Vaikuttamistyö

Teemme edunvalvonta- ja vaikuttamistyötä parantaakseemme gynekologisesti sairastavien ja oireilevien asemaa sekä terveydenhuollossa että laajemmin yhteiskunnassa. Täydennämme vertaistukitoiminnalla julkisen sektorin ketjua gynekologisten sairauksien hoidossa. Lisäksi haluamme edistää vastuullista kuukautispuhetta ja avoimempaa puhetta gynekologisista sairauksista ja oireyhtymistä.

Korennon vaikuttamistyö

Gynekologiset sairaudet ja oireyhtymät vaikuttavat moninaisten oireiden, kuten kipujen, takia monipuolisesti jaksamiseen ja arkielämässä selviytymiseen. Sairauksilla ja oireyhtymillä on myös paljon välillisiä vaikutuksia esimerkiksi lapsettomuuteen ja työkykyyn. Gynekologiset sairaudet ja oireyhtymät tunnistetaan edelleen huonosti, vaikka ne ovat yleisiä ja ne ovat kansanterveydellisesti merkittäviä.

Sairaudet ja oireyhtymät aiheuttavat kustannuksia sekä yksilölle että yhteiskunnalle. Esimerkiksi endometrioosin välilliset ja välittömät kustannukset yhteiskunnalle ovat vuosittain 1,5 miljardia, joka on samaa luokkaa kuin esimerkiksi astman kustannukset, joten pitäisi puhua myös kansantaloudellisesti merkittävästä sairaudesta.

Panostamme vaikuttamistyössämme yleisen tietoisuuden lisäämiseen ja hoidon laatuun sekä saatavuuteen vaikuttamiseen. Meille on myös tärkeää tuoda esille potilasjärjestön tarjoamaa tukea sekä sairastaville että terveydenhuoltoon, jotta sieltä osataan tehdä asiakasohjausta meidän tarjoamien vertaistukipalveluiden pariin.

Teemme vaikuttamistyötä monella eri kentällä ja toimenpiteet kohdistuvat sekä jäsenistöön, läheisiin, työpaikoille että hoitavalle taholle, suurelle yleisölle, mediaan kuin poliittisiin päättäjiin ja vaikuttajiin. Lisäksi järjestämme muun muassa teemaviikkoja, joiden tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä gynekologista sairauksista ja oireyhtymistä.

Toimimme myös erilaisissa verkostoissa sekä teemme vaikuttamistyötä yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa. Olemme jäsenenä SOSTE - Suomen sosiaali- ja terveys ry:ssä, valtakunnallisessa kattojärjestössä, joka kokoaa yhteen yli 200 sosiaali- ja terveysalan järjestöä sekä useita kymmeniä muita toimijoita. SOSTE laatii lausuntoja, järjestää koulutuksia sekä keskustelu- ja vaikuttamistilaisuuksia, joissa järjestömme on mukana. Korento ry toimii yhteistyössä muiden potilasjärjestöjen kanssa vaikuttamistyössä ja yhdistystoiminnan kehittämisessä ja toteuttamisessa. Yhdistys käy myös aktiivista vuoropuhelua suomalaisten endometrioosiin, PCOS:ään ja vulvodyniaan erikoistuneiden gynekologien, hoitajien ja muiden terveysalan järjestöjen sekä oppilaitosten kanssa.

Olemme mukana IBD ja muut suolistosairaudet ry:n Vessapassi-toiminnassa. Vessapassi on tarkoitettu helpottamaan tiettyjen sairauksien ja oireyhtymien kanssa elävien mahdollisuuksia päästä välittömästi wc-tiloihin. Saat liittyessäsi Korento ry:n varsinaiseksi jäseneksi jäsenkortin, jonka toiselta puolelta löydät Vessapassin. Lue lisää Vessapassista IBD ja muut suolistosairaudet ry:n sivuilta.

Vaikuttamistyön tukena toimii vapaaehtoisista koostuva vaikuttajatiimi, joka toimii monipuolisesti erilaisten vaikuttamis- ja edunvalvonnan teemojen ympärillä. Olet tervetullut mukaan työryhmän toimintaan. Kysy lisää toiminnanjohtajalta! Toiminnanjohtajan yhteystiedot löydät täältä.

Takaisin sivun alkuun.

Teemaviikot

Korento ry järjestää vuosittain valtakunnallisia teemaviikkoja, joiden tavoitteena on lisätä yleistä tietoisuutta edustamistamme sairauksista ja oireyhtymistä.

Teemaviikoilla järjestetään erilaisia tapahtumia sekä pyritään viestimään paljon sosiaalisessa mediassa. Endometrioosiviikko järjestetään maaliskuussa, PCOS-viikko syyskuussa ja Vulvodyniaviikko marraskuussa. Teemaviikot ajoittuvat samaan aikaan kuin kansainväliset tietoisuutta lisäävät kampanjat.

Voit tutustua teemaviikkoihin ja niiden ohjelmaan tarkemmin kunkin teemaviikon omilla sivuilla:

Myös vuoden 2024 teemaviikkojen tarkat ajankohdat löytyvät viikkokohtaisilta sivuilta.

Takaisin sivun alkuun.

Tukinauhat

Värillisten tukinauhojen tarkoituksena on lisätä tietoutta edustamistamme sairauksista ja oireyhtymistä. Nauhojen värit ovat valikoituneet kansainvälisesti eri sairauksille ja oireyhtymille määriteltyjen värien mukaan.

Nauhoja ja värejä pidetään esillä järjestön viestinnässä sekä erityisesti teemaviikoilla ja kampanjoissa. Lisäksi toivomme, että mahdollisimman moni kantaisi tukinauhaa mukanaan ja siten lisäisi tietoisuutta ja osoittaisi tukeaan sairauksien ja oireyhtymien kanssa eläville.

  • Keltainen nauha on tukesi endometrioosin ja adenomyoosin kanssa eläville
  • Turkoosi nauha on tukesi PCOS:n kanssa eläville
  • Violetti nauha on tukesi vulvodynian kanssa eläville

Voit ostaa oman nauhasi Korennon verkkokaupasta tai halutessasi voit lisätä sosiaalisen median profiilikuvaan nauhan levittääksesi tietoisuutta endometrioosista, PCOS:stä tai vulvodyniasta. Siirry verkkokauppaan tästä.

Jos haluat tukea Korento ry:n toimintaa, olet myös lämpimästi tervetullut liittymään yhdistyksen kannatusjäseneksi. Lue lisää jäseneksi liittymisestä.

Takaisin sivun alkuun.

Kiitoskampanjat

Korento ry:llä on käynnissä kaksi kiitoskampanjaa, joiden avulla voit kiittää sinua hoitanutta tahoa sekä tukenasi olevia läheisiäsi. Laitetaan hyvä mieli kiertämään!

Kiitos hyvästä hoidosta -kampanja

Lähde mukaan kiittämään ja tuomaan hyvää mieltä sinua auttaneelle taholle – jokainen kiitos merkitsee paljon!

Kiitos hyvästä hoidosta -kampanjan tarkoituksena on kiittää sinua hoitanutta tahoa, lääkäriä tai hoitohenkilökuntaa saamastasi hyvästä hoidosta postikortilla. Korento ry lähettää puolestasi kauniin, sairauden tai oireyhtymän värisen Kiitos hyvästä hoidosta -kortin sinua hoitaneelle taholle, täysin veloituksetta! Sinun tarvitsee vain ilmiantaa meille hyvän hoidon antaja.

Ilmianna hyvää hoitoa antanut taho ja pyydä kiitoskortin lähettämistä täyttämällä Kiitos hyvästä hoidosta -kampanjan lomake.

Lomake on anonyymi eli nimesi ei tule Korennon tai kortin vastaanottajan tietoon. Kortin allekirjoitus on muodossa "potilaasi ja Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry".

Palvelu on maksuton.

Kiitos tuestasi -kampanja

Lähde mukaan kiittämään tukenasi toimineita ja lähetä heille Korento ry:n Kiitos tuestasi -kortit!

Kiitos tuestasi -kampanjan tarkoituksena on kiittää läheistä, ystävää, tuttavaa tai esimerkiksi työkaveria saamastasi tuesta.

Kortit lähetetään sinulle ilmoittamaasi osoitteeseen. Voit itse täyttää korttiin omat terveisesi ja toimittaa sen jälkeen kortit sinua tukeneille. Palvelu on maksuton, mutta kortteja toimitetaan korkeintaan 10 kappaletta per tilaaja.

Tilaa itsellesi kortit läheistesi kiittämiseksi täyttämällä Kiitos tuestasi -kampanjan lomake.

Kiitos hyvästä hoidosta -korttien ja Kiitos tuestasi -korttien kuvitukset on tehnyt Elsa Tabell.

Takaisin sivun alkuun.