Karvanpoiston pikaopas kosmetologilta

Hirsutismi on liiankin tuttu oire PCOS:n eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymän kanssa eläville. Liikakarvoitusta esiintyy tällöin miestyyppisillä alueilla, mutta oikeastaan lähes missä vain kehoa. Kerron nyt tiivistetyssä muodossa karvanpoiston maailmasta, niin kotona kuin kauneushoitoloissa. Onneksi kurjaan vaivaan on monia hyviä keinoja. Ehkäpä löydät uuden suosikkimenetelmäsi.

Olen ammatiltani kosmetologi ja työskennellyt useiden vuosien ajan kosmetiikkamyyjänä isoissa tavarataloissa sekä pienemmissä liikkeissä. Kotiin myytävien tuotteiden kirjoa olen saanut seurata jo kauan lähietäisyydeltä.

Ensiksi pieni alustus karvan kasvusta, jotta tiedetään mitä vastaan lähdetään selvittämään taistelukeinoja.

Karvojen kasvu iholla

Karvat kasvavat iholla sykleissä. Siksi ihminenkään ei ole koskaan täysin ilman silmäripsiä, vaikka ripsiä putoilee ajoittain pois. Toisekseen myytti, joka kumotaan heti: karvojen poisto ei lisää karvankasvua. Jos ihohöylällä eli ”sheiverillä” leikataan pois säärien karvat, odotetaan uuden karvan kasvua ja kokeillaan sitten sänkeä, karva tuntuu ”paksummalta”. Todellisuudessa karvan pää on vain leikattu pois, jolloin se saattaa tuntua kovemmalta.

Ihokarvat ovat erinäköisiä, eripituisia ja kasvavat erinopeudella, riippuen missä karva sijaitsee. Myös valtaosaa ihosta peittää ohut untuvainen karva, velluskarva.

Ihokarvojen kasvuun vaikuttaa sukupuoli, ikä, hormonit, perinnöllisyys sekä sairaudet. PCOS:ssä lääkäri mittaa usein verikokeella testosteronin pitoisuuden. Kohonnut arvo kertoo, että testosteronihormoni yllyttää karvankasvua. Hormonien epätasapaino oireilee liikakarvoituksena. Lääketieteellä on kuitenkin vähän keinoja käytettävissä. Eniten määrätään ehkäisyvalmisteita, mutta se ei auta esimerkiksi raskaustoiveen kanssa elävää.

Ja sitten poistamaan karvoja!

Aivan ensimmäiseksi haluan kertoa teille valoimpulssihoidoista. Se on pitkäkestoisin, tehokkain ja suosiotaan viime vuosina kasvattanut karvanpoistomenetelmä.

Valoimpulssi- eli IPL-hoitoja tarjoaa kauneushoitolat ja lääkäriasemat. Mikäli joskus olette törmänneet kotiin myytäviin laitteisiin – ne ovat moninkertaisesti heikkotehoisempia. Suosittelen aina menemään ammattilaisen luokse.

IPL-hoitoja tehdään ihoalueesta riippuen 5-10x sarjahoitona, muutamien viikkojen välein. Lopputuloksena on täysin karvaton iho, jossa karvatuppeen kohdistettu valo on pysäyttänyt karvankasvun. Itse olen hoitanut sääreni menetelmällä ja lopputulos on sileä iho, ilman karvaa. IPL-hoito on hinnaltaan ehdottomasti suurin, mutta toisaalta, vie jatkuva karvojenpoistokin aikaa ja rahaa.

Epilaattori. Mikäli hirsutismi vaivaa sinua, suosittelisin ehdottomasti hankkimaan kotiin oman epilaattorin. Epilaattorin huikeita etuja ovat: karvanpoisto ilman suihkua, kastelua ja karvanpoistogeelejä, karvanpoisto juurineen ja nopeus.

Mikäli karvaa on paljon, en lähtisi lainkaan käyttämään ihohöylää. Sheivaaminen rasittaa ihoa, suoraan sanoen raapii sitä. Karvat kasvavat jopa alle vuorokaudessa takaisin ja se on kaikin puolin vaikeaa ja aikaa vievää.

Itse olin kuullut ainoastaan sitä, että epilaattori tekee kipeää. Kun ostin omani, harmittelin, miksi en jo vuosia sitten päätynyt tähän. Epilaattori ei rasita ihoa lainkaan ja poistaa pinsettipäällään vain karvat, eli ei tunnu miltään kohdassa missä ei ole karvoitusta. Oma kokemus lisäksi on, ettei kalleimpaan epilaattorimalliin välttämättä tarvitse lähteä. Edullisempi versio on myös oikein hyvä hankinta.

