Kirjoittamisen voima on vuorovaikutuksessa

Kirjoittaminen on hyvä ajattelun ja dokumentoinnin väline. Siitä kirjoitin aikaisemmassa blogipostauksessa Kriisin käsittelyä kynä kädessä. Ennen kaikkea kirjoittaminen on kuitenkin vuorovaikutusta. Se on tapa avata omia ajatuksia, tunteita ja kokemuksia. Lukeminen taas on tapa ottaa niitä vastaan. 

Kirjoittaminen ei välttämättä kaipaa lukemista. Joskus on hyödyllistä kirjoittaa niin, että tekstiä ei ole tarkoituskaan ikinä lukea. Usein teksti kuitenkin kaipaa lukijaansa. Se lukija voi olla kirjoittaja itse tai joku ulkopuolinen.

Kirjoittaminen on tapa kurottaa pois yksinäisyydestä

Kriisi tiputtaa usein kokijansa paksun yksinäisyyden kokemuksen sisälle. Kriisin keskellä tuntuu, ettei kukaan kuule oikeita ajatuksiani eikä kukaan täysin ymmärrä, mitä käyn läpi. Monia ajatuksia ja tilanteita voi olla vaikea selittää. Niitä voi myös olla vaikea kuunnella.

Kirjoittaminen on tapa kurottautua yksinäisyyden verhon läpi. Kun saa rauhassa asetella sanansa ja asiansa, on se mahdollista saada sellaiseen muotoon, jonka vastaanottaja voi rauhassa ymmärtää ja sisäistää. Kirjoittajan ja vastaanottajan ei edes välttämättä tarvitse olla samassa tilassa. Oikein hankalassa tilanteessa voikin olla kaikille helpompaa välittää ajatuksia niin, että sekä kirjoittaja että lukija saavat niiden miettimiseen ja tunteidensa käsittelyyn riittävästi aikaa.

Moniäänisestä vertaisryhmästä löytyy voimaa

Kirjoittaminen voi myös olla vertaistukea. Paksun yksinäisyyden keskellä voi olla helpottavaa oivaltaa, että maailmassa on joku, joka tietää, miltä minusta tuntuu ja osaa jopa pukea sen sanoiksi. Voi myös olla voimauttavaa huomata, että oma henkilökohtainen kokemus löytää kaikupintaa vertaisessa lukijassa. Parhaimmillaan vertaisryhmä onnistuu kirjoittamalla sanoittamaan paljon syvempiä ja tärkeämpiä asioita kuin puhumalla.

Vertaisten kanssa kirjoittaminen on myös mainio tapa laajentaa näkökulmaa kriisistä. Kun koko ryhmällä on kokemus gynekologisesta sairaudesta tai oireyhtymästä, mutta tilanne ja kriisin vaihe on jokaisella erilainen, voi ryhmän moniäänisyys olla tärkeä voimavara. Kaikkia ryhmän jäseniä yhdistää kokemus ja tarve käsitellä sitä. Kirjoittaminen on tehokas tapa avata erilaisia näkökulmia ja saada aikaan yhteistä ymmärrystä valtavan monialaisista tilanteista.

Kirjoittaja: Noora Friman

 

Ilmoittaudu Voimakettu – luovan kirjoittamisen kurssille!

Tule ajattelemaan kirjoittamalla Voimakettu – luovan kirjoittamisen kurssille. Kurssin
aikana saat kirjoittamisen työvälineitä ajatustesi avuksi.

Kurssin järjestää Edukettu osuuskunta yhteistyössä Korento ry:n kanssa. Kurssi
toteutetaan etäyhteydellä. Tapaamiskertoja on vuoden aikana viisi.

Kurssi on tarkoitettu gynekologisen sairauden tai oireyhtymän kanssa eläville. Osallistujan
tämänhetkinen elämäntilanne voi olla millainen tahansa.

Paikka: Zoom-sovellus
Aika: la 25.9.2021, la 13.11.2021, la 15.1.2022, la 12.3.2022 ja la 16.4.2022
Kello: 11.00–16.00 (sisältää tunnin mittaisen ruokatauon)
Hinta: Korento ry:n jäseneltä 50 €, muilta 150 €
Ilmoittautuminen: https://forms.gle/ziWunRLNiNHsLjaM7
Yhteystiedot: noora (a) edukettu.com

Viimeinen ilmoittautumispäivä on sunnuntaina 12.9.2021.
Kurssi järjestetään, jos osallistujia on vähintään kymmenen.

”Kaikki surut voidaan kestää, jos ne ovat osa tarinaa tai jos niistä kirjoitetaan sellainen.”
– Karen Blixen

Blogikuva (7)
Kategoriat:
Scroll to Top