5 + 1 Korennon ihmisoikeustekoa

Blogikuvia

Kansainvälinen Pride-kuukausi on nyt käynnissä. Korento haluaa omalla osaamisellaan ja panoksellaan olla mukana turvallisemman ja yhdenvertaisemman maailman luomisessa. Miten se onnistuu? Mitä Korento on tehnyt ja toisaalta aikoo tehdä.

  1. Pyrimme luopumaan sukupuolittavista nimikkeistä

Kun kysessä on yleisesti ottaen “naistentaudeiksi” nimitetyt sairaudet ja oireyhtymät, on tärkeää korostaa, että gynekologiset sairaudet eivät katso sukupuolta. Ne koskettavat myös esimerkiksi transmiehiä ja muunsukupuolisia. Samalla nostamme esille, että jokaisen keho on tärkeä, ja jokaisella keholla on itsemäärittely- ja määrittelemättömyysoikeus. Ota meihin rohkeasti yhteyttä, mikäli huomaat turhaa sukupuolittavaa kielenkäyttöä nettisivuillamme, blogeissamme tai somessamme.

  1. Luomme turvallisemman tilan käytänteitä vierasbloggaajille ja puhujille

Korennon nettisivuilla kirjoittaa silloin tällöin vierailevia bloggaajia. Samoin Korento kutsuu toisinaan vierailevia puhujia esimerkiksi tapahtumiin ja livestriimeihin. Haluamme olla tekemässä tapahtumistamme turvallisia kaikille. Tästä syystä olemme luomassa lomaketta, jossa kerrotaan Korennon toimintatavoista ja ohjeistetaan turvallisemman tilan periaatteisiin. Yksi tällainen toimintatapa on yllämainittu sukupuolittavan kielenkäytön välttäminen. 

Vieraat saavat lomakkeen nähtäväkseen ennen vierailuaan, ja heidän tulee allekirjoittaa se hyväksymisen merkiksi. Korennon ohjeistamat toimintatavat sitovat vieraita ja kannustavat toimimaan kaikkien turvallisuuden puolesta.  

  1. Korennon hallituksessa toimii kaksi häirintäyhdyshenkilöä

Korennon hallituksessa toimii kaksi häirintäyhdyshenkilöä, Elina Kynnysmaa ja Pia Riekkinen. Sen lisäksi työntekijöiden puolelta järjestökoordinaattorit Riikka Uljas-Bärman ja Piia Suoranta toimivat häirintäyhdyshenkilöinä. Heidän yhteystietonsa löytyvät Korennon nettisivuilta Ota yhteyttä -osiosta.

Mikäli kohtaat Korennon toiminnassa syrjintää, häirintää tai muuta epäasiallista toimintaa, voit olla yhteydessä näihin henkilöihin. He ottavat asiasi hoidettavakseen luottamuksellisesti.  

  1. Kouluttaudumme lisää kun mahdollista

Vaikka Korennon hallituksella ja työntekijöillä on osaamista ihmisoikeuksista ja turvallisemmasta tilasta, pyrimme kouluttautumaan lisää. Osallistuimme esimerkiksi Naisjärjestöjen keskusliiton viestintävastaavien verkoston antirasismikoulutukseen helmikuussa 2022. 

  1. Hallitustyöhön ja erilaisiin hakuihin toivotaan moninaisuutta

Loppujen lopuksi meillä, Korennon hallituksella ja työntekijöillä, on varmasti sokeita pisteitä. Emme saata nähdä esimerkiksi rasismia tai syrjintää tarpeeksi tehokkaasti. Toivommekin jäseniltämme aktiivista bongausta, mikäli näette toiminnassamme kehitettävää. Ja mikäli juuri sinä haluat tulla kehittämään Korentoa eteenpäin, kannustamme hakemaan ensi syksynä hallitukseen. Hallitustyössä saat paraatipaikan ja toisaalta paljon auttavia käsiä toteuttamaan yhteistä unelmaamme: kaikille turvallista Korentoa.  

+ Muistathan myös Korennon nuorisotiimin, joka tekee pitkäjänteistä ja aktiivista työtä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sekä yleisesti ihmisoikeuksien hyväksi. Ota heidät seurantaan Instagramissa: https://www.instagram.com/nuoretkorennot/ 

 

Kirjoittaja Miska Karhu, Korento ry:n hallituksen sihteeri

Kategoriat: