Sairastavalle

Korennon tärkein tavoite on tarjota endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n ja vulvodynian kanssa eläville tietoa ja tukea. Tarjolla on erilaisia vertaistuen muotoja, joista jokainen voi löytää itselleen ja omaan tilanteeseensa sopivimman.

Vertaistuki on kahden ihmisen välillä tai ryhmässä tapahtuvaa tukitoimintaa. Vertaistuki tarkoittaa samankaltaisen elämänkokemusten ja elämänvaiheiden läpi eläneiden ihmisten keskinäistä kohtaamista, jakamista ja tukemista. Se perustuu tasavertaisuuteen ja luottamuksellisuuteen.  

Ryhmässä pääset keskustelemaan vertaisten kanssa mm. kasvokkaisissa vertaistukiryhmissä, verkkovertaistukiryhmissä, Facebookin ryhmissä ja chatissa. Kahdenkeskisiin keskusteluihin sopii parhaiten tukipuhelin tai tukihenkilötoiminta. Vertaisten tarinoita pääset lukemaan Moona-blogissa. Tukimuodon linkistä pääset lukemaan tarkemmin toiminnasta.

Vertaistukiryhmät
Verkossa tapaavat vertaistukiryhmät
Facebookin verkkovertaisryhmät
Anonyymit keskusteluryhmät
Chatit
Tukipuhelin
Tukihenkilötoiminta
Kirje vertaiselle
Somelähettiläät

Ota Korennon tapahtumakalenteri seurantaan!

Vertaistukiryhmät

Järjestöllä toimii useita vertaistukiryhmiä ympäri Suomen. Ryhmät ovat olemassa, jottei kukaan jäisi sairautensa tai oireyhtymänsä kanssa yksin. Vertaisryhmässä tapaat muita sairastavia tai oireyhtymän kanssa eläviä ja saat neuvoja, tukea ja ymmärrystä. Huomioithan, että ryhmät ovat pääsääntöisesti kohdennettu tietylle sairaudelle tai oireyhtymälle. Ryhmän nimestä näet, millä paikkakunnalla se toimii ja kenelle se on tarkoitettu.

Vertaistukiryhmässä kävijät pääsevät jakamaan omia kokemuksiaan elämästä sairauden tai oireyhtymän kanssa muiden vastaavassa tilanteessa elävien kanssa. Ryhmiin osallistuvat ovat keskenään tasavertaisia ja tuki vastavuoroista. Vertaistukiryhmä tarjoaa voimaantumista, ystävyyttä ja yhteisöllisyyttä. On helpottavaa tietää, että on olemassa muitakin samassa tilanteessa ja samankaltaisten asioiden kanssa eläviä. Myös läheiselle voi olla tärkeää tietää, että on ryhmä, jossa sairastava pääsee jakamaan tuntemuksiaan ja kokemuksiaan elämästä sairauden tai oireyhtymän kanssa.

Mukaan voit liittyä helposti ottamalla yhteyttä ryhmän vetäjään alla olevien kaupunkikohtaisten sähköpostiosoitteiden kautta tai ottamalla yhteyttä vertaistuki(a)korento.fi. Ryhmät ovat avoimia kaikille.

Alta löydät vertaistukiryhmien tapaamisajat ja yhteystiedot. Ryhmiin voi osallistua yli aluerajojen. Ota rohkeasti yhteyttä oman alueesi vertaistukiryhmän vetäjään, niin saat lisää tietoa sen tapahtumista. Huomaathan, että ryhmän sähköpostia voi lukea kuka vain ryhmän vetäjistä, jos ryhmällä on useita vetäjiä.
Lisätietoa vertaistukiryhmien tapaamisista saat myös järjestökoordinaattoreilta tai vertaistuki(a)korento.fi.

Etsimme ryhmänvetäjiä

Kaipaamme uusia ryhmänvetäjiä eri paikkakunnille. Ryhmänvetäjänä toimiminen ei edellytä erikoistaitoja, vaan jokainen toimii tehtävässä omana itsenään. Sinun ei tarvitse osata tai tietää enemmän kuin muut ryhmäläiset. Tehtävään saa perehdytyksen sekä tukimateriaalia. Lisäksi koulutamme vapaaehtoisiamme säännöllisesti.

Vetäjän tehtäviin kuuluu ryhmän yhteyshenkilönä toimiminen, tapaamisten järjestäminen, ryhmän tukirahoista huolehtiminen ja niiden käytöstä raportoiminen.

Kysy lisää järjestökoordinaattoreilta!

Takaisin sivun alkuun.

