Mitä endometrioosi on?
Endometrioosi on kohdun limakalvon sirottumatauti, jossa kohdun limakalvon (endometrium) kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimissa sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla.
Endometrioosi on yksi yleisimmistä naistentaudeista. Endometrioosia sairastaa 10-15 % hedelmällisessä iässä olevista naisista, eli Suomessa jopa 200 000.
Endometrioosipesäkkeet käyttäytyvät samantapaisesti kuin kohdun limakalvo. Ne reagoivat kuukautiskierron mukaiseen estrogeenitason nousuun ja laskuun. Estrogeenitason kohotessa pesäkkeet paksuuntuvat ja vatsaontelossa vuotava veri ärsyttää ja tulehduttaa viereisiä kudoksia, jonka seurauksena voi muodostua arpikudosta ja elimiä toisiinsa liimaavia kiinnikkeitä.
Endometrioosipesäkkeitä voi esiintyä:
- pinnallisina pesäkkeinä vatsakalvon tai vatsaontelon kudosten pinnalla
- syvinä pesäkkeinä, jotka esiintyvät tyypillisesti kohdun takapinnalla, kohdun ja peräsuolen välissä, suolen pinnalla, virtsarakon pinnalla tai virtsarakkoon kasvaen
- munasarjojen endometrioomiana eli suklaakystina, jotka on usein helppo havaita ultraäänessä.
Endometrioosipesäkkeen koko ei korreloi sen aiheuttamien kipujen kanssa. Pieni syvällinen pesäke voi aiheuttaa kovempia kipuja kuin esim. 5 cm kokoinen endometriooma munasarjassa. Useimmiten alle 5 cm kokoinen endometriooma ei itsessään aiheuta kovia kipuja vaan tällöin on syytä epäillä endometrioosia myös muualla.
Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua, heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa lapsettomuutta. Endometrioosi on uusiutuva, krooninen sairaus. Lopullista parantavaa hoitoa ei sairauteen ole vielä löytynyt, mutta oireita voidaan hoitaa muun muassa tulehduskipulääkkeillä, hormonilääkkeillä tai leikkauksella.
Usein paras tukija endometrioosia sairastavalle on samoja asioita kokenut vertainen. Tutustu Korennon vertaistukimuotoihin täältä.
