PCOS:n oireet
PCOS:n oireet alkavat useimmiten murrosiän hormonitoiminnan käynnistyessä ja lieventyvät 40 ikävuoden jälkeen. Tyypillisimpiä oireita ovat pitkä tai epäsäännöllinen kuukautiskierto, pitkittynyt kuukautisvuoto tai kokonaan puuttuvat kuukautiset.
Hormonihäiriön aiheuttamat poikkeamat kuukautiskierrossa kertovat munasolujen kypsymisongelmista tai ovulaation puuttumisesta. PCOS:n onkin yleisin synnyttävästä osapuolesta johtuva syy lapsettomuuden taustalla. Kuukautiskierron säännöllisyyteen voidaan kuitenkin pyrkiä vaikuttamaan esimerkiksi elämäntavoilla ja lääkityksellä, ja lapsen saamista voidaan tarvittaessa tukea lapsettomuushoitojen avulla.
Jopa yli 60 % PCOS:n kanssa elävistä on painoindeksin (BMI) mukaan mitattuna ylipainoisia ja rasvakudosta kertyy helposti etenkin keskivartalon alueelle. Monet kokevat, että PCOS:n kanssa laihduttaminen vaatii tavallista enemmän työtä. Se on kuitenkin mahdollista. Lisäksi PCOS:ään liittyy usein myös liiallisesta miessukuhormonien erityksestä aiheutuvaa aknea sekä hirsutismia. Hirsutismilla tarkoitetaan liiallista karvankasvua ns. miestyyppisillä alueilla, kuten alavatsalla sekä leuassa ja ylähuulella.
Sekä ylipaino että liiallinen miessukuhormonien tuotanto heikentävät sokeriaineenvaihduntaa. PCOS-potilailla onkin kohonnut riski rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin. Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään on kaksin- tai kolminkertainen muihin verrattuna. Myös riski sairastua sepelvaltimotautiin sekä sydän- ja verisuonisairauksiin on koholla.
PCOS:ään on havaittu liittyvän myös mielenterveydellisiä ongelmia. Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö ja masennusoireet ovat merkittävästi yleisempiä PCOS-potilailla kuin muulla väestöllä. Syytä ei toistaiseksi tunneta, mutta korkeat miessukuhormonitasot ja erityisesti liiallinen karvankasvu vaikuttavat olevan yhteydessä mielenterveydellisiin ongelmiin. Myös syömishäiriöt ovat keskimääräistä yleisempiä PCOS-potilailla. Syömiseen liittyvistä huolista tulisikin mainita herkästi hoitavalle lääkärille tai laillistetulle ravitsemusterapeutille.
Oireitasi voit seurata helposti Korento ry:n Moona Oirepäiväkirjan avulla. Moonasta voit myös tulostaa mukaan tilastot lääkärikäynnille, jotta oirekuvasi on helpompi kertoa lääkärillesi.
