TENS-laitteen käyttö Endometrioosikivun lievityksessä

Ajankohtaisiinblogiin banner kuvia (3)

Korento ry:n endometrioosiviikkoa vietetään 20.-26.3.2023. Viikon aikana saat 20% alennuksen tenslaite.fi-kaupan Ova Plus -kivunlievittäjästä alekoodilla ENDOVIIKKO.

Jos et ehtinyt tarttumaan endometrioosiviikon tarjoukseen, Korento ry:n jäsenetuna saat 10% alennuksen kaikista tenslaite.fi-kaupan laitteista.

92% Korento ry:n Instagram-kyselyyn vastanneista tiesi, mikä on TENS-laite ja 79% on käyttänyt TENS-laitetta.

Tässä blogipostauksessa tenslaite.fi-kaupan asiantuntija vastaa Instagram-kyselyssä esiin nousseisiin kysymyksiin sekä kertoo, kuinka TENS-laitetta voi hyödyntää endometrioosikivun lievityksessä.

 

***


Mikä on TENS-laite ja kuinka TENS lievittää endometrioosikipuja?

Endometrioosikipuja voidaan lievittää tehokkaasti ja lääkkeettömästi sähköisen hermostimulaation eli TENS-teknologian avulla. TENS-stimulaatio estää kipusignaalien kulun aivoihin sekä vapauttaa kehossa endorfiineja, elimistön luontaisia kivunlievitysaineita. 

TENS-laitteen tarjoama kivunlievitys parantaa toimintakykyä ja mahdollistaa normaalimman arkielämän pahimpienkin endometrioosikipupäivien aikana. 

Millainen on hyvä TENS-laite endometrioosikivun lievitykseen ja onko markkinoiden edullisissa ja hintavimmissa TENS-laitteissa isoja eroja endometrioosikivun lievityksen kannalta?

Toimintaperiaate on kaikissa TENS-laitteissa samanlainen laitteen hinnasta riippumatta. Eri TENS-laitteissa on kuitenkin erilaisia ohjelmia sekä asetusvaihtoehtoja. Lisäksi laitteiden teho, voimakkuuden säätömahdollisuus, koko, virtalähde sekä helppokäyttöisyys voivat vaihdella.

Lähes kaikissa TENS-laitteissa on joitakin valmiita ohjelmia. Lisäksi osassa laitteista on myös mahdollista säätää ohjelma-asetuksia (esim. pulssin kesto, taajuus, stimulaation muoto) manuaalisesti. Laitteet, joissa on mahdollista säätää asetuksia manuaalisesti ovat tavallisesti muita laitteita hieman hintavampia. Riippuen hieman laitemallista, mutta yleensä valmiiden kivunlievitysohjelmien avulla pääsee jo pitkälle.

TENS-laitteen hinta ei välttämättä kerro suoraan laitteen laadusta tai kivunlievityksen tehokkuudesta endometrioosikipuihin. Esimerkiksi Ova Plus -kivunlievittäjä on suunniteltu asetustensa puolesta juuri endometrioosi- ja kuukautiskipujen lievittämiseen, ja on siten tehokas näiden kipujen lievityksessä. Endometrioosikipuja voidaan lievittää myös tavallisella TENS-laitteella, mutta laitteen ohjelmat eivät välttämättä ole yhtä tehokkaita juuri endometrioosikivun lievitykseen. Itselle parhaiten sopiva ohjelma löytyy yleensä kokeilemalla eri ohjelmia.

Endometrioosikivun lievitykseen sopii parhaiten suorakaiteen malliset, hieman isommat, esim. 50×90 mm tai 50×100 mm kokoiset ihoelektrodit. Endometrioosikivun lievitykseen tarkoitetuissa TENS-laitteissa on yleensä jo valmiiksi mukana tämän kokoiset elektrodit. 

Ova Plus -kivunlievittäjä endometrioosikipujen lievityksessä

Ova Plus -kivunlievittäjä on suunniteltu endometrioosi- ja kuukautiskipujen lievitykseen. Laite on pienikokoinen, joten se on helppo ottaa mukaan ja käyttää huomaamattomasti vaatteiden alla päivän aikana. Ova Plus -laitteessa on 4 ohjelmaa sekä 20 eri voimakkuustasoa. Laite on yksikanavainen ja pakkauksessa tulee mukana 2 kpl 50×90 mm kokoisia ihoelektrodeja.

Sure Pro -lantionpohjan harjoittaja endometrioosikipujen lievityksessä

Sure Pro -lantionpohjan harjoittaja on tarkoitettu ensisijaisesti lantionpohjan vahvistamiseen ja virtsankarkailun hoitoon, mutta manuaaliasetustensa ansiosta se soveltuu hyvin myös endometrioosikipujen lievitykseen. Laitteessa on valmiina yksi kivunlievitysohjelma, mutta jos haluat hyödyntää Sure Pro -laitteen manuaaliasetuksia, hyvät ohjeet sopivien ohjelma-asetusten valitsemiseen löydät lantionpohjan fysioterapeutti Wilma Laineen kirjoittamasta oppaasta Endometrioosin kivunlievitys TENS-laitteella.

Miten ihoelektrodit kannattaa asettaa endometrioosikivun lievitystä varten? 

Endometrioosikipuja voidaan lievittää asettamalla ihoelektrodit joko alavatsalle tai alaselälle sen mukaan, kummalla puolella kipu tuntuu voimakkaammalta. Eri asetteluvaihtoehtoja kannattaa kokeilla, jotta löytää itselleen tehokkaimman kivunlievityksen. Kivut voivat vaihdella kuukautiskierron aikana tai kuukautiskiertojen välillä, joten uusia asettelutapoja kannattaa kokeilla aina välillä.

Jos ihoelektrodien asettaminen esimerkiksi suoraan endometrioosipesäkkeen (endometrioma) kohdalle ei tunnu miellyttävältä, kivunlievitykseen kannattaa kokeilla vaihtoehtoisia asettelutapoja. Laite stimuloi selkäytimeen kytkeytyviä kehon ympäri kulkevia kosketus- ja lämpötila-aistimuksia välittäviä hermoja lievittäen kipua koko alueella. Kivunlievitys voi siis olla ihan yhtä tehokasta, vaikka ihoelektrodit eivät olekaan asetettuna juuri kipukohdan päälle.

Ihoelektrodien asettelu yksikanavaisessa TENS-laitteessa (esim. Ova Plus -kivunlievittäjä)

Useat kuukautis- ja endometrioosikipujen lievitykseen suunnitellut TENS-laitteet ovat yksikanavaisia eli ne toimivat kahden ihoelektrodin avulla. Yksikanavaisessa TENS-laitteessa elektrodit voidaan asettaa kolmella eri tapaa tehokasta kivunlievitystä varten. Asetteluohjeiden sijaan elektrodit voi myös asettaa oman kipukohdan päälle.

  1. Ihoelektrodit alaselällä:

Aseta elektrodit pystyasentoon selkärangan molemmin puolin, noin 10 cm päähän toisistaan. Ihoelektrodien alareunan tulisi ulottua korkeintaan pakaroiden yläosaan. Liitäntäjohtojen tulee osoittaa alaspäin.

  1. Ihoelektrodit alavatsalla, pystyasennossa:

         

Aseta elektrodit pystyasennossa nivusten lähelle, noin 10 cm päähän toisistaan. Liitäntäjohtojen tulee osoittaa ylöspäin.

  1. Ihoelektrodit alavatsalla, asetettuna viistosti:

       

Aseta elektrodit nivusten lähelle niin, että ne muodostavat ikään kuin V-kirjaimen ja ihoelektrodien alakulmat ovat noin 10 cm päässä toisistaan. Liitäntäjohtojen tulee osoittