Helpoin tapa

welcome

Endometrioosiyhdistys toimi 20 vuotta endometrioosia ja adenomyoosia sairastavien tukena. Toiminta aloitettiin pienestä ja vasta yhdeksän viimeistä vuotta toiminnalla on ollut rahoitus. Siihen asti yhdistystä pyöritettiin ja toimintaa kasvatettiin vapaaehtoisvoimin, ja rahoituksenkin aikana työtä tehtiin viisi vuotta vain yhden henkilötyövuoden resursseilla.

Tänä päivänä Endometrioosiyhdistys on Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry. Endometrioosin lisäksi toimimme PCOS:n ja vulvodynian potilasjärjestönä. Toiminnallamme on vakiintunut rahoitus ja työntekijöitä neljä.

Laajentuminen oli siinä mielessä helppoa, että meillä on näiden 20 vuoden aikana muodostunut hyvät rakenteet niin vertaistuen tarjoamiselle kuin vapaaehtoistyön koordinointiin. Lisäksi olemme endometrioosin kanssa kulkeneet jo pitkään sitä polkua, jonka alussa PCOS ja vulvodynia tällä hetkellä on. Me olemme etujoukkoina raivanneet monta estettä ja leventäneet polkua yhä isomman joukon kuljettavaksi.

Isoimpina haasteina meillä on vuosien aikana ollut vaikenemisen muurin murtaminen sekä yleisen tietoisuuden lisääminen. Tässä työssä olemme vuosien aikana päässeet endometrioosin osalta hienosti eteenpäin ja vaikenemisen muurin saimme murtumaan noin kolmisen vuotta sitten. Tällöin varsinkin vuoden 2016 Endometrioosiviikolla järjestetty Älä vaikene – kampanja viimeisteli muurin murtumisen. Myös yleinen endometrioosi-tietoisuus on lisääntynyt huikeasti, ja harvoin enää tarvitsee selittää mikä on endometrioosi.

Vaikenemisen muurin murtaminen ja häpeän hävittäminen myös PCOS:n ja vulvodynian ympäriltä on tärkeä askel siihen, että saamme yleistä tietoisuutta ja ymmärrystä lisättyä. Kukaan kun ei voi tehdä sitä meidän puolesta, vaan meidän täytyy tehdä se itse, yhdessä. Helpoin tapa olla mukana murtamassa vaikenemisen muuria on puhua avoimesti ja jakaa tietoa. Kertoa omaa tarinaa.

Yksi haasteistamme on vaikutustyö. Tästä näkökulmasta jäsenmäärän kasvattaminen on tärkeää, sillä mitä enemmän meitä on, niin sitä paremmat vaikutusmahdollisuuden meillä on. Ajatelkaa, jos tästä edustamastamme n. 600 000 naisen joukosta edes 10% olisi Korennon jäseniä. Silloin meillä olisi 60 000 jäsenen järjestö, jota olisi päättävien tahojen näkökulmasta melko vaikea jättää kuulematta. Helpoin tapa olla vaikuttamassa on olla jäsen.

Lisäksi haasteenamme on valtakunnalliseen vertaistuen tarpeen kirjoon vastaaminen. Olemme yksiportainen, valtakunnallinen potilasjärjestö. Tämä tarkoittaa sitä, että toimimme neljän hengen voimin Tampereelta käsin. Valtakunnalliseksi toimintamme tekevät vapaaehtoiset, jotka ovat meidän tärkein pääoma. Toteutamme vertaistukea vapaaehtoisvoimin, vertainen vertaiselle. Pyrimme koko ajan kehittämään toimintamme ja luomaan uusia vertaistuen muotoja, jotta pystymme vastaamaan vertaistuen monimuotoiseen tarpeeseen. PCOS:n ja vulvodynian osalta saamme toimintaa laajennettua sen myötä miten saamme mukaan vapaaehtoisia. Helpoin tapa rakentaa vertaistukea on osallistua tarjottuun vertaistukeen. Tai lähteä mukaan vapaaehtoiseksi.

Tapoja olla mukana on monia eikä mikään osallistumisen tapa ole toista arvokkaampi. Kaikki ovat tervetulleita mukaan, viedään yhdessä asioita eteenpäin!

Jutta/Korento ry

Kategoriat: