Vulvodynia
Vulvodyniaksi kutsutaan kroonista, yli kolme kuukautta kestänyttä vulvan eli ulkosynnytinalueen kipua, jolle ei ole selvää syytä. Tällainen kipu on varsin yleistä. 8-16% on kokenut erilaisia ulkosynnytinalueen kiputiloja. Yleisyydestään huolimatta vulvodynia tunnetaan vielä varsin huonosti.
Vulvodyniaan liittyvä kipu voi olla paikallista ulkosynnytinalueen kipua tai epämääräisempää yleistä kipua. Kipu voi syntyä joko kosketuksen seurauksena tai ilman kosketusta. Pääasiassa vulvodynia esiintyy paikallisena emättimen kosketusarkuutena tai yleistyneenä vulvodyniana. Erityisesti emättimen kosketusarkuutena esiintyvä vulvodynian muoto eli vestibulodynia on yleistä nuorilla.
Kivun ja sen esiintymisen määrittely voi olla hankalaa eivätkä kaikkien oireet ole selkeästi jaoteltavissa tietyn alatyypin alle. Tämän lisäksi oireet voivat myös vaihdella elämäntilanteen tai esimerkiksi kuukautiskierron mukaan. Yhdellä kipujakso voi kestää vain joitakin kuukausia, kun taas toisella se voi kulkea mukana läpi elämän. Oireet voivat myös palata takaisin oltuaan välillä pitkäänkin poissa. Kaikissa tapauksissa kipua ei välttämättä pystytä poistamaan täysin mutta sitä voidaan lievittää monin keinoin. Elämä kroonisen kivun kanssa on hieman helpompaa, kun kivun olemassaolon kykenee hyväksymään.
Vulvodynian hoidossa voidaan hyödyntää seksuaalineuvontaa sekä erilaisia fysioterapeuttisia menetelmiä. Oireista riippuen myös esimerkiksi paikallispuudutteista, kipua lievittävistä mielialalääkkeistä, hermokipulääkkeistä tai kirurgisesta toimenpiteestä voi olla apua. Vulvodyniaan voi liittyä myös lisääntynyt riski muihin yleistyneisiin kiputiloihin kuten kivuliaan rakon oireyhtymä, ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) tai fibromyalgia.
Usein paras tukija vulvodynian kanssa elävälle on samoja asioita kokenut vertainen. Tutustu Korennon vertaistukimuotoihin täältä.
Lisätietoa kroonisesta kivusta: https://www.suomenkipu.fi/
