Tietoa ja tukea nuorelle
Tälle sivulle olemme koonneet tietoa ja tukea erityisesti nuorille.
Epäilen itselläni endometrioosia, adenomyoosia, PCOS:ää tai vulvodyniaa – mitä tehdä?
Seuraa oireitasi
Gynekologisten sairauksien ja oireyhtymien diagnoosiviive on edelleen pitkä. Diagnoosin saamista voi helpottaa omien oireiden tarkka seuraaminen esimerkiksi oirepäiväkirjan avulla. Kun olet dokumentoinut omaa oireiluasi, lääkärin on helpompi saada kokonaiskuva tilanteestasi. Tämä voi helpottaa diagnoosin saamista.
Oireiden seuraamisen tueksi voit ladata esimerkiksi Moona Oirepäiväkirja -sovelluksen. Kyseessä on Korento ry:n kehittämä sovellus, jonka avulla on helppo seurata endometrioosiin, adenomyoosiin, PCOS:ään ja vulvodyniaan liittyviä oireita sekä kuukautiskiertoa muutoin. Se on ladattavissa ilmaiseksi sovelluskaupoista. Oirepäiväkirjan tilastot-osiosta näet kätevästi yhteenvedon kuukauden oireista, kipulääkityksestä ja poissaoloista. Lue lisää Moona-sovelluksesta Moona.info-sivustolta.
Hakeudu lääkärin vastaanotolle
Jos omat oireet huolestuttavat, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Kunnasta ja oppilaitoksesta riippuen lähetteen gynekologille voi saada kouluterveydenhoitajan, opiskeluterveydenhuollon, ehkäisyneuvolan tai terveyskeskuksen kautta. Lue lisää gynekologisesta tutkimuksesta Hyvä kysymys -sivustolla.
Etsi tietoa
Tieto gynekologisista sairauksista ja oireyhtymistä sekä niiden erilaisista hoitokeinoista auttaa sinua ottamaan ohjat omiin käsiisi. Löydät Korennon sivuilta tietoa endometrioosista, adenomyoosista, PCOS:stä ja vulvodyniasta. Perustietoa anatomiasta ja kuukautiskierrosta löydät Moona.info-sivustolta.
Jaksamista ja iloa vertaistuesta
Vertaistuki tarkoittaa saman sairauden kanssa elävien tai samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien henkilöiden välistä tukea. Vertaistuessa kuulet kokemuksia muilta nuorilta, jotka elävät gynekologisen sairauden tai oireyhtymän kanssa.
Korento ry järjestää nuorille mm. teemailtoja ja chatteja. Näistä saat tiedon seuraamalla Korennon tapahtumakalenteria. Korennon nuorisotiimin oma IG-tili @nuoretkorennot tarjoaa myös tietoa ja vertaistukea. Moona-blogista löydät erilaisia kokemuksia ja tarinoita elämästä gynekologisen sairauden kanssa.
Tukea opiskeluun
Endometrioosin, adenomyoosi, PCOS:n ja vulvodynian kanssa voi toisinaan olla tarpeen tehdä tehtävien, kurssisuoritusten tai kokeiden uudelleenorganisointia. Gynekologiset sairaudet ja oireyhtymät ovat edelleen huonosti tunnettuja eivätkä ne näy ulospäin, minkä vuoksi joskus voi olla vaikeaa saada tarvitsemaansa tukea. Rohkea ja rehellinen keskustelu omasta tilanteesta voi auttaa oppilaitoksen edustajaa ymmärtämään tilannetta paremmin. Tällöin joustavammat järjestetyt ja tarpeellinen tuki voidaan toteuttaa.
Gynekologiset vaivat ovat intiimi ja henkilökohtainen aihe. Niistä voi olla vaikeaa puhua ääneen ja avoimesti. Tätä helpottaaksemme olemme luoneet kirjeet oppilaitokselle. Voit tulostaa kirjeen tai lähettää linkin kirjeeseen opettajallesi tai muulle oppilaitoksen edustajalle. Tämä on helppo tapa kertoa omasta sairaudesta tai oireyhtymästä ja sen aiheuttamista erityistarpeista. Näin voit saada enemmän ymmärrystä ja joustoa omaan tilanteeseen.
Kirje oppilaitoksen edustajalle (endometrioosi)
Kirje oppilaitoksen edustajalle (PCOS)
Kirje oppilaitoksen edustajalle (vulvodynia)
Vastaavat kirjeet työnantajalle tai esihenkilölle löydät verkkosivujemme materiaalit-osiosta.