Jo pitkään pinnalla ollut sokerointi on ehdottomasti hehkutuksensa arvoinen, mutta liikakarvoituksen kanssa elävälle se saattaa tulla kalliiksi. Sokerointi on luonnonmukainen, kuorii samalla ihoa ja poistaa karvat juurineen. Ammattilaisen käsittelyssä on ihanaa käydä, mutta sanoisin, että muiden 3-5 viikon sokerointiväli on liikakarvoituksen kanssa 1-2 viikkoa. Toki esimerkiksi ennen lomamatkaa on kiva hemmotella itseään. Sokerointitarpeita saa ostettua myös kotiin. Mikäli tekniikan opettelu kiinnostaa, niin netistä löytyy varmasti hyviä opetusvideoita.

Sokeroinnin ”sisareksi” voisi sanoa vahausta. Vahaus poistaa myös juurineen karvat, mutta ei ole ehkä aivan yhtä hellävarainen iholle. Hoitoloissa kuumavahaa sivellään iholle, ja vastakarvaan poistetaan karvanpoistopaperilla karvat. Kuumavahasettejä on ainakin aikoinaan myyty myös kotiin.

Kylmävahaliuskat eivät välttämättä toimi kaikilla liikakarvoituksesta kärsivillä. Ongelmaksi jää kylmävahaliuskan heikompi tarttuvuus karvoihin – näitä kokemuksia olen kuullut paljon. Lisäksi sokeroinnin ja vahauksen kanssa on hyvä olla lähettyvillä pinsetit. Usein hajakarvoja jää iholle.

Ihokarvanpoistovoiteet, jotka vuosia sitten jo tulivat ensimmäistä kertaa markkinoille, ovat ehkä menettäneet hiukan suosiotaan. Parhaiten ne sopivat niille, joilla kasvaa hentoista karvaa vähäisesti. Paksua ja tummaa karvaa voiteet eivät poista helposti. Nämä ovat toki yksilöllisiä asioita. Lisäksi kyseiset voiteet eivät ole hellimpiä iholle.

Mikäli kuitenkin päädyt tuttuun ”sheivaamiseen”, kiinnitä huomio ainakin muutamaan seikkaan. Valitse kaupasta höyliä, joissa on mahdollisimman monta terää, siten se on aina ihoystävällisempi. Kurkkaapa miesten partahöylähyllylle: ne ovat tehokkaita ja lisäksi usein edullisempia.

Itse olen omistanut jo vuosia ainoastaan ”miesten”-höyliä – olisiko tulevaisuudessa unisex-kosmetiikkahyllyt kaupoissa? Käytän satunnaisesti höyliä kainaloihin. Aja karvat höylällä, kun iho on lämmin ja pehmeä. Saunan jälkeen tilanne on ideaali!

Kasvojen karvoihin kannattaa hankkia parin euron hintainen ”kulmakarvaveitsi”. Saat sillä näppärästi pois ylimääräiset karvat mistä tahansa kohtaa kasvoja. Lähinnä miehille myytävät nenäkarvojen trimmerit ovat tosi toimivia myös ihan kaikkien nenäkarvoihin. Lisäksi laadukkaat pinsetit, jotka vuosienkin aikana kuluvat, ovat erinomainen sijoitus kylpyhuoneen hyllyyn.

Muista hoitaa suurinta elintäsi eli ihoasi. Ihosi rakastaa runsasta kosteutusta, varsinkin jos karvoja poistetaan tiheään. Kuori ihoasi säännöllisesti kuorintavoiteilla tai mekaanisilla tuotteilla, kuten kuorintaharjoilla tai -käsineillä.

Sokeripohjaiset kuorintavoiteet ovat hienojakoisempia ja tehokkaita, itse olen tykästynyt niihin. Ne ovat usein myös luonnonmukaisempia. Kuorinta edesauttaa sitä, ettei juurineen poistettu karva ala seuraavaksi kasvamaan kuivan ja hilseilevän ihon alle.

Sisäänkasvaneita karvoja voi hoitaa niihin tarkoitetuilla tuotteilla. Oma lempituotteeni on ollut Ekopharman Hilla -hoitogeeli. Geeli kuorii ihoa säännöllisesti käytettynä ja auttaa karvan pois ihon alta. Ota rutiiniksi vähintään säärien kosteuttaminen ennen nukkumaanmenoa päivittäin. Yöpöydällä on hyvä olla joko tuhti kosteusvoide tai ihoöljy. Yksi lempituotteistani on Bio-Oil -erikoisihoöljy. Sitä myydään ainakin kosmetiikkaliikkeissä, tavarataloissa ja apteekeissa. Bio-Oil on kesäisen tuoksuista ja hoitaa varsinkin kuivaa ja ärtynyttä ihoa.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua mahdollisimman monelle.

Vaikka karvat härnäävät, muista olla hellä itsellesi.

 

Kirjoittaja: Saana Kurkela

Tekstin kirjoittamisen yhteydessä ei ole tehty kaupallista yhteistyötä tekstissä mainittujen tuotteiden valmistajien kanssa.

Blogikuva (11)
Kategoriat:
Scroll to Top