Vertaistukimuodot

Tarjoamme monipuolista vertaistukea endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n ja vulvodynian kanssa eläville. Tarjoamme erilaisia vertaistuen muotoja, joista jokainen voi löytää itselleen ja omaan tilanteeseensa sopivimman. Tutustu tarjontaan!

Vertaistukimuodot

Tutustu monipuoliseen vertaistukitarjontaamme!
Ryhmässä pääset keskustelemaan vertaisten kanssa mm. kasvokkaisissa vertaistukiryhmissä, Facebookin ryhmissä ja chatissa. Kahdenkeskisiin keskusteluihin sopii parhaiten tukipuhelin, tukihenkilötoiminta tai vertaiskaveruus. Vertaisten tarinoita pääset lukemaan Moona-blogissa. Tukimuodon linkistä pääset lukemaan tarkemmin toiminnasta.

Vertaistukiryhmät
Verkossa tapaavat vertaistukiryhmät
Facebookin verkkovertaisryhmät
Chatit
Tukipuhelin
Tukihenkilötoiminta
Vertaiskaverit
Nuorten vertaistukileiri
Sairaan hyvä työelämä -kurssi
Kirje vertaiselle
Somelähettiläät

Sosiaaliturvaneuvonta

Ota myös Korennon tapahtumakalenteri seurantaan! Tapahtumakalenteriin pääset tästä.

Vertaistukiryhmät

Järjestöllä toimii useita vertaistukiryhmiä ympäri Suomen. Ryhmät ovat olemassa, jottei kukaan jäisi sairautensa tai oireyhtymänsä kanssa yksin. Vertaisryhmässä tapaat muita sairastavia tai oireyhtymän kanssa eläviä ja saat neuvoja, tukea ja ymmärrystä. Huomioithan, että ryhmät ovat pääsääntöisesti kohdennettu tietylle sairaudelle tai oireyhtymälle. Ryhmän nimestä näet, millä paikkakunnalla se toimii ja kenelle se on tarkoitettu.

Vertaistukiryhmässä kävijät pääsevät jakamaan omia kokemuksiaan elämästä sairauden tai oireyhtymän kanssa muiden vastaavassa tilanteessa elävien kanssa. Ryhmiin osallistuvat ovat keskenään tasavertaisia ja tuki vastavuoroista. Vertaistukiryhmä tarjoaa voimaantumista, ystävyyttä ja yhteisöllisyyttä. On helpottavaa tietää, että on olemassa muitakin samassa tilanteessa ja samankaltaisten asioiden kanssa eläviä. Myös läheiselle voi olla tärkeää tietää, että on ryhmä, jossa sairastava pääsee jakamaan tuntemuksiaan ja kokemuksiaan elämästä sairauden tai oireyhtymän kanssa.

Mukaan voit liittyä helposti ottamalla yhteyttä ryhmän vetäjään alla olevien kaupunkikohtaisten sähköpostiosoitteiden kautta tai ottamalla yhteyttä vertaistuki(a)korento.fi. Ryhmät ovat avoimia kaikille.

Alta löydät vertaistukiryhmien tapaamisajat ja yhteystiedot. Ryhmiin voi osallistua yli aluerajojen. Ota rohkeasti yhteyttä oman alueesi vertaistukiryhmän vetäjään, niin saat lisää tietoa sen tapahtumista. Huomaathan, että ryhmän sähköpostia voi lukea kuka vain ryhmän vetäjistä, jos ryhmällä on useita vetäjiä.
Lisätietoa vertaistukiryhmien tapaamisista saat myös järjestökoordinaattoreilta tai vertaistuki(a)korento.fi.

Etsimme ryhmänvetäjiä

Kaipaamme uusia ryhmänvetäjiä eri paikkakunnille. Ryhmänvetäjänä toimiminen ei edellytä erikoistaitoja, vaan jokainen toimii tehtävässä omana itsenään. Sinun ei tarvitse osata tai tietää enemmän kuin muut ryhmäläiset. Tehtävään saa perehdytyksen sekä tukimateriaalia. Lisäksi koulutamme vapaaehtoisiamme säännöllisesti.

Vetäjän tehtäviin kuuluu ryhmän yhteyshenkilönä toimiminen, tapaamisten järjestäminen, ryhmän tukirahoista huolehtiminen ja niiden käytöstä raportoiminen.

Kysy lisää järjestökoordinaattoreilta!

Takaisin sivun alkuun.

Verkossa tapaavat vertaistukiryhmät

Järjestämme tilanteen mukaan erilaisia verkossa tapaavia vertaistukiryhmiä, jotka voivat olla yleisiä sairauskohtaisia ryhmiä tai keskittyä tarkempaan teemaan. Kysy lisää verkkovertaistukiryhmistä järjestökoordinaattoreilta!

 

Vulvodynian verkkovertaisryhmä

Ryhmä kokoontuu Google Meetissä ja ryhmää ohjaa Korennon vapaaehtoinen Piia.
Ilmoittaudu mukaan ja kysy lisätietoja: vulvodynia.verkkoryhma@korento.fi

Ke 17.1. klo 18-20
Ke 31.1. klo 18-20
To 15.2. klo 18-20 Keskustelua kirjoittamisen kautta!
Ke 28.2. klo 18-20
To 14.3. klo 18-20
Ke 27.3. klo 18-20 Keskustelua tekemisen kautta! Piirretään ja maalataan (vulvia tai jotain ihan muuta).
To 11.4. klo 18-20
Ke 24.4. klo 18-20
Ke 8.5. klo 18-20. Päiväkirjaklubi! Jaetaan omia päiväkirjamerkintöjä ja keskustellaan niiden kautta
To 23.5. klo 19-21. Huom. eri kellonaika! Kevään viimeinen tapaaminen ja jotain vähän erilaista!

-------

Lapsettomuus ja gynekologiset sairaudet -verkkovertaisryhmä

Tervetuloa keskustelemaan lapsettomuudesta ja gynekologisista sairauksista/oireyhtymistä! Ilmoittaudu mukaan: lapsettomuus.verkkoryhma@korento.fi.

Tapaamisen ohjaajana toimii Korennon vapaaehtoinen Minna. Ryhmään saavat tulla kaikki, joita aihepiiri koskettaa, riippumatta omasta elämäntilanteesta. Tule sellaisena kuin olet!

To 18.1. klo 17-18.30.
To 15.2. klo 17-18.30.
To 7.3. klo 18.30-19.30
To 18.4. klo 18.30-19.30

------

Työ ja opiskelu -verkkovertaisryhmään etsitään vapaaehtoista ohjaajaa!

Ryhmä tapaa Discord verkkoalustalla. Ohjaaja perehdytetään tehtävään ja discordin käyttöön etäyhteyksin. Lisätietoja:
Sähköposti: tiia.tuovinen@korento.fi
Whatsapp/puh: 050 3627952

Ohje Discordin käyttöön (pdf tiedosto).

Takaisin sivun alkuun.

Facebookin verkkovertaisryhmät

Korennon verkkovertaistoiminnassa muita sairastavia on mahdollista kohdata helposti ja nopeasti. Facebookin vertaisryhmissä tavoitat vertaisia maantieteestä ja omasta voinnista riippumatta.

Potilasjärjestön toimintaan osallistuminen, niin sosiaalisessa mediassa kuin muutenkin, sisältää riskin siitä, että henkilön terveydentilaan liittyvää tietoa päätyy muille kuin henkilölle itselleen. Korento pyrkii erilaisin toimin varmistamaan, että keskustelu verkkovertaisryhmissä on mahdollisimman turvallista, mutta aukottomasti sosiaalisen median palveluiden suojauksiin tai ryhmän kaikkiin jäseniin ei kuitenkaan voi luottaa. Jokaisen verkkovertaisryhmän jäsenen on tämän vuoksi otettava itse vastuu siitä, kuinka avoimesti itsestään ja omasta sairaudestaan ryhmässä kertoo.

Facebookin ryhmiin päästäksesi sinulla tulee olla henkilökohtainen Facebook-tunnus. Facebookin ryhmät ovat suljettuja eli niihin täytyy hakea erikseen. Vain ryhmän jäsenet näkevät, keitä ryhmään kuuluu ja mitä ryhmässä keskustellaan.

Ryhmään päästäksesi sinun tulee vastata liittymiskysymyksiin. Kun sinut on hyväksytty ryhmään, luethan huolellisesti ryhmän keskustelusäännöt.

Tutustu myös Korennon verkkovertaistuen sääntöihin.

Endometrioosi

Endometrioosi Suomi on Facebookissa toimiva vertaistukiryhmä endometrioosia sairastaville tai sitä epäileville. Myös adenomyoosia sairastavat tai sitä itsellään epäilevät saavat ryhmästä tukea.

Korennon Radikaalileikatut on Facebookissa toimiva vertaistukiryhmä kaikille endometrioosin takia kohdun ja munasarjojen radikaalileikkauksen kokeneille.

Lapsettomat Endometrioosi on vertaistukiryhmä lapsesta haaveileville ja endometrioosia sairastaville.

Endometrios Finland - svenskspråkig är en svenskspråkig stödgrupp för alla som lider av endometrios.

Lue lisää endometrioosin yksilöllistä hoitoa koskevan keskustelun linjaamisesta Korennon Facebook-ryhmissä (pdf-tiedosto).

PCOS

PCOS Suomi on Facebookissa toimiva vertaistukiryhmä PCOS:n kanssa eläville.

Vulvodynia

Vulvodynia Suomi on Facebookissa toimiva vertaistukiryhmä vulvodynian kanssa eläville.

Kysy lisää verkkovertaistoiminnasta järjestökoordinaattoreilta!

Takaisin sivun alkuun.

Chatit

Korento ry tarjoaa chatteja endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n ja vulvodynian kanssa eläville. Valikoimassa on vapaaehtoisten ohjaamia vertaistukichatteja ja päivystyschatteja sekä erilaisia teemachatteja. Alta löydät lisätietoa chateista sekä niiden ajankohdat.

Kaikki Korennon chatit toteutetaan Hyvä kysymys -alustalla ja kunkin chatin linkki lisätään tälle sivulle. Chattiin voi liittyä kirjautumatta antamalla itselleen nimimerkin.

Tutustu Korennon chat-ohjeisiin (pdf-tiedosto).

Vertaistukichatit ovat avoimia kaikille ko. sairauden/oireyhtymän kanssa eläville tai sitä itsellään epäileville sekä muille aiheesta kiinnostuneille (esim. perheenjäsenet). Chatin tavoitteena on tarjota matalan kynnyksen vertaistukea tuettavan sijainnista riippumatta. Chat-ohjaajana toimii Korennon vapaaehtoinen.

Teemachatissa on mahdollisuus keskustella endometrioosiin, adenomyoosiin, PCOS:ään ja vulvodyniaan liittyvistä teemoista kohdistetummin. Teemachattien aiheet vaihtelevat mm. vapaaehtoisten kiinnostusten mukaan.

 

Endometrioosi ja adenomyoosi

Vertaistukichat

  • Ei vielä suunniteltuja chatteja keväälle 2024

 

PCOS

Vertaistukichat

  • Ti 23.1.2024.
  • Ti 20.2.2024 klo 18.30-20.
  • Ti 19.3.2024 klo 18.30-20.
  • Ti 23.4.2024 klo 18.30-20.
  • Ti 21.5.2024 klo 18.30-20. Liity chattiin tästä.

 

Vulvodynia

Vertaistukichat

  • Ei vielä suunniteltuja chatteja keväälle 2024

 

Teemachatit

Seksuaalisuus-teemachatit

Haluatko jutella siitä miten gynekologiset oireet voivat vaikuttaa omaan seksuaalisuuteen ja sen toteuttamiseen? Tervetuloa endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n ja vulvodynian kanssa eläville tarkoitettuun chattiin, jonka teemana on seksuaalisuus.

Seksuaalineuvontachat (kahden kesken ohjaajan kanssa)

Sairaan hyvä työelämä -hanke: Työ- ja opiskeluteemaiset chatit

Gynekologinen sairaus tai oireyhtymä voi vaikuttaa työelämään monin tavoin. Vaikutuksia työhön ei kuitenkaan aina ymmärretä ja oireiden ja työn yhdistäminen voi tuntua vaikealle. Työelämä-teemachat tarjoaa tukea gynekologisen sairauden/oireyhtymän kanssa eläville työelämään liittyvissä aiheissa.

Takaisin sivun alkuun.

Tukipuhelin

Haluatko jutella vapaaehtoisen vertaisen kanssa puhelimessa? Jätä soittopyyntö oheisella lomakkeella, niin sovimme sinulle soittoajan. Sovittuna soittoajankohtana soitat tukipuhelimeen ja vapaaehtoinen on linjan päässä vastaamassa. Puheluun on aikaa tunti.

