Suomen ensimmäinen PCOS-viikko – kuinka tähän on tultu?

Suomen ensimmäinen PCOS-viikko – kuinka tähän on tultu?

Suomen ensimmäistä PCOS-viikkoa on vietetty kuluvalla viikolla, 9.-15.9. Vielä viime vuonna asia ei kuitenkaan ollut näin. Viime vuonna ei vietetty PCOS-viikkoa, eikä PCOS:n kanssa elävillä ollut omaa potilasjärjestöä. Vuodessa ehtii kuitenkin tapahtua paljon, eikä entisen Endometrioosiyhdistyksen laajentuminen myös PCOS:n ja vulvodynian kanssa elävien potilasjärjestöksi ollut aivan yhtäkkinen päähänpistos.

Alkuvuodesta 2019 toteutettua järjestön laajentumista alettiin pohjustaa työntekijäresurssein jo vuotta aiemmin ja ennen tätä laajentumisen mahdollisuudesta oli keskusteltu pitkään. Loppuvuodesta 2018 laajentuminen ja järjestön nimenmuutos vahvistettiin järjestön syyskokouksessa ja näin Korento ry:stä tuli totta. Samalla otimme ison edistysaskeleen, erityisesti monen aiemmin yksin gynekologisen sairauden tai oireyhtymän kanssa kamppailleen näkökulmasta. Mitä useampaa gynekologisen sairauden ja oireyhtymän kanssa elävää Korento ry edustaa, sitä paremmin saamme myös yksittäiset äänet kuuluviin.

Vaikka muutokseen kuuluu aina luonnollisena osana myös kipuilua, näin jälkikäteen on hienoa huomata, miten sujuvasti muutos lopulta toteutui. Sopeutumisessa iso tuki on ollut aiemman Endometrioosiyhdistyksen jäsenillä, jotka ovat ottaneet myös PCOS:n ja vulvodynian kanssa elävät luontevasti osaksi toimintaa. On ollut ilo huomata, miten PCOS-viikon aikana useampi pidemmän linjan jäsen on osoittanut tukensa PCOS:n kanssa eläville ja miten oireyhtymiin on haluttu tutustua. Yhdessä todella olemme enemmän!

Kevään aikana olemme käynnistelleet PCOS:n ja vulvodynian vertaistukitoimintaa ja esimerkiksi vertaistukiryhmiä tapaa jo useammalla paikkakunnalla. Vapaaehtoiset tekevät yksiportaisen järjestömme toiminnasta valtakunnallista ja vertaistukitoimintaa on mahdollista laajentaa sitä mukaan, kun saamme toimintaamme mukaan vapaehtoisia. Alkuvuoden aikana olemme saaneet toimintaamme mukaan innokkaita uusia vapaaehtoisia, jotka ovat osaltaan mahdollistaneet laajentuneen toiminnan toteutumisen käytännössä. Iso kiitos jokaiselle uudelle ja vanhalle vapaaehtoiselle, jotka mahdollistavat omalta osaltaan vertaistuen toteutumisen sekä myös edustamiemme sairauksien ja oireyhtymien näkyväksi tekemisen.

Olen ollut tiiviisti mukana Korennon laajentumisprosessissa, alkuun valmistelemassa laajentumista ja sen jälkeen koordinoimassa PCOS:n ja vulvodynian vapaaehtois- ja vertaistukitoimintaa. Olen työni puitteissa tavannut useita PCOS:n ja vulvodynian kanssa työskenteleviä asiantuntijoita sekä myös näiden oireyhtymien kanssa itse eläviä. Vakuutuin jo tämän taipaleen alkumetreillä siitä, että laajentumiselle on ehdottomasti tarvetta ja nyt se on ollut totta jo koko tämän vuoden ajan!

Teemme Korennolla suurella sydämellä töitä sen eteen, että saamme edustamamme porukan äänen kuuluviin! Pyrimme mahdollistamaan tuen yhtä lailla kipeisiin tilanteisiin kuin myös niihin onnenhetkiin, joita ymmärtää parhaiten saman kokenut. On ollut liikuttavaa todistaa niitä kohtaamisia, joissa olemme kyenneet mahdollistamaan ensimmäistä kertaa keskustelun vertaisen kanssa. Aina ei tarvita edes sanoja, vaan toinen ymmärtää viestin jo pelkän katseen avulla.

Tehtävää niin PCOS:n ja vulvodynian kuin myös endometrioosin ja adenomyoosin osalta on vielä paljon, mutta isoja askeleita on jo otettu. Muutokset vaativat aikaa, mutta järjestöllä on jo 20-vuotinen historia, jonka pohjalta on paljon ammennettavaa. Kaikkea ei tarvitse opetella alusta asti. Tämä PCOS-viikko on näyttänyt sen, että moni uskaltaa julkisesti kertoa elävänsä gynekologisen oireyhtymän kanssa ja tämä on jo merkittävä askel. Jokainen voi omalta osaltaan lisätä PCOS-tietoisuutta ja murtaa oireyhtymään liittyvää vaikenemisen muuria. Kuljetaan tämä matka yhdessä, päämääränä se päivä, jolloin meidän ei tarvitse enää vastata kysymykseen: ”Ai mikä PCOS?”

Elina/Korento ry

PCOSviikon_blogiteksti
Kategoriat:
Scroll to Top