PCOS, Totta vai tarua?

Väittämiä PCOS:stä.

PCOS-diagnoosin saanut ei voi ikinä saada lapsia

TARUA: PCOS voi vaikeuttaa raskauden alkamista, mutta lapsen saaminen on yhtä todennäköistä kuin muillakin.

PCOS:ään voi liittyä lisääntynyttä karvankasvua ja kaljuuntumista

TOTTA: Lisääntynyt miessukuhormonien eritys voi aiheuttaa mm. lisääntynyttä karvankasvua sekä miestyyppistä kaljuuntumista.

PCOS-potilaat ovat ylipainoisia ja painonpudotus on vaikeaa

TOTTA: Jopa yli 60% PCOS-potilaista on ylipainoisia. Oireyhtymään liittyvistä aineenvaihduntahäiriöistä johtuen painonpudotus voi vaatia keskivertoa enemmän työtä, mutta se on mahdollista. Painonpudotus ja liikunta ovat PCOS:n tärkeimmät itsehoitokeinot. Jo 5-10 % painonpudotus voi vähentää kaikkia oireita.

PCOS-potilaan on laihtuakseen pakko noudattaa vähähiilihydraattista tai ketogeenista dieettiä

TARUA: Jotkut PCOS-potilaat kokevat hiilihydraattien vähentämisen hyödylliseksi, mutta tutkimuksissa ei ole osoitettu, että mikään tietty ruokavalio olisi PCOS:n hoidossa muita parempi.

E-pillereiden lopettaminen voi aiheuttaa PCOS:n puhkeamisen

TARUA: Hormonaalinen ehkäisyvalmiste voi auttaa hillitsemään PCOS:n oireita. Lääkkeen lopettamisen jälkeen oireet voivat palata tai voimistua siihen verrattuna, millaisia ne ovat olleet lääkkeen käyttämisen aikana. Hormonaalinen ehkäisy ei kuitenkaan itsessään aiheuta PCOS:ää.

PCOS tarkoittaa monirakkulaisia munasarjoja

TARUA: PCOS on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, jonka diagnosointi edellyttää kahta seuraavista löydöksistä: monirakkulaiset munasarjat (PCO), pitkittynyt tai puuttuva kuukautiskierto ja/tai androgeeniylimäärä.

PCOS tarua vai totta
Scroll to Top