Endometrioosia sairastava voi joskus saada avanteen osana sairauden hoitoa. Suolistossa sijaitsevaa endometrioosia voidaan hoitaa suolistoleikkauksella, jossa poistetaan suoliston sairas osa endometrioosipesäkkeineen. Joskus tällaisessa leikkauksessa joudutaan tekemään väliaikainen avanne.
Leikkauksessa suoli johdetaan vatsan iholle avanteeksi. Avanne voi sijaita vatsalla eri kohdissa sen mukaan, mitä kohtaa suolistosta on leikattu. Suoliavanne näkyy vatsalla punaisena ulokkeena, jonka koko vaihtelee eri ihmisillä ja riippuen leikkaustekniikasta. Uloste poistuu avanteen kautta, minkä vuoksi avanne suojataan avannesidoksella ja avannepussilla.
Väliaikainen avanne tehdään yleensä sen vuoksi, että suoliston loppuosa saa parantua rauhassa niin, ettei suolistossa kulkeva uloste häiritse alueen parantumista. Väliaikainen avanne voidaan yleensä sulkea muutaman kuukauden sisällä, kun alue on parantunut.
Sopivat avannetarvikkeet avainasemassa
Ennen sairaalasta kotiutumista hoitohenkilökunta ohjaa, miten avannetta hoidetaan ja miten sidos vaihdetaan. Avanteen kanssa käytettävät hoitotarvikkeet ovat avainasemassa siinä, kuinka arki avanneleikattuna sujuu. Nykyisin käytettävät avannesidokset ovat laadukkaita ja pitävät sisällään eritteet ja hajut, mutta on yksilöllistä, mikä sidos kenellekin sopii. Sairaalan avannehoitaja auttaa sopivien tarvikkeiden löytämisessä – valikoima on suuri, jotta kaikille löytyy hyvä tuote.
Kun avannetarvikkeet ovat itselle sopivat ja toimivat, voi leikkauksesta toivuttuaan tehdä suurin piirtein kaikkea mitä aiemminkin. Avanneleikatut matkustavat, työskentelevät, liikkuvat ja harrastavat. Kamppailulajit eivät tosin ole kaikkein suositeltavimpien harrastusten joukossa, mutta jotkut harrastavat niitäkin kunnollisen avannesuojan turvin.
Käytännön vinkkejä arkeen
Kodin ulkopuolella liikkuessa kannattaa ainakin alkuun pitää mukana varasidosta ja vaihtovaatteita siltä varalta, jos sidos alkaakin vuotaa. Korento-yhdistyksen jäsenillä oleva vessapassi tai Finnilcon jäsenillä oleva avannekortti voivat olla avuksi, kun vessaan on päästävä nopeasti. Inva-vessaa saa sen vapaana ollessa käyttää kuitenkin kuka tahansa, olipa vessakorttia mukana tai ei.
Avanneleikkauksen vaikutukset ravitsemukseen ovat yksilöllisiä – ne riippuvat perussairaudesta ja siitä, millä tavalla suolta on leikattu. Tärkeintä on huolehtia riittävästä ravintoaineiden saannista sekä neste- ja suolatasapainosta. Ruokaillessa kannattaa nauttia useita pienempiä aterioita säännöllisin väliajoin. Maltti on valttia – eri ruoka-aineita kannattaa kokeilla vähän kerrallaan ja pureskella huolellisesti. Jotkin ruoka-aineet, kuten siemenet ja kasvisten kuoret, eivät sula kovin hyvin suolistossa, joten niiden kanssa kannattaa suolitukoksen välttämiseksi olla vähän varovainen. Erilaisiin ongelmiin, kuten ilmavaivoihin, voi vaikuttaa ruokavalinnoilla.
Pukeutumistyyliä ei ole tarpeen muuttaa – avanneleikatut voivat pukea ylleen periaatteessa mitä tahansa. On jokaisen oma valinta, haluaako avannepussin paljastaa vai peittää esimerkiksi uimassa käydessään. Osa haluaa jättää pussin näkyville kehopositiivisuuden hengessä. Jos pussin haluaa mieluummin pitää piilossa, se onnistuu vaatevalinnoilla. Lisäksi voi käyttää esimerkiksi trikoomaista masutuubia tai avannevyötä, joka peittää ja tasoittaa pussin muotoa.
Keho muuttuu ja mieli myllertää – älä jää yksin
Avanne voi tuntua pelottavalta ajatukselta ja herättää monenlaisia tunteita ja kysymyksiä. Oma keho muuttuu näkyvästi, ja monella on aluksi vaikeuksia hyväksyä uusi tilanne. Tilanne voi tuntua vielä vaikeammalle, jos avanneleikkaukseen ei ole voinut valmistautua, vaan se on tullut yllätyksenä.
Sopeutuminen avanteeseen ja kehonkuvan muutokseen on yksilöllistä. Jos avanne on väliaikainen, ei siihen välttämättä ehdi tottua, eikä sopeutumista ehkä pidä tärkeänäkään.
Pysyvän avanteen taustalla on yleisimmin joko vaikeasti oireileva tulehduksellinen suolistosairaus tai syöpä. Moni pysyvän avanteen saanut huomaa toivuttuaan, että avanneleikkaus on itse asiassa huomattavasti parantanut elämänlaatua tai jopa pelastanut hengen.
Olipa kyseessä väliaikainen tai pysyvä avanne, tukea on saatavilla: omien läheisten ihmisten lisäksi on mahdollista keskustella ammattilaisten kanssa. Finnilcon, avanneleikattujen yhdistyksen, kautta voi saada itselleen vertaistukihenkilön, joka on käynyt läpi avanneleikkauksen. Yhdistyksen vertaistukitapaamisissa on mahdollista tavata enemmänkin avanneleikattuja. Finnilco ylläpitää myös Facebook-keskusteluryhmää, jossa leikatut antavat toisilleen vertaistukea ja jakavat vinkkejä. Jos avanne jää pitemmäksi aikaa tai pysyväksi, voi myös hakeutua Finnilcon järjestämille avanneleikattujen sopeutumisvalmennuskursseille.
Lisää tietoa avanteista
Valtakunnallinen avanneleikattujen järjestö Finnilco ry
finnilco.fi
Vatsatalo.fi on osa Terveyskylä-verkkopalvelua, jota rakennetaan Suomen yliopistosairaaloiden yhteistyönä.
terveyskyla.fi/vatsatalo
Vertaistukea löytää Finnilcon ja sen jäsenyhdistysten kautta. Lisäksi Facebookissa on suljetut keskusteluryhmät leikatuille ja heidän läheisilleen:
- Avanne- ja vastaavasti leikatut -tukiryhmä
- Avanne- ja vastaavasti leikattujen läheiset
Kirjoittaja: Sini Nykänen, Finnilco
Teksti on julkaistu alunperin Korento ry:n jäsenlehdessä 3/2019.
Lue myös Moona-blogista kokemustarina endometrioosista ja avanteesta.