Mitä jos puhuisimme ihan oikeilla nimillä?!

TäTätätäTÄItäiTÄITätäTÄI…… mainosrenkutus soi autoradiosta. ”Onneksi sä et tee mitään sellaista työtä, jossa vaikka laulaisit tällaisia kamalia mainosbiisejä”, seiskaluokkalainen tyttäreni sanoo. ”Vähänkö se ois noloo”. Hetken päästä hän jatkaa ”onneksi mun molemmat vanhemmat tekee sellaista työtä, ettei se oo noloo”.

Jatkan keskustelua kiusoittelemalla ”Ai, ei oo noloo, vaikka mä teen kuitenkin töitä mm. menkkojen parissa?”. Ja saan vastaukseksi lausahduksen ”Menkathan on ihan normaali asia, ja sitä paitsi ei sairauksissa ole mitään noloa!”.

Hetki pysähdyttää. Olen jo useamman kerran keskustellessani kolmen teini-ikäisen tyttäreni kanssa huomannut, kuinka normaali ja helppo asia kuukautiset ovat heidän kaveripiirissään ja miten avoimesti he puhuvat menkkoihin liittyvistä asioista. Jopa siitä miltä menkkojen alkaminen tuntuu, kun joukossa on niitä, joilla menkat on jo alkanut ja jotka vielä odottavat ensimmäisiä kuukautisiaan.

Avoimen puheen ajatus saattaa toki olla vääristynyt, olenhan itse puhunut tyttärilleni asioista aina suoraan ja oikeilla nimillä. Ja lisäksi työni puolesta kuukautiset ja gynekologinen puhe on myös kotonamme läsnä. Toisaalta tästä kuopukseni kommentista voin myös päätellä, että olen ainakin tehnyt jotakin oikein.

Vastuullinen kuukautispuhe on juuri sitä, että me aikuiset emme nolostelisi ja häpeäisi näin normaalia asiaa. Emmekä kantaisi häpeää mukanamme eteenpäin nuorille. Se tarkoittaa sitä, että puhumme suoraan ja avoimesti kuukautisista. Kerromme mitä muutakin kuukautisiin liittyy, että se ei ole vain verenvuotoa kerran kuukaudessa. Miten hormonitoiminta ja kierto vaikuttavat meihin kokonaisvaltaisesti. Vastuullinen kuukautispuhe edellyttää sitä, että nostamme esiin mitkä ovat niitä epätyypillisiä oireita. Mitä oiretta ei tarvitse sietää tai kuinka endometrioosille tyypillinen kova kipu tai PCOS:n liittyvät kiertohäiriöt eivät ole normaalia. Että menkat ei saa estää elämästä. Ja puhuisimme NIISTÄ ihan oikealla nimellä.

Lisäksi oikealla nimellä puhuminen kuuluu myös terveydenhuoltoon. Vastuullisen kuukautispuheen myötä tulisi aina nostaa esiin myös ne epätyypilliset oireet. Ja erityisesti puhua sairauksista oikeilla nimillä. On tärkeää, että nuori tietäisi, että hänen oireensa saattavat viitata endometrioosiin, PCOS:ään tai vulvodyniaan. Esimerkiksi jos e-pillerit veisivätkin tyypilliset endometrioosin oireet ja kivut pois, olisi tärkeää, että tilanteen muuttuessa nuori osaisi hakeutua heti hoitoon, eikä ajattelisi, että se on normaalia, että menkat estää elämästä. On eri asia tarjota tietoa kuin pelotella, eikä tiedon tarjoaminen ole pelottelua.

Vastuullisen kuukautispuheen tueksi ja puheeksi ottamisen helpottamiseksi olemme Moona 3.0 projektin myötä lisäämässä Moona Oirepäiväkirjaan sisältöjä ja ominaisuuksia. Toivomme, että jatkossa vanhempien ja terveydenhoitajien olisi näiden avulla helpompi avata avoimemmin kuinka kokonaisvaltaisesta asiasta on kyse. Ja puhua niistä niillä oikeilla nimillä.

 

Jutta/Korento ry

puhutaan
Kategoriat:
Scroll to Top