Jätä soittopyyntö tukipuhelimeen tästä.

Tukipuhelimeen voivat soittaa kaikki gynekologisesti oireilevat, eikä tukipuhelinta ole sidottu tiettyyn diagnoosiin. Vastaamassa on itsekin gynekologisen sairauden tai oireyhtymän kanssa elävä vapaaehtoinen. Voit jättää soittopyynnön oli huolesi sitten pieni tai suuri tai haluaisit vain höpötellä jonkun kanssa, joka ymmärtää gynekologisiin oireisiin liittyviä haasteita.

Tukipuhelimen numero on 050 380 6715. Soitto maksaa operaattorisi mukaisen hinnan (pvm/mpm). Yhdistyksenä emme peri soitosta ylimääräisiä kuluja.

Erillisiä tukipuhelinpäivystyksiä järjestetään teemaviikoilla.

Takaisin sivun alkuun.

Tukihenkilötoiminta

Tukihenkilötoiminnan tarkoituksena on tarjota mahdollisuus henkilökohtaiseen tukeen sähköpostitse, puhelimitse tai kasvotusten. Tukihenkilötoiminta on tarkoitettu kaikille endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n tai vulvodynian kanssa eläville.

Tukihenkilö on Korento ry:n koulutettu vapaaehtoinen ja vertainen. Vapaaehtoiset ovat vaitiolovelvollisia ja tukihenkilöinä he sitoutuvat toimimaan yhden henkilön tukena 3–5 kontaktikertaa yhden vuoden aikana. Tukea voi hakea akuuttiin tilanteeseen tai jos esimerkiksi kaipaat diagnoosin jälkeen keskustelua vertaisen kanssa. Tukihenkilöä voi hakea koska vain kokee kaipaavansa keskusteluapua vertaiselta.

Tukihenkilö on mahdollista saada myös edunvalvontaan liittyvissä asioissa. Koulutetut edunvalvonnan tukihenkilöt toimivat epäkohtia kohdanneiden potilaiden tukena ja auttavat etsimään tietoa, silloin kun on tarkoituksenmukaista esim. ottaa yhteyttä potilasasiamieheen, tehdä muistutus tai muulla tavoin puuttua hoitoon. Tukimuodon konkreettinen tavoite on tukea yksittäisiä henkilöitä heidän omaan hoitoonsa liittyen. Edunvalvonnan tukihenkilö ei tee mitään tuettavan puolesta, vaan auttaa jaksamaan ja kannustaa eteenpäin tarvittavien yhteystietojen tai ohjeiden pariin, silloin kun voimavarat on sairastavalla lopussa.

Voit siis pyytää tukea erilaisiin tilanteisiin, niin keskusteluavuksi kuin hoitoon puuttumisen tueksi. Jätä tukipyyntö tällä lomakkeella. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen vertaistuki(a)korento.fi.

Tukipyynnön saamisen jälkeen etsimme vapaaehtoisten tukihenkilöidemme joukosta sopivan henkilön. Kun sopiva tukihenkilö on löytynyt, ottaa tukihenkilö tuettavaan yhteyttä. Yhteydenpidosta vastaavat tukihenkilö ja tuettava keskenään. Tukisuhde päättyy tyypillisesti 3–5 tukikerran jälkeen.

Kysy lisää järjestökoordinaattoreilta!

Takaisin sivun alkuun.

Vertaiskaverit

Vertaiskaveritoiminnan tarkoituksena on saattaa samankaltaisessa tilanteessa elävät vertaiset yhteen. Vertaiskaveritoiminta on kahden tasavertaisen henkilön välistä ajatusten ja kokemusten vaihtoa. Vertaiskaverit voivat tavata halutessaan joko kasvokkain tai pelkästään esimerkiksi viestillä. Yhteydenpidon muoto sekä sisällöt riippuvat teistä itsestänne.

Vaikka vertaiskaveritoiminta onkin vapaamuotoista, toivomme jokaisen sitoutuvan kuitenkin Korennon toiminnan yleisiin arvoihin. Otathan siis huomioon, että vertaiskaverisuhde perustuu luottamukseen, tasavertaisuuteen ja vapaaehtoisuuteen.

Lue vertaiskaveri-ilmoituksia, jätä oma ilmoituksesi tai ota yhteyttä vertaiskaveriin.

Takaisin sivun alkuun.

Nuorten vertaistukileiri

Korento järjestää kerran kesässä nuorten vertaistukileirin. Viikonlopun mittainen leiri on tarkoitettu 16–29-vuotiaille endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n tai vulvodynian kanssa eläville tai jotain näistä itsellään epäileville.

Vuonna 2024 leiri pidetään 7.-9.6. Peurungassa, Jyväskylän lähellä. Haku leirille on auki 5.5. asti.
Lisätietoa tästä.

Takaisin sivun alkuun.

Sairaan hyvä työelämä -kurssi 

Syksyn 2024 kurssitoteutukselle haetaan osallistujia! Hakuaika alkaa 1.6. klo 12 ja päättyy 30.6. klo 23.59. Hakulomakkeen löydät täältä (linkki ohjaa flomembers-lomakkeelle).

Ensimmäistä kertaa toteutuvalla Sairaan hyvä työelämä -kurssilla etsitään keinoja työkyvyn tueksi yhdessä vertaisten kanssa. Kurssilla gynekologisen sairauden tai oireyhtymän kanssa elävät pääsevät tarkastelemaan omaa työkykyä ja uraa yksilötehtävien sekä vertaistuen avulla.

Kurssilaiset tapaavat kasvokkain Spa & Resort Peurungassa järjestettävässä intensiiviviikonlopussa ja viisi kertaa etäyhteyksin syksyn kuluessa.

Kurssitapaamisten päivämäärät:
30.8.-1.9. Intensiiviviikonloppu, Peurunka Spa & Resort
12.9. Kurssin 1. etätapaaminen
24.9. Kurssin 2. etätapaaminen
10.10. Kurssin 3. etätapaaminen
21.10. Kurssin 4. etätapaaminen
31.10. Kurssin 5. etätapaaminen (palautekerta).

Kurssista voi olla hyötyä henkilölle, joka miettii mahdollisuuksia jatkaa omassa työssään tai kokee tarvitsevansa lisää keinoja työkyvyn tueksi.

Lisätietoa kurssista löydät Korennon ajankohtaista julkaisusta.

Takaisin sivun alkuun.

Kirje vertaiselle

Haluaisitko saada kirjeen muodossa lyhyen tervehdyksen, joka muistuttaa, että et ole yksin sairautesi tai oireyhtymäsi kanssa? Kirje vertaiselle -toiminnassa vertaistuki kulkee kirjepostin tai sähköpostin välityksellä.

Pyydä itsellesi tervehdys vertaiselta:

Haluaisitko itse lähettää tervehdyksen vertaiselle? Lue lisää Korennon vapaaehtoistehtävät -sivulta.

Takaisin sivun alkuun.

Somelähettiläät

Korennon somelähettiläät jakavat tietoa Korennon teemoista omalla tavallaan ja äänellään. Painopisteenä on vertaistuen antaminen toisille samassa tilanteessa oleville.

Tutustu Korennon somelähettiläisiin Instagramissa @korentory!

Takaisin sivun alkuun.

Sosiaaliturvaneuvonta

Vertaistuen lisäksi tarjoamme nyt myös sosiaaliturvaneuvontaa.

Vapaaehtoisemme Aki tarjoaa Korennon kautta neuvontaa sosiaaliturvaan ja potilaan oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä. Akilla on monipuolinen kokemus näiden aiheiden kanssa työskentelystä. Häneltä voit kysyä mieltä askarruttavia asioita esimerkiksi sosiaaliturvaetuuksista tai siitä, milloin on mahdollista saada tiettyjä palveluja. Hän auttaa mielellään myös, jos kaipaat tietoa, miten voi toimia, jos et ole tyytyväinen saamaasi palveluun, hoitoon tai päätökseen.

Aki toimii Korennon vapaaehtoisena eli hänellä ei ole pääsyä viranomaistietoihin ja hän vastaa kysymyksiin oman osaamisensa sekä omien aikataulujensa puitteissa. Neuvontaa tarjotaan joko sähköpostitse tai puhelimessa, pääsääntöisesti arki-ilta-aikaan. Akiin saat yhteyden sähköpostilla aki.sosiaaliturva@korento.fi. Käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia eikä tietoja välitetä muille. Huomaathan, että sähköpostiyhteys ei ole salattu, vaan tavallinen sähköposti.

Takaisin sivun alkuun.