PCOS-viikko 4.-10.9.2023

PCOS:n eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymän kanssa elää jopa 10 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista syntymässä naiseksi määritellyistä. PCOS on hormonihäiriö, jonka tyypillisiä oireita ovat häiriöt kuukautiskierrossa sekä kehon karvojen liikakasvu. Oireyhtymän kanssa elävistä yli puolet on ylipainoisia ja monilla on taipumusta erityisesti keskivartalolihavuuteen. PCOS:n kanssa elävillä on suurentunut riski sairastua diabetekseen ja verenpainetautiin ja PCOS on yhteydessä myös lapsettomuusriskiin.

Vuonna 2023 PCOS-viikkoa vietetään 4.-10.9.2023. Alta voit tutustua viime vuoden PCOS-viikon ohjelmaan!

PCOS-viikko 2022

Vuoden 2022 PCOS-viikon teema on Korennon koko vuoden teema, elämänkaari. Käsittelemme teemaviikon aikana, miten PCOS näkyy ja vaikuttaa sen kanssa elävän elämässä ja arjessa aina nuoruudesta vaihdevuosiin asti.

Viikon aikana käytetyt hashtagit ovat #pcosviikko #pcos #elämänkaari2022 #korentory #munkorento

Helsingin kaupunginteatteri valaistaan turkoosiksi maanantaina 5.9. ja Turun kirjastosilta koko viikon ajaksi. Kiitämme tuesta!

 

Viikon ohjelma

Maanantai 5.9.2022

 • Pukeudu turkoosiin -päivä ja kuvahaaste #pukeuduturkoosiin! Jaa somessa kuvassa itsestäsi tai läheisestäsi turkoosiin pukeutuneena ja liitä mukaan #pukeuduturkoosiin sekä teemaviikon muut hashtagit. Tägää myös Korento ry (@korentory), niin jaamme kuvasi. Tehdään PCOS näkyväksi!
 • PCOS-viikon vieraskynäteksti julkaistaan Moona-blogissa
 • PCOS:n vertaistukichat järjestetään klo 18:00–19:30 Hyvä kysymys -sivustolla. Tule juttelemaan PCOS:ään liittyvistä aiheista yhdessä vertaisten kanssa! Chatin ohjaa vapaaehtoinen vertainen. Pääset liittymään chattiin tästä linkistä.

Tiistai 6.9.2022

 • Asiantuntijaluento: Professori, synnytys- ja naistentautien ja lisääntymislääketieteen erikoislääkäri Terhi Piltonen Oulun yliopistosta pitää klo 17:00–18:00 luennon otsikolla ”PCOS:n diagnostiset kriteerit”. Luento pidetään Zoomissa. Liittymistiedot Zoomiin:
  https://us06web.zoom.us/j/86807893122
  Meeting ID: 868 0789 3122

Keskiviikko 7.9.2022

 • Asiantuntijateksti julkaistaan Korennon blogissa.
 • PCOS:n päivystyschat järjestetään klo 19:00–20:30 Hyvä kysymys -sivustolla. Pääset keskustelemaan kahden kesken Korennon koulutetun vapaaehtoisen kanssa. Näin saat mahdollisuuden keskustella luottamuksella sensitiivisistäkin aiheista vertaisen kanssa. Voit liittyä chattiin koska tahansa sen ollessa käynnissä. Mikäli linjoilla on ennen sinua keskustelija, voit jäädä jonoon odottamaan. Pääset liittymään chattiin tästä linkistä.

Torstai 8.9.2022

 • HUOM! Vertaistukitapaaminen on peruttu.
  Vertaistukitapaaminen verkossa klo 18:00–20:00, teemana PCOS:n vaikutus omaan jaksamiseen ja mielenterveyteen. Tapaaminen alkaa teemaan liittyvällä harjoituksella, jota varten on hyvä varata itselleen kynä ja paperia (mielellään väh. A4). Harjoitukseen osallistuminen ei ole välttämätöntä. Harjoituksen jälkeen tapaaminen jatkuu vertaistuellisella keskustelulla. Tapaaminen järjestetään Google Meetissä ja sen ohjaa vapaaehtoinen vertainen, joka toimii myös Mielenterveyden ensiapu -kouluttajana. Huom! Ilmoittaudu tapaamiseen etukäteen sähköpostilla: verkkoryhma@korento.fi. Tervetuloa pohtimaan omaan jaksamiseen liittyviä aiheita ja keskustelemaan vertaisten kanssa!
 • Kirje vertaiselle -toiminta laajenee myös PCOS:n puolelle.
 • PCOS:n hoitoa koskevan kyselyn raportti julkaistaan Korennon blogissa.

Perjantai 9.9.2022

 • Lempeää liikettä ja itsemyötätuntoa -joogaharjoitus klo 10:00–10:45. Tarjoa itsellesi lempeä ja palauttava hetki joogan äärellä! Myötätuntoinen ja hyväksyvä asenne itseä kohtaan rauhoittaa kehoa ja mieltä sekä lisää voimavaroja. Tätä asennetta pääset harjoittelemaan yhteisessä virtuaalisessa joogaharjoituksessamme. Jooga-asennot tehdään rauhallisesti kehoa kuunnellen ja hengitystä aistien. Harjoituksen päätteeksi laskeudumme itsemyötätunto-mediaation äärelle, joka renouttaa niin kehoa kuin mieltä ja vahvistaa lempeyttä itseäsi kohtaan. Harjoitus on aloittelijaystävällinen ja olet tervetullut mukaan juuri sellaisena kuin olet!
  Ohjeet osallistumiseen: Virtuaalijooga toteutetaan YouTube-livelähetyksenä. Pääset mukaan painamalla alla olevaa linkkiä. Lähetys alkaa tasan klo 10:00. Jos video ei pyöri, kokeile päivittää sivu uudelleen. Voit säätää videon laatua YouTuben asetuksista, suosittelemme korkeinta mahdollista kuvanlaatua (hd 1080). Varaa harjoitusta varten rauhallinen tila, joogamatto tai muu pehmeä alusta, viltti tai iso froteepyyhe ja tyyny. Livelähetyksen tallenne on katsottavissa 2 viikkoa eli 23.9. asti.
  Pääset virtuaalijoogaan tästä linkistä: https://youtu.be/fBLlWVBkxrU
  Järjestäjänä: Studio Laive

PCOS-viikolla mukana tukemassa

Mitä sinä voit tehdä?

 • Pukeudu turkoosiin ja jaa oma tarinasi! Somejulkaisuissa käytä viikon hashtageja: #pcosviikko #pcos #elämänkaari 2022 #korentory & #munkorento. Jos haluat, että jaamme kuvasi, muista myös tägätä @korentory!
 • Jaa Korennon tapahtumia ja muuta somesisältöä eteenpäin!
 • Osallistu PCOS-viikon tapahtumiin!
 • Lataa alta omaan käyttöön PCOS-viikon materiaali!

Infokuvia jaettavaksi

PCOS teemaviikko
Scroll to Top