Vaikuttaminen

Korento ry tekee edunvalvonta- ja vaikuttamistyötä parantaakseen gynekologisten sairauksien ja oireyhtymien tilannetta sekä terveydenhuollossa että laajemmin yhteiskunnassa. Korento ry:llä on tärkeä rooli yhteiskunnassa täydentäen vertaistukitoiminnalla julkisen sektorin ketjua gynekologisten sairauksien hoidossa. Lisäksi haluamme lisätä vastuullista kuukautispuhetta ja avoimempaa puhetta liittyen gynekologisiin sairauksiin ja oireyhtymiin.

Endometrioosi vaikuttaa kroonisilla ja moninaisilla kivuillaan sekä lapsettomuudella sairastavan henkiseen jaksamiseen ja arkielämässä selviytymiseen. Endometrioosia sairastaa huomattavan iso joukko suomalaisia, joten kyseessä on kansanterveydellisesti merkittävä sairaus. Lisäksi endometrioosin välilliset ja välittömät kustannukset yhteiskunnalle ovat vuosittain 1,5 miljardia, joka on samaa luokkaa kuin esimerkiksi astman kustannukset, joten pitäisi puhua myös kansantaloudellisesti merkittävästä sairaudesta.

Edunvalvonta- ja vaikuttamistyötä tehdään myös PCOS:n sekä vulvodynian osalta, jotka ovat olleet pitkään ilman potilasjärjestötoimintaa. Yleinen tietoisuus näistä sairauksista on vielä tällä hetkellä heikompi kuin endometrioositietoisuus nykyisin. Panostamme alkuun vaikuttamistyössä yleisen tietoisuuden lisäämiseen, potilasjärjestötyön markkinoimiseen sekä sairastaville että terveydenhuoltoon, jotta sieltä osataan tehdä asiakasohjausta meidän tarjoamien vertaistukipalveluiden pariin.

Teemme vaikuttamistyötä monella eri kentällä ja toimenpiteet kohdistuvat sekä jäsenistöön, puolisoihin, työpaikoille että hoitavalle taholle, suurelle yleisölle, mediaan kuin poliittisiin päättäjiin ja vaikuttajiin. Lisäksi järjestämme muun muassa teemaviikkoja, joiden tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä gynekologista sairauksista ja oireyhtymistä.

Toimimme myös erilaisissa verkostoissa sekä teemme vaikuttamistyötä yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa. Olemme jäsenenä SOSTE - Suomen sosiaali- ja terveys ry:ssä, valtakunnallisessa kattojärjestössä, joka kokoaa yhteen yli 200 sosiaali- ja terveysalan järjestöä sekä useita kymmeniä muita toimijoita. SOSTE laatii kannanottoja, järjestää koulutuksia sekä keskustelu- ja vaikuttamistilaisuuksia, joissa järjestömme on mukana. Korento ry toimii yhteistyössä muiden potilasjärjestöjen kanssa vaikuttamistyössä ja yhdistystoiminnan kehittämisessä ja toteuttamisessa. Yhdistys käy myös aktiivista vuoropuhelua suomalaisten endometrioosiin, PCOS:ään ja vulvodyniaan erikoistuneiden gynekologien, hoitajien ja muiden terveysalan järjestöjen sekä oppilaitosten kanssa.

Olemme mukana IBD ja muut suolistosairaudet ry:n Vessapassi-toiminnassa. Vessapassi on tarkoitettu helpottamaan tiettyjen sairauksien ja oireyhtymien kanssa elävien mahdollisuuksia päästä välittömästi wc-tiloihin. Saat liittyessäsi Korento ry:n varsinaiseksi jäseneksi jäsenkortin, jonka toiselta puolelta löydät Vessapassin. Lue lisää Vessapassista täältä.

Vaikuttamistyön tukena toimii vapaaehtoisista koostuva Edunvalvonta- ja vaikuttaminen työryhmä, joka toimii monipuolisesti erilaisten vaikuttamis- ja edunvalvonnan teemojen ympärillä. Olet tervetullut mukaan työryhmän toimintaan.

Kysy lisää toiminnanjohtajalta!

Vaikuttaminen
Scroll to Top