Verkossa tapaavat vertaistukiryhmät

Järjestämme tilanteen mukaan erilaisia verkossa tapaavia vertaistukiryhmiä, jotka voivat olla yleisiä sairauskohtaisia ryhmiä tai keskittyä tarkempaan teemaan. Kysy lisää verkkovertaistukiryhmistä järjestökoordinaattoreilta!

Takaisin sivun alkuun.

Facebookin verkkovertaisryhmät

Korennon verkkovertaistoiminnassa muita sairastavia on mahdollista kohdata helposti ja nopeasti. Facebookin vertaisryhmissä tavoitat vertaisia maantieteestä ja omasta voinnista riippumatta.

Potilasjärjestön toimintaan osallistuminen, niin sosiaalisessa mediassa kuin muutenkin, sisältää riskin siitä, että henkilön terveydentilaan liittyvää tietoa päätyy muille kuin henkilölle itselleen. Korento pyrkii erilaisin toimin varmistamaan, että keskustelu verkkovertaisryhmissä on mahdollisimman turvallista, mutta aukottomasti sosiaalisen median palveluiden suojauksiin tai ryhmän kaikkiin jäseniin ei kuitenkaan voi luottaa. Jokaisen verkkovertaisryhmän jäsenen on tämän vuoksi otettava itse vastuu siitä, kuinka avoimesti itsestään ja omasta sairaudestaan ryhmässä kertoo.

Facebookin ryhmiin päästäkseen käyttäjällä tulee olla henkilökohtainen Facebook-tunnus. Facebookin ryhmät ovat suljettuja, eli niihin täytyy hakea erikseen ja keskustelun sisällön näkevät vain ryhmän jäsenet. Ryhmään kuuluminen näkyy myös ulkopuolisille ryhmän pääsivulla. Tämän pystyy estämään tästä linkistä löytyvillä ohjeilla.

Ryhmään päästäkseen tulee vastata liittymiskysymyksiin. Kun sinut on hyväksytty ryhmään, luethan huolellisesti ryhmän keskustelusäännöt.

Tutustu yhdistyksen verkkovertaistuen sääntöihin.

Endometrioosi

Endometrioosi Suomi on Facebookissa toimiva vertaistukiryhmä endometrioosia sairastaville tai sitä epäileville. Myös adenomyoosia sairastavat tai sitä itsellään epäilevät saavat ryhmästä tukea.

Korennon Radikaalileikatut on Facebookissa toimiva vertaistukiryhmä kaikille endometrioosin takia kohdun ja munasarjojen radikaalileikkauksen kokeneille.

Stödgrupp för kvinnor med endometrios i Finland är en svenskspråkig stödgrupp för alla som lider av endometrios.

Endometrioosittaren keittiössä -ryhmässä voit jakaa kokemuksiasi, ideoitasi, ajatuksiasi ja tietoasti ruokavaliosta, joka sopii endometrioosia sairastavalle.

Endometrioosittaren tukena on tarkoitettu endometrioosia sairastavien kumppaneille. Ryhmään mukaan pyrkiviltä pyydetään vahvistus siitä, että hänen kumppaninsa sairastaa endometrioosia ja että hakijalla on lupa kertoa kumppaninsa sairaudesta.

Tästä linkistä pääset lukemaan endometrioosin yksilöllistä hoitoa koskevan keskustelun linjaamisesta Korennon Facebook-ryhmissä.

PCOS

PCOS Suomi on Facebookissa toimiva vertaistukiryhmä PCOS:n kanssa eläville.

Vulvodynia

Vulvodynia Suomi on Facebookissa toimiva vertaistukiryhmä vulvodynian kanssa eläville.

Kysy lisää verkkovertaistoiminnasta järjestökoordinaattoreilta!

Takaisin sivun alkuun.

Anonyymit keskusteluryhmät

Anonyymit keskusteluryhmät ovat Hyvä kysymys -sivustolta löytyviä suljettuja keskusteluryhmiä, jotka on teemoitettu sairauden/oireyhtymän mukaan. Keskusteluryhmään rekisteröityneenä voi keskustella ryhmässä anonyymisti omalla nimimerkillä.

Keskusteluryhmät ovat kaikille sairauden/oireyhtymän kanssa eläville tai sitä itsellään epäileville. Keskusteluryhmä on suojattu eli keskusteluja pääsee lukemaan vain keskusteluryhmään lisätyt, rekisteröityneet käyttäjät. Päästäkseen mukaan keskusteluryhmään, pitää rekisteröityä Hyvä kysymys -palveluun ja kirjautuneena hakea keskusteluryhmään. Ryhmään lisäämisestä saa tiedon omaan sähköpostiin. Kun on saanut vahvistuksen ryhmään lisäämisestä, voi osallistua keskusteluun.

Endometrioosin keskusteluryhmä Hyvä kysymys -sivustolla

PCOS:n keskusteluryhmä Hyvä kysymys -sivustolla

Vulvodynian keskusteluryhmä Hyvä kysymys -sivustolla

Yleinen kaikkien gynekologisten sairauksien keskusteluryhmä Hyvä kysymys -sivustolla

Tutustu yhdistyksen verkkovertaistuen sääntöihin.

Kysy lisää verkkovertaistoiminnasta järjestökoordinaattoreilta!

Takaisin sivun alkuun.

Chatit

Korento ry tarjoaa chatteja endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n ja vulvodynian kanssa eläville. Valikoimassa on vapaaehtoisten ohjaamia vertaistukichatteja ja päivystyschatteja sekä erilaisia teemachatteja. Alta löydät lisätietoa chateista sekä niiden ajankohdat.

Kaikki Korennon chatit toteutetaan Hyvä kysymys -alustalla ja kunkin chatin linkki lisätään tälle sivulle noin viikko ennen tapahtumaa. Chattiin voi liittyä kirjautumatta antamalla itselleen nimimerkin.

Tutustu Korennon chat-ohjeisiin.

Vertaistukichatit ovat avoimia kaikille ko. sairauden/oireyhtymän kanssa eläville tai sitä itsellään epäileville sekä muille aiheesta kiinnostuneille (esim. perheenjäsenet). Chatin tavoitteena on tarjota matalan kynnyksen vertaistukea tuettavan sijainnista riippumatta. Chat-ohjaajana toimii Korennon vapaaehtoinen.

Päivystyschatissa pääset keskustelemaan vapaaehtoisen vertaisen kanssa kahden kesken. Yhdelle keskustelulle on varattu aikaa max 30 minuuttia. Jos chatissa on ennen sinua osallistuja, jää odottamaan jonoon.

Teemachatissa on mahdollisuus keskustella endometrioosiin, adenomyoosiin, PCOS:ään ja vulvodyniaan liittyvistä teemoista kohdistetummin. Teemoina mm. seksuaalisuus, seurustelusuhteet ja oma vanhemmuus. Teemachatit tarjoavat keskustelupaikan myös gynekologisen sairauden kanssa elävien läheisille.

Endometrioosi ja adenomyoosi

Vertaistukichat

  • Tulossa myöhemmin

PCOS

Vertaistukichat

  • Ti 18.4.2023 klo 18:30-20:00.
  • Ti 16.5.2023 klo 18:30-20:00.
  • Ti 20.6.2023 klo 18:30-20.00. Liity chattiin tästä.

Päivystyschat (lisätietoa tulossa)

  • Tule keskustelemaan kahden kesken vapaaehtoisen vertaisen kanssa! Mikäli ennen sinua on keskustelija chatissa, voit odottaa jonossa.

Vulvodynia

Vertaistukichat

  • Tulossa myöhemmin

Päivystyschat

  • Päivystyschatit keväällä 2023 parillisen viikon torstaina: 26.1., 9.2., 23.2. klo 17:30-19:00.
  • Tule keskustelemaan kahden kesken vapaaehtoisen vertaisen kanssa! Mikäli ennen sinua on keskustelija chatissa, voit odottaa jonossa.
  • Liity chattiin tästä!

Teemachatit

  • Seksuaalisuus teemachat: Haluatko jutella siitä miten gynekologiset oireet voivat vaikuttaa omaan seksuaalisuuteen ja sen toteuttamiseen? Tervetuloa endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n ja vulvodynian kanssa eläville tarkoitettuun chattiin, jonka teemana on seksuaalisuus.
    • Ke 1.2.2023 klo 19:00-20:30. Pääset liittymään chattiin tästä!
    • Ke 1.3.2023 klo 19:00-20:30. Pääset liittymään chattiin tästä!
    • To 13.4.2023 klo 19:00-20:30. Pääset liittymään chattiin tästä!
    • To 25.5.2023 klo 19:00-20:30. Pääset liittymään chattiin tästä!
  • Mielenterveys teemachat: Haluatko jutella siitä miten gynekologiset oireet voivat vaikuttaa omaan mielenterveyteen ja jaksamiseen?
    • To 4.5.2023 klo 19:00-20:30. Pääset liittymään chattiin tästä!
  • Läheisten chat tulossa myöhemmin

Takaisin sivun alkuun.

Tukipuhelin

Tukipuhelimeen vastaa Korento ry:n koulutettu vapaaehtoinen. Voit soittaa tukipuhelimeen anonyymisti ja kertoa puhelimeen vastaavalle vapaaehtoiselle luottamuksellisesti kokemuksistasi ja tuntemuksistasi sekä kysyä sairaudesta / oireyhtymästä ja esimerkiksi erilaisista hoitomuodoista.

