Seksuaalisuus ja lapsettomuus

Vulvodynia ja siihen usein liittyvä yhdyntäkipu voi kuormittaa parisuhdetta huomattavasti. Negatiivisina vaikutuksina tulevat esille syyllisyys ja häpeä, joista on hyvä puhua kumppanin ja seksuaalineuvojan tai -terapeutin kanssa.

Kipu vaikuttaa naisen seksuaalivastesykliin epäsuotuisasti, jolloin sekä kostuminen että kiihottuminen häiriintyvät, mikä voi lisätä kipua entisestään. Tämä vaikuttaa edelleen seksuaaliseen halukkuuteen johtaen mahdollisesti seksuaaliseen haluhäiriöön. Omaan anatomiaan ja seksuaalisuuteen tutustuminen on tärkeää, jotta nautinto tulisi tutuksi. Tällöin seksi ei ole suorittamista, vaan siitä pääsee tasapainoisesti nauttimaan sooloseksinä tai intiiminä kohtaamisena kumppanin kanssa. Parantumisen jälkeenkin aikaisemmin koettu kipu voi heijastua negatiivisesti seksuaalisuuteen, sillä muistot kivuista tuovat usein kivun pelon takaisin. Tämän tunteen ja pelkoajatusten tunnistaminen on tärkeää, jotta nainen uskaltaa luottaa kivuttomampaan yhdyntään ja voi saada voimauttavaa nautintoa seksistä.

On tärkeää muistaa, että parisuhteessa on kaksi osapuolta eikä puolisoa kannata sulkea ulkopuolelle syyllisyyden tai häpeän vuoksi. Usein avoimuus tiivistää parisuhdetta. Välittämisestä voi viestiä pienin elein ja teoin ja usein myös puoliso kaipaa huolenpitoa.

Mikäli yhdyntä on ollut merkittävin tyydytyksen tuoja, sen puuttuminen voi aiheuttaa surua ja voimakkaitakin pettymyksen tunteita. Kumppanin kanssa keskustelun lisäksi aihetta voi käsitellä seksuaaliterapeutin tai asiaan perehtyneen lantionpohjan fysioterapeutin avulla.

Mikäli yhdyntä ei kivun vuoksi ole mahdollista, vulvodyniaa sairastava voi joutua käsittelemään myös lapsettomuuden mahdollisuutta. Vaikka yhdyntä ei onnistuisikaan, vulvodynia ei tarkoita kuitenkaan lapsettomuustuomiota. Raskaus voidaan saada alkuun myös saattamalla sperma emättimeen ilman emätinyhdyntää. Usein vulvodyniapotilaat saattavat pärjätä mukavasti parisuhteessaan toteuttaen muunlaista läheisyyttä kuin yhdyntä. Raskaustoive tekee kuitenkin emätinyhdyntäaiheen taas ajankohtaiseksi, mikä voi laukaista uudestaan kärsimystä ja kipuja. Raskausaikaan ja synnytykseen liittyvät kysymykset pyörivät usein myös vulvodyniapotilaiden mielessä. Keskustele rohkeasti gynekologisi kanssa näistä aiheista. Näin saat apua jo varhain ja pääset nauttimaan aivan tavallisesta raskaudesta ja voit odottaa onnellisesti uutta tulokasta.

Tukea parisuhteseen:

http://vdopas.com/kumppanille/

https://parisuhdekeskus.fi/tutustu-perheen-parhaaksi-toimintaan/

https://parisuhdekeskus.fi/tutustu-perheen-parhaaksi-toimintaan/kun-puoliso-sairastaa/

Jos lasta ei toiveista huolimatta kuulu, vertaistukea ja tietoa tarjoaa Lapsettomien yhdistys Simpukka: https://www.simpukka.info/

vulvodynia seksuaalisuus lapsettomuus
Scroll to Top