Moona 3.0 naisten hyvinvoinnin edistäjänä -projekti

Moona Oirepäiväkirjan kehittäminen jatkuu 2019—2020. Kaksivuotisessa Moona 3.0 naisten hyvinvoinnin edistäjänä -projektissa Moona Oirepäiväkirja saatetaan osaksi endometrioosin digitaalista hoitopolkua.

Vuoden 2018 lopussa päättynyt kolmivuotinen Nuori nainen ja endometrioosi -projekti tuotti yhtenä hedelmänään Moona Oirepäiväkirja -mobiilisovelluksen, joka on ilmainen sovellus kuukautiskiertoon liittyvien oireiden seurantaan. Moonaan kirjatut oireet voi tällä hetkellä tilata sähköpostiin ja esimerkiksi tulostaa mukaan lääkärin vastaanotolle. Lääkäri voi käyttää tarkkaa oirekuvaa apuna tehdessään diagnoosia tai esimerkiksi tilanteessa, jossa hormonilääkitystä muutetaan ja tarvitaan tietoa siitä, kuinka muutos vaikuttaa oireisiin.

STEA:n myöntämän rahoituksen turvin Moona-sovellusta lähdetään tänä vuonna kehittämään osaksi endometrioosin digitaalista hoitopolkua yhteistyössä Turun yliopistollisen keskussairaalan kanssa. Moonasta tulee osa erikoissairaanhoidon Omapolku-palvelukanavaa, jolle potilaat pääsevät kirjautumaan saatuaan lääkäriltä lähetteen. TYKS:n hoitopolulla olevat voivat siis projektin edetessä halutessaan jakaa Moonaan kirjaamansa tiedot suoraan hoitavan lääkärin kanssa. Pilottivaiheessa toiminta käynnistetään Turussa, sillä Moonan kehittämistä osaksi digitaalista hoitopolkua ehdotti alun perin TYKS:n Naistenklinikalla toimiva asiantuntijalääkärimme Pia Suvitie. Tulevaisuudessa Moona on tarkoitus saattaa työkaluksi muihinkin yliopistosairaaloihin.

Moonaa kehitetään Moona 3.0 -projektissa myös muilla tavoin. Yhtenä kärkenä on Moonan käytettävyys, jotta sovellus palvelee käyttäjiään entistäkin paremmin. Tätä varten kaikki Moonasta tähän mennessä saatu käyttäjäpalaute on jo kirjattu ylös ja se otetaan mahdollisuuksien mukaan huomioon sovelluksen kehittämisessä.

Lisäksi Moona lähtee maailmalle! Myönnetyn rahoituksen turvin Moona voidaan kääntää ruotsiksi ja englanniksi. Kieliversiot palvelevat käyttäjiä luonnollisesti myös kotimaassa, mutta Moonaa lähdetään lisäksi levittämään Suomen rajojen ulkopuolelle yhteistyössä eurooppalaisten sisarjärjestöjemme kanssa. Ruotsissa endometrioosia sairastavien asiaa ajava Endometriosisföreningen ja Islannissa toimiva Samtök um Endómetríósu ovat jo ilmaisseet halunsa Moonan levittämiseen jäsenilleen.

Moona 3.0 projektin projektikoordinaattorina toimii Anna Kivimäki. Hänet tavoittaa sähköpostitse osoitteesta anna.kivimaki(a)korento.fi ja puhelimitse numerosta 050 400 9089.

Moona 3.0 projekti