Tukipuhelimessa pääset keskustelemaan kahden kesken vapaaehtoisen vertaisen kanssa. Jos linja on varattu, soita hetken kuluttua uudestaan.

Endometrioosin tukipuhelin päivystää joka keskiviikko klo 19-21. 

Vulvodynian tukipuhelin etsii uusia päivystäjiä, ota yhteyttä järjestökoordinaattoreihin, mikäli olet kiinnostunut!

PCOS:n tukipuhelin on tällä hetkellä tauolla. Tiedustele PCOS:n muuta vertaistukea järjestökoordinaattoreilta!

Perhe & parisuhde teemainen tukipuhelin (gynekologisen sairauden/oireyhtymän kanssa eläville) päivystää seuraavan kerran: ma 27.3.2023 klo 17.30-19.

Tukipuhelimen numero on 050 380 6715. Soitto maksaa operaattorisi mukaisen hinnan (pvm/mpm). Yhdistyksenä emme peri soitosta ylimääräisiä kuluja.

Takaisin sivun alkuun.

Tukihenkilötoiminta

Tukihenkilötoiminnan tarkoituksena on tarjota mahdollisuus henkilökohtaiseen tukeen sähköpostitse, puhelimitse tai kasvotusten. Tukihenkilötoiminta on tarkoitettu kaikille endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n tai vulvodynian kanssa eläville.

Tukihenkilö on Korento ry:n koulutettu vapaaehtoinen ja vertainen. Vapaaehtoiset ovat vaitiolovelvollisia ja tukihenkilöinä he sitoutuvat toimimaan yhden henkilön tukena 3–5 kontaktikertaa yhden vuoden aikana. Tukea voi hakea akuuttiin tilanteeseen tai jos esimerkiksi kaipaat diagnoosin jälkeen keskustelua vertaisen kanssa. Tukihenkilöä voi hakea koska vain kokee kaipaavansa keskusteluapua vertaiselta.

Tukihenkilö on mahdollista saada myös edunvalvontaan liittyvissä asioissa. Koulutetut edunvalvonnan tukihenkilöt toimivat epäkohtia kohdanneiden potilaiden tukena ja auttavat etsimään tietoa, silloin kun on tarkoituksenmukaista esim. ottaa yhteyttä potilasasiamieheen, tehdä muistutus tai muulla tavoin puuttua hoitoon. Tukimuodon konkreettinen tavoite on tukea yksittäisiä henkilöitä heidän omaan hoitoonsa liittyen. Edunvalvonnan tukihenkilö ei tee mitään tuettavan puolesta, vaan auttaa jaksamaan ja kannustaa eteenpäin tarvittavien yhteystietojen tai ohjeiden pariin, silloin kun voimavarat on sairastavalla lopussa.

Voit siis pyytää tukea erilaisiin tilanteisiin, niin keskusteluavuksi kuin hoitoon puuttumisen tueksi. Jätä tukipyyntö tällä lomakkeella. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen vertaistuki(a)korento.fi.

Tukipyynnön saamisen jälkeen etsimme vapaaehtoisten tukihenkilöidemme joukosta sopivan henkilön. Kun sopiva tukihenkilö on löytynyt, ottaa tukihenkilö tuettavaan yhteyttä. Yhteydenpidosta vastaavat tukihenkilö ja tuettava keskenään. Tukisuhde päättyy tyypillisesti 3–5 tukikerran jälkeen.

Kysy lisää järjestökoordinaattoreilta!

Takaisin sivun alkuun.

Kirje vertaiselle

Haluaisitko saada kirjeen muodossa lyhyen tervehdyksen, joka muistuttaa, että et ole yksin sairautesi tai oireyhtymäsi kanssa? Kirje vertaiselle -toiminnassa vertaistuki kulkee kirjepostin tai sähköpostin välityksellä.

Pyydä itsellesi tervehdys vertaiselta:

  • Ilmoita toiveestasi saada kirje vertaiselta tällä lomakkeella.
  • Tarvittaessa voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse vertaistuki(a)korento.fi.
  • Tervehdys lähetetään sinulle Korennon toimistolta, kun sinulle sopiva kirje saapuu. Tässä voi kestää hetki, joten maltathan odottaa postiasi!

Haluaisitko itse lähettää tervehdyksen vertaiselle? Lue lisää täältä.

Takaisin sivun alkuun.

Somelähettiläät

Korennon somelähettiläät jakavat tietoa Korennon teemoista omalla tavallaan ja äänellään. Painopisteenä on vertaistuen antaminen toisille samassa tilanteessa oleville.

Tutustu Korennon somelähettiläisiin Instagramissa @korentory!

Takaisin sivun alkuun.

Logo-black-potilasjarjesto
Scroll to Top