Oppituntipaketti

Asiaa rinnoista, menkoista ja gynejutuista -oppituntipaketti sisältää toiselle asteelle suunnatun oppitunnin, jossa syvennytään helposti lähestyttävällä tavalla rintaterveyteen, kuukautisiin ja gynekologisiin sairauksiin ja oireyhtymiin. Oppituntipaketti on toteutettu yhteistyössä Tunne rintasi ry:n kanssa.

Kuva kyselyyn (7)

Kohderyhmä: peruskoulu ja toinen aste, muut asiasta kiinnostuneet ja muut nuorten kanssa työskentelevät

Kuinka paljon kuukautisten kuuluu sattua? Onko rintasyöpä kipeä? Kehossa tapahtuviin muutoksiin, kuukautisten alkamiseen ja rintojen kasvuun, liittyy paljon kysymyksiä, jotka saattavat pohdituttaa nuorta. Tieto kehossa tapahtuvista muutoksista sekä oireista, jotka eivät kuulu normaaliin kehitykseen, on nyt pakattu yhteen opettajien ja muiden nuorten kanssa toimivien tahojen käyttöön.

Tunne rintasi ry ja Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry lyöttäytyivät yhteen ja lähtivät kehittämään toiselle asteelle suunnattua oppituntia, jossa syvennytään helposti lähestyttävällä tavalla rintaterveyteen, kuukautisiin ja gynekologisiin sairauksiin ja oireyhtymiin. Yhteistyön kautta syntyi maksuton ja helposti mukautettavissa oleva oppituntipaketti, joka lanseerattiin Educa-messuilla tammikuussa 2023.

Oppituntipakettiin kuuluu:

 • valmis Prezi-oppitunti
 • valmis videoversio Prezi-oppitunnista
 • muokattava PowerPoint -esitys
 • kattava tukipaketti opettajalle

Esityksessä käydään läpi lyhyt johdatus aiheisiin (“Miksi tärkeää?”), rintaterveys, rintasyöpä, rintojen omatarkkailu, kuukautisfaktoja, normaaleja ja epänormaaleja gynekologisia oireita, oireiden taustalla olevia tekijöitä, keskittyen endometrioosiin, adenomyoosiin, PCOS:ään ja vulvodyniaan sekä Tunne rintasi ry:n ja Korento ry:n lyhyet esittelyt. Lopussa on myös mahdollisuus käydä läpi tapauskuvauksia, tietovisan vastaukset ja palautetta oppitunnista.

Videoversio oppitunnista on hyvä vaihtoehto, jos opettaja haluaa antaa ohjat oppitunnin asiaosuudesta Korento ry:n ja Tunne rintasi ry:n työntekijöille. Video sopii hyvin 45 minuutin pituisella oppitunnilla katsottavaksi tai sen voi katsoa vaikka kahdessa osassa kahden eri tunnin aikana. Videossa on mukana tietovisakysymykset, joiden kohdalla videon voi pysäyttää tai antaa videon pyöriä. Tietovisan vastaukset, tapauskuvaukset ja palaute käydään opettajan johdolla.

Opettajan tukipaketista löytyy:

 • opettajan ohjeet, jossa on tietoa oppituntipaketin sisällöstä ja vinkkejä sen hyödyntämiseen eri tavoin;
 • sanasto, josta löytyy lyhyesti selitettynä oppitunnissa esille nousevat tärkeimmät termit;
 • Potilasjärjestöistä -dokumentti, jossa yleistä tietoa potilasjärjestöistä ja terveyden teemoihin keskittyvistä yhdistyksistä;
 • oppituntiin sisältyvät tilannekuvaukset ja esimerkkivastaukset;
 • tietovisan kysymykset ja vastaukset sekä tulostettava versio kysymyksistä oppilaille;
 • kuvapankki, jossa Tunne rintasi ry:n ja Korento ry:n kuvia opetustarkoitukseen;
 • Rinnoista -esitys, jossa syventävää tietoa tilaajalle;
 • Menkoista ja gynejutuista -esitys, jossa syventävää tietoa tilaajalle;
 • sekä palautelomake oppituntipaketista paketin tilaajalle ja palautelomake oppitunnista, jota voi jakaa oppitunnin saaneille ryhmäläisille.

Oppituntipaketin koostamisessa on pidetty mukana terveystiedon opetussuunnitelman tavoitteet (7-9lk). Oppituntipaketti on pyritty tekemään sellaiseksi, että opettaja pystyy muokkaamaan materiaalia mieleisekseen sekä tarvittaessa esim. tulostaa niitä itselleen tai oppilaiden tueksi. Tilauslomakkeen lähettämisen jälkeen tilaaja saa linkin Drive-pakettiin sähköpostitse.

Voit myös ottaa käyttöön tai tilata järjestöjen muita materiaaleja maksutta:

Tunne rintasi ry materiaalit (siirryt Tunne rintasi ry:n verkkosivuille)
Korento ry materiaalien tilauslomake

Järjestöjen verkkokaupoista voit ostaa tarroja, kangasmerkkejä, tukinauhoja ja paljon muuta ja tukea näin järjestöjen toimintaa:

Tunne rintasi ry verkkokauppa (siirryt Tunne rintasi ry:n verkkosivuille)
Korento ry verkkokauppa

Oppituntipaketin tilaus

Tällä lomakkeella voit tilata maksutta käyttöösi Asiaa rinnoista, menkoista ja gynejutuista -oppituntipaketin! Tietoja käytetään oppituntipaketin lähettämiseen ja oppituntipakettiin liittyvään viestintään. Tietojasi ei jaeta kolmansille osapuolille.