PCOS:n oireet

PCOS:n oireet alkavat pääsiassa murrosiän hormonitoiminnan käynnistyessä ja lieventyvät 40 ikävuoden jälkeen. Tyypillisimpiä oireita ovat pitkä tai epäsäännöllinen kuukautiskierto, pitkittynyt vuoto tai kokonaan puuttuvat kuukautiset.

Kiertopoikkeamat kertovat munasolujen kypsymisongelmista tai ovulaation puuttumisesta ja PCOS onkin yleisin naisesta johtuva syy lapsettomuuden taustalla. Kuukautiskierron säännöllisyyteen voidaan kuitenkin vaikuttaa ja lapsen hankintaa voidaan tukea tarvittaessa lapsettomuushoitojen avulla.

Jopa yli 60 % PCOS-potilaista on ylipainoisia. Rasvakudosta kertyy helposti etenkin keskivartalon alueelle ja laihduttaminen vaatii normaalia enemmän työtä mutta se on mahdollista. PCOS:ään liittyy usein myös liiallisesta miessukuhormonien erityksestä aiheutuvaa karvojen liikakasvua eli hirsutismia sekä aknea. Ylipaino sekä liiallinen miessukuhormonituotanto heikentävät sokeriaineenvaihduntaa. PCOS-potilailla riski rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin on kohonnut ja riski sairastua tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään on kaksin- tai kolminkertainen. Myös riski sairastua sepelvaltimotautiin ja sydän- ja verisuonisairauksiin on kohonnut.

Viime aikoina PCOS:ään havaittu liittyvän myös mielenterveydellisiä ongelmia. Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö ja masennusoireet ovat merkittävästi yleisempiä PCOS-potilailla kuin muulla väestöllä. Syytä tälle ei toistaiseksi tunneta. Korkeat miessukuhormonitasot ja erityisesti liikakarvankasvu vaikuttavat olevan yhteydessä mielenterveydellisiin ongelmiin. Myös syömishäiriöt ovat keskimääräistä yleisempiä PCOS-potilailla ja siten syömiseen liittyvistä huolista tulisi mainita herkästi hoitavalle lääkärille tai ravitsemusterapeutille.

Oireitasi voit seurata helposti Korento ry:n Moona Oirepäiväkirjan avulla. Moonasta voit myös tulostaa mukaan tilastot lääkärikäynnille, jotta oirekuvasi on helpompi kertoa lääkärillesi.

Lataa Moona AppStoresta | Lataa Moona GooglePlaystä

PCOS oireet
Scroll to Top