Totta vai tarua?

Vulvodyniasta johtuen yhdyntä voi olla niin kivuliasta, että se ei onnistu lainkaan                                                                        

TOTTA: Vulvodynian yleisimmän tyypin, vestibulodynian, merkittävin oire on yhdyntäkipu, joka saattaa ilmetä jo ensimmäisen yhdynnän yhteydessä. Kipukokemus voi olla hyvin voimakas ja kipua on kuvailtu äkilliseksi, polttavaksi ja teräväksi. Pitkään jatkunutta kipua voi lisätä entisestään lantionpohjan lihaksiston jännittyneisyys eli vaginismi.

Vulvodyniasta kärsivä ei voi harrastaa seksiä

TARUA: Etenkin kosketuksen provoisoima vestibulodynia saattaa hankaloittaa yhdyntöjä. Emätinyhdyntä on kuitenkin vain yksi seksin harjoittamisen muoto. Monesti vulvodyniapotilas on kumppaninsa kanssa joutunut pohtimaan muita keinoja seksin harrastamiseen. Nainen ei välttämättä tarvitse penetraatiota eli mitään sisälleen kokeakseen orgasmin. Itse asiassa vain harvat naiset saavat emätinorgasmeja. Yleensä orgasmiin tarvitaan riittävää klitorisärsytystä. Olisikin tärkeää, että jokainen tutustuisi kehoonsa ja itselle nautintoa tuottaviin kosketuksen tapoihin. Seksuaalineuvonnassa luvan antaminen rentoutumiseen, omaan kehoon ja nautintoon on ensiarvoisen tärkeää.

Heteroparisuhteessa monet kokevat, että emätinyhdyntä on se hetki, jossa pääsee fyysisesti niin lähelle kumppaniaan kuin vain on mahdollista. Osalle penetraatio on tarpeellinen tekijä seksuaalisen nautinnon saavuttamisessa. Emätinyhdynnän puuttuminen aiheuttaakin usein surua vulvodyniapotilaalle.

Vulvodyniasta kärsivät ovat usein nuoria

TOTTA: Vulvodynian yleisintä tyyppiä, vestibulodyniaa, sairastavat ovat yleensä n. 20−30-vuotiaita. Vulvodynia voi kuitenkin ilmetä missä tahansa elämänvaiheessa ja oireet voivat myös muuttaa muotoaan tai hävitä ja tulla myöhemmin takaisin.

Vulvodyniaa ei voi hoitaa

TARUA: Vulvodynian hoidossa tärkeää on diagnoosin saaminen, jonka jälkeen moniammatillisessa hoitotiimissä voidaan hoitaa potilasta portaittain. Valtaosa potilaista saa apua jo pienillä hoitokeinoilla.

Vain emätinyhdynnän kautta voi tulla raskaaksi

TARUA: Raskaustoiveen tullessa ajankohtaiseksi raskaus voidaan saada alkuun saattamalla sperma emättimeen ilman emätinyhdyntää. Usein vulvodyniapotilaat saattavat pärjätä mukavasti parisuhteessaan toteuttaen muunlaista läheisyyttä kuin yhdyntä. Raskaustoive tekee kuitenkin emätinyhdyntäaiheen taas ajankohtaiseksi, mikä voi laukaista uudestaan kärsimystä ja kipuja. Raskausaikaan ja synnytykseen liittyvät kysymykset pyörivät usein myös vulvodyniapotilaiden mielessä. Keskustele rohkeasti gynekologisi kanssa näistä aiheista.

Vulvodynia totta vai tarua
Scroll to Top