Adenomyoosi

Adenomyoosi tarkoittaa sairautta, jossa kohdun limakalvon rauhasista muodostuneita ulokkeita kasvaa kohdun lihassyiden väliin, kohtulihaksen sisälle. Muutokset ovat joko tasaisesti sirottuneina yleensä kohdun takaseinämässä tai paikallisesti kerääntyneinä pesäkkeinä muodostaen ns. adenomyooman.

Adenomyoosi on estrogeenista riippuvainen sairaus, joka esiintyy useimmin hedelmällisen iän lopulla. Tyypillisiä oireita ovat vuotohäiriöt ja kuukautiskivut. Tauti voi olla myös oireeton.

Adenomyoosin, kuten endometrioosinkin, erityispiirre on kohdun limakalvon rauhas- ja stroomasolujen esiintyminen kohtuontelon ulkopuolella. Adenomyoosissa limakalvosolukkoa kasvaa kohtulihaksen sisällä ja endometrioosissa kohdun ulkopuolella

Joskus adenomyoosia on pidetty endometrioosin alalajina. Noin 40 %:lla endometrioosipotilaista on myös adenomyoosia. Adenomyoosi on tavallinen, muutoksia löytyy joka kymmenenneltä naiselta 40 ikävuoden jälkeen, ja se on yleisempi synnyttäneillä naisilla.

Diagnostiikka on edelleen vaikeaa, koska diagnoosia ei voida tehdä pelkän kliinisen tutkimuksen perusteella. Diagnoosi tehdään joko histologisesti (kudosnäyte) tai kaiku- tai magneettikuvauksella. Lapsettomuuspotilailla adenomyoosi esiintyy usein yhdessä endometrioosin kanssa ja voi huonontaa lapsettomuushoitojen tuloksia.

Hoito: Adenomyoosia voidaan hoitaa hormonilääkkeillä, ja tarjolla on myös kohdun säästäviä radiologisia ja kirurgisia menetelmiä. Tutkimustulokset kohdun säästävistä, kajoavista hoitomuodoista ovat lupaavia.

  • Kohdunpoisto on adenomyoosin aiheuttamiin elämänlaatua heikentäviin oireisiin tehokas mutta kajoava hoito. Komplikaatioriskien ja hedelmällisyyden menettämisen vuoksi se on yhä harvemmin ensilinjan valinta.

 

  • Lääkkeellisistä hoidoista levonorgestreelia vapauttava hormonikierukka on parhaiten tutkittu, ja sen tehosta on vakuuttavaa näyttöä sekä adenomyoosin aiheuttamien vuotohäiriöiden että kipuoireiden hoidossa. Hormonikierukka estää vuotojen aiheuttamaa anemiaa yhtä tehokkaasti kuin kohdunpoisto ja parantaa elämänlaatua jopa enemmän. Muiden progestiinien osalta näyttö tehosta on vähäistä. Laajemmat tutkimukset yhdistelmäehkäisyn vaikutuksista adenomyoosin aiheuttamien oireiden hoitoon puuttuvat, mutta lupaavia tuloksia niiden tehosta on julkaistu.

lähteet ja lisätietoa:

https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2016/9/duo13126

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00103

Endometrioosi
Scroll to Top