Kroonisen kivun vaikutukset seksuaalisuuteen

Kivun vaikutukset seksuaalisuuteen sekä parisuhteeseen voivat olla moninaiset. Etenkin pitkäaikainen, kroonistunut kipu saattaa haavoittaa ihmistä syvästi sekä tuoda kärsimystä elämään. Kipu voi muuttaa näkemystä omasta kehosta, käsitystä läheisyydestä tai seksuaalisesta toiminnasta. Se asettaa myös monenlaisia haasteita mahdolliseen parisuhteeseen tai seksuaalielämään.

Seksuaalinen kipu voi parisuhteessa vähentää molempien osapuolten seksuaalista halua. Pelko seksuaalisesta kivusta saattaa estää myös seksuaalista nautintoa. Kivun ennakointi voi vaikeuttaa kiihottumista, aiheuttaa jännitystä lantionpohjan lihaksiin tai vaikeuttaa orgasminsaamista. Jos yhdyntä, orgasmin saaminen tai seksi ylipäätään on kivuliasta, on luonnollista, että sitä ei halua. Pelko kivun kokemisesta tai tuottamisesta, voi saada aikaan kosketuksen välttämistä ja etäännyttää kumppanista. Pahimmillaan läheisyys tai seksi loppuvat kokonaan.

Eri tapojen kokeilu ja itseensä tutustuminen auttavat etsimään nautintoa kivusta huolimatta

Kivusta huolimatta omasta seksuaalisuudesta on mahdollista nauttia. Seksuaalisuus voi olla mahtava voimavara. Seksin harrastaminen saattaa olla haastavaa, mutta kuitenkin mahdollista. Seksi tai orgasmi voi toimia hyvänä kipulääkkeenä, joka tuo mielihyvää ja helpotusta. On monia tapoja nauttia seksistä yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Yleinen käsitys seksistä on usein yhdyntä- ja orgasmikeskeistä. Tätä käsitystä kannattaa kuitenkin laajentaa, sillä moni voi löytää yhdynnän lisäksi muita tapoja saada seksuaalista nautintoa ja mielihyvää.

Sooloseksi kuuluu usein parisuhteeseen. Itsetyydytys on luonnollinen osa seksuaalisutta ja se saattaa olla kivuttomin tapa nauttia yksin tai yhdessä. Tutustumalla omaan kehoonsa voi löytää uusia herkkiä alueita, jotka tuottavat mielihyvää. Voi tuntua turvallisemmalta tutustua ensin itse omaan kehoonsa ja siihen, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei. Kumppanille kannattaa kertoa, mikä tuntuu hyvältä kosketukselta ja mikä tuottaa kipua. Halutessaan voi ohjata kumppania etsimään ja löytämään herkkiä alueita kehossa. Myös suuseksi saattaa olla sopiva kivuton vaihtoehto.

Hyväilyseksi on hyvä vaihtoehto kokea läheisyyttä, kiihottumista tai seksuaalista nautintoa. Hyväilyseksin avulla hellitellään ja keskustellaan kehojen kautta. Sen avulla voi opetella millainen kosketus tuntuu itsestä hyvältä toisen ihmisen tekemänä ja mikä tuntuu kumppanista hyvältä. Joskus myös erilaiset apuvälineet saattavat tuoda apua tai vaihtelua. Seksuaalinen kiihottuminen on yksilöllistä, joten kannattaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja.

Jos haluaa kokeilla yhdyntää kiputilanteen ollessa parempi, kannattaa kokeilla erilaisia asentoja. Sopivan asennon löytyessä voi käyttää tukena esimerkiksi tyynyjä. Ennen yhdyntää kannattaa huomioida riittävä kiihottuminen ja käyttää tarvittaessa myös liukastetta.

Jos kipujakso on hankalampi ja seksi ei tule kysymykseen, voi tällöin sopia muusta läheisyydestä, esimerkiksi tavallista pidemmästä hetkestä kumppanin kainalossa tai silittämisestä. Erilaiset kosketusharjoitukset saattavat olla sopiva vaihtoehto. Kumppani voi sivellä ihoa pitkin vedoin, pyörivin liikkein eri paineilla, kunnes löytyy itselle sopiva vaihtoehto.

Tukena keskustelu kumppanin tai ammattilaisen kanssa

Seksuaalielämä voi olla monille arka alue, josta saattaa olla vaikea puhua etenkin ongelmien ilmetessä. Vaikeuksien selvittäminen muokkaa parisuhdetta uudelleen ja syventää sitä. Kumppanin kanssa kannattaa keskustella mitä ajatuksia tai toiveita molemmilla on. Puhuminen auttaa myös kumppania ymmärtämään, miksi esimerkiksi yhdyntä ei tule kyseeseen tai jos kaipaa läheisyyttä, halauksia ja silittelyä.

Seksuaaliongelmien kanssa ei kannata jäädä yksin. Jos tuntuu, että keskustelu kumppanin kanssa on vaikeaa tai kaipaa apua tilanteeseen, voi asiasta jutella seksuaalineuvojan tai seksuaaliterapeutin kanssa. Neuvontaan tai terapiaan voi tulla joko yksin tai kumppanin kanssa.

 

Lähteet:

Krooninen kipu ja seksuaalisuus, 2014. Anumari Väistö, Jari Karlsson. Kanttarelli Publishing.

Terveyskylä. Ihmissuhteet. Pitkäaikainen kipu. https://www.terveyskyla.fi/kivunhallintatalo/pitk%C3%A4aikainen-kipu/ihmissuhteet . Viitattu 20.10.20

Terveyskylä. Parisuhde ja seksuaalisuus. https://www.terveyskyla.fi/naistalo/seksuaaliterveys/seksuaalisuus-el%C3%A4m%C3%A4nkaaressa/parisuhde-ja-seksuaalisuus . Viitattu 20.10.20

Elämää endometrioosin kanssa: Seksuaalisuuden toteuttaminen, 2020. Maria Nikunlaakso. Sexpo.

 

Kirjoittaja: Kaisa Niskanen, seksuaalineuvoja, seksuaaliterapeuttiopiskelija

Blogikuvia
Kategoriat:
Scroll to Top