Miten menkat näkyvät Korennon toimiston arjessa?

Ajankohtaisiinblogiin-banner-kuvia

Miten menkat näkyvät Korennon toimiston arjessa?

Osana Kuuluvatko menkat työpaikalle -kampanjaa halusimme kertoa, miten menkat näkyvät Korennon toimiston arjessa.

Luonnollisesti meidän työssä kuukautisterveyteen tai gynekologiaan liittyvät aiheet ovat yhtä arkisia kun kaikki muutkin työhön liittyvät asiat. Kuukautishäpeää toimistolla ei siis tarvitse potea. Toimistolaisten ei myöskään tarvitse olla huolissaan siitä, että kuukautiskipua tai muitakaan oireita väheksyttäisiin, tai että niiden vaikutuksia ei ymmärrettäisi.

Kuukautissuojat ja Mariskoolit

Korento on Period Positive Workplace sertifioitu työpaikka. Se tarkoittaa sitä, että meillä on aina kuukautissuojia wc:ssä kaikkien käytettäväksi.

Korennon toimistolla järjestetään tapahtumia gynekologisen sairauden tai oireyhtymän kanssa eläville. Siksi toimiston wc:ssä on jo pitkään ollut kuukautissuojia niin vieraiden, vapaaehtoisten kuin työntekijöidenkin käytettäviksi. Tamponeilla täytetyt Mariskoolit ovat harvoin herättäneet muuta kuin positiivista keskustelua. Satunnaisesti toimistolla vierailevat tavarantoimittajat tai huoltohenkilöt ovat toisinaan olleet vaivaantuneen oloisia, mutta heistäkin useampaan otteeseen vierailleet ovat sopeutuneet nopeasti.

Toimistolla on kuukautissuojien lisäksi todella avoin keskustelukulttuuri ja sen ansiosta valtaosa toimistolaisista tietää missä vaiheessa kiertoa kukakin on. Avoimesti keskustellaan myös kivuista ja meillä on myös mahdollisuus lämmittää kauratyynyä työpäivän aikana sekä pötkötellä kunnes pahin terä kivulta taittuu.

Ehkä ylitse kaiken menkkaystävällisyys näkyy kuitenkin siinä, miten esimerkiksi kipuihin suhtaudutaan. Monesti menstruoivat tottuu elämänsä aikana siihen, että kivun yli kuuluu sinnitellä, eikä sen takia oteta esimerkiksi taukoja, ellei se vie täysin jalkoja alta. Siihen tottuneena on toisinaan vaikeaa ymmärtää, että nykyään on lupa pysähtyä. Meilläkään kipua itse valitteleva ei tätä aina muista, jolloin joku muu voi siitä huomauttaa. Parhaimmillaan työkaverille on kiikutettu lämmintä kauratyynyä ja särkylääkettä kesken työpajailun. Korennon toimiston arjessa menkkaystävällisyys tarkoittaa siis kirjaimellisesti ystävällisyyttä, joka välillä näkyy esimerkiksi työkaveriin kohdistuvana huolenpitona.

Period Positive Workplace

Kuten sanottu, Korento on luonnollisesti menkkaystävällinen työpaikka. Hetki sitten kuitenkin saimme tietää, että kuukautistietoiset työpaikat voivat hakea myös kansainvälisesti akkreditoitua Period Positive Workplace -sertifikaattia. PPW-sertifikaatin edellytyksenä on kuukautissuojien tarjoaminen kaikissa WC-tiloissa, vesi-, sanitaatio- ja hygieniastandardien täyttyminen sekä työntekijöiden tiedottaminen kuukautissuojien saatavuudesta organisaation virallisia tiedotuskanavia käyttäen.

Meidän kohdalla nämä vaatimukset täyttyivät, joten nyt Korento on myös virallisesti Period Positive Workplace!

Osana prosessia saimme myös kuulla, että pitkäaikainen yhteistyökumppanimme Lunette on PPW-aloitteen virallinen koalitiopartneri. Yhteiset tavoitteet huomattuamme päätimme yhdistää voimamme, että yhä useampi suomalainen työpaikka tunnustaisi menkka- tai kuukautisystävällisyyttään. Tulevaisuudessa toimimmekin yhdessä esimerkiksi työpaikkoja kuukautisteemoista kouluttamalla.

Kategoriat: