättä onnistu luonnollisilla keinoilla. Nämä voivat aiheuttaa syyllisyyden tunteita ja ahdistusta.

Tällaiset asiat vaikuttavat myös parisuhteeseen tai äärimmäisessä tilanteessa estävät jopa hakeutumasta suhteeseen. Parisuhteessa kommunikointi on tärkeää ja haastavistakin asioista on hyvä puhua. Rehellinen ja avoin keskustelu parantaa usein omaa oloa ja auttaa kumppania ymmärtämään oireyhtymään liittyviä kipeitäkin kokemuksia. On tärkeää muistaa, että parisuhteessa on kaksi osapuolta eikä puolisoa kannata sulkea ulkopuolelle kipeiden kokemusten vuoksi. Usein avoimuus tiivistää parisuhdetta. Välittämisestä voi viestiä pienin elein ja teoin ja myös puoliso kaipaa huolenpitoa.

Jos lasta ei toiveista huolimatta kuulu, vertaistukea ja tietoa tarjoaa Lapsettomien yhdistys Simpukka: https://www.simpukka.info/

Tukea parisuhteeseen: https://parisuhdekeskus.fi/tutustu-perheen-parhaaksi-toimintaan/

https://parisuhdekeskus.fi/tutustu-perheen-parhaaksi-toimintaan/kun-puoliso-sairastaa/

pcos lapsettomuus parisuhde
Scroll to Top