Korennon vuoden 2022 teema on elämänkaari. Ensimmäisenä elämänvaiheena nostamme esiin nuoruuden.
Nuoruuteen kuuluu monenlaisia muutoksia, kuten murrosiän alkaminen. Murrosikä tarkoittaa naistyypillisissä kehoissa yleensä myös kuukautisten alkamista. Kuukautiset alkavat tyypillisesti noin 10-16-vuotiaana ja keskimäärin 12-13-vuotiaana. Kuukautisten alkamisikään vaikuttaa kuitenkin monet eri asiat, kuten perintötekijät, paino ja harrastetun liikunnan määrä.
Kuukautiskierto ei ole yleensä heti aluksi kovin säännöllinen, vaan vaihtelut kuukautiskiertojen pituudessa ja kuukautisvuodon kestossa ja määrässä ovat tyypillisiä muutaman vuoden ajan kuukautisten alkamisen jälkeen. Kuukautiskierron seuraaminen auttaa omaan kehoon ja kiertoon tutustumisessa. Näin myös mahdolliset poikkeamat huomaa ajoissa. On hyvä huomata, että erilaiset vaihtelut ovat tyypillisiä myös nuoruusiän jälkeen, koska kenenkään keho ei ole kone, joka toimii aina samalla tavalla. Kuukautiskierron ja siihen liittyvien oireiden seurannassa hyvänä työkaluna toimii ilmainen Moona Oirepäiväkirja -mobiilisovellus!
Myös gynekologisen sairauden tai oireyhtymän oireet voivat alkaa hyvin nuorena. Esimerkiksi endometrioosiin liittyvät voimakkaat kivut voivat alkaa heti ensimmäisten kuukautisten myötä tai oireet voivat voimistua ajan kanssa. PCOS:n diagnosointi voi olla haastavaa nuorella, koska häiriöt kuukautiskierrossa ovat niin tyypillisiä. Tilanne muuttuu kuitenkin muutaman vuoden jälkeen, koska tällöin kuukautiskierron pitäisi tyypillisesti alkaa tasaantua. Vulvodynian yleisemmän muodon, vestibulodynian, pääasiallinen oire eli kosketuksen provosoima kipu voi sekin alkaa esimerkiksi heti ensimmäisestä tamponinlaitosta tai yhdyntäkerrasta.
Gynekologisten sairauksien ja oireyhtymien varhainen diagnosointi pian oireiden alun jälkeen on tärkeää sekä hoidon että yksilön kannalta. Esimerkiksi endometrioosiin ja vulvodyniaan liittyvät kivut voivat kroonistua, mikäli kipuja ei hoideta riittävästi ja riittävän ajoissa. Koska PCOS:ään liittyy myös muuta kuin häiriöitä kuukautiskierrossa, diagnoosin saaminen nuorena voi vähentää huolta oireista, kuten miestyyppisestä karvankasvusta ja painonnoususta sekä mahdollistaa oireiden hoitamisen nuoresta alkaen. Gynekologisen sairauden ja oireyhtymän varhainen diagnosointi ja hyvä hoito mahdollistavat osaltaan nuoruuden elämisen, itsenäisen elämän ja sosiaalisten suhteiden rakentamisen.
Kirjoittaja Anna Halminen