Hyvää Helsinki Pride -viikkoa!

Mitä kaikkea endometrioosin kanssa eläminen voi tuoda elämääsi? Kipua. Sairaalareissuja. Hoitoahdistusta. Vertaisia. Kavereita. Ystäviä. Pakkomielteen keltaisiin vaatteisiin (kuten villasukkiin). Parisuhteen.

Endometrioosi tuo mukanaan monenlaisia yllättäviä tilanteita. Kuten tiedämme, kaikki niistä eivät ole sitä, mitä kenenkään elämään toivoisi. Joskus tilanteet voivat kuitenkin yllättää myös positiivisuudellaan. Meidän yhteinen tarinamme alkaa Endometrioosiviikolta. Silloin toinen meistä intoili uusista keltaisista villasukistaan ja Endometrioosiviikon hulinoista Instagramissa. Toinen taas katsoi näitä tarinoita hymyillen kotona ja laittoi kommenttia viestikenttään. Jälleen kerran oli sairaudesta tietoisuutta levitetty uudelle ihmiselle, josta sattumalta jäikin tuki ja turva vierelle pidemmäksi aikaa. Nykyään kaapista löytyykin yksien sijaan kahdet keltaiset villasukat.

Tarinan alussa toinen meistä koki, että oli jännittävää ja pelottavaakin kertoa uudelle ihmiselle gynekologisesta sairaudesta. Tuolloin vertaistuen merkitys korostui. Toiselle osapuolelle taas Endometrioosiviikolta sekä Korennon somekanavista saadut tiedot ja tarinat helpottivat asiaan suhtautumista ja veivät turhan pelon pois uudesta, aluksi vielä hyvin tuntemattomasta asiasta. Molempien tuntemukset herättivät keskustelua – niin yhdessä toisen kanssa kuin myös vertaistukiverkostoissa – ja oli tärkeää huomata, kuinka molempien ajatukset pyörivät hyvin samankaltaisen seikkojen ympärillä. Avoin ja turvallinen keskusteluilmapiiri alusta alkaen oli todella tärkeä uuden suhteen luomisessa ja ensimmäisten kipukohtausten selättämisessä yhdessä.

”Niin kuin muidenkin myös gynekologisten sairauksien tai oireyhtymien kanssa elävien arkeen kuuluu seksuaalisuus olennaisena osana identiteettiämme. Uuden parisuhteen tuomien epävarmuuksien kanssa oli ihana huomata, että omien vertaisten suhtautuminen ei lainkaan muuttunut, vaikkei seksuaalisesta suuntautumisesta ole ollut kaikkien kanssa entuudestaan puhetta. Kokemuksia ja ajatuksia jaettiin puolin ja toisin kuten aina ennenkin. Oli kiva huomata, kuinka kokemukset uusien suhteiden alkamisesta olivat kaikilla hyvin samanlaiset, samoin tulevaisuuteen liittyvät huolet ja toiveet.” -Sonja

Pride-viikko ja yleisemmin pride-henki näkyy monien järjestöjen toiminnassa. Näin on myös Korennon toiminnassa ja erityisesti tällä viikolla Nuorisotiimin Instagramissa (@nuoretkorennot) on nostettu aihetta esille erilaisten kokemustarinoiden muodossa. Pride-yhteisö nostaa esille sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta, joka on erityisen tärkeää ottaa huomioon myös Korennon toiminnassa. Edustamamme gynekologiset sairaudet ja oireyhtymät mielletään yleisesti naisten sairauksiksi ja niiden oireisiin liitetään usein heteronormatiivisia oletuksia esimerkiksi yhdyntäkivuista. On tärkeää kuitenkin muistaa, että mikään sairaus tai oireyhtymä ei ole sidottu sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen. Yhteisöissä on voimaa ja moninaisuutta, joiden avulla voimme muuttaa valitsevaa yhteiskunnan tilaa ja normistoa. Yhdessä voimme luoda avointa keskustelua aiheesta ja muuttaa siihen liittyviä epäkohtia. Lopulta esimerkiksi sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioinnin edistäminen gynekologisessa hoidossa ei palvele vain pride-yhteisöön identifioituvia vaan kaikkia näitä palveluita tarvitsevia ja heidän läheisiään hoidon laadun kokonaisvaltaisena kehittymisenä.

Priden yksi pääsanoma on rakkaus kuuluu kaikille. Sukupuolesta ja suuntautumisesta sekä sairauksista ja oireyhtymistä riippumatta jokaisella on oikeus halutessaan valita vierelleen henkilö, jonka kanssa on hyvä olla. Läheisten tuki korostuu gynekologisten sairauksien ja oireyhtymien kanssa elämisessä ja jokaisella on oikeus kokea olevansa arvokas ja rakastettu. Hyvää Helsinki Pride -viikkoa kaikille!

Kirjoittajat: Sonja Karppanen ja Elina Palonen

prideviikon_blogikuva
Kategoriat:
Scroll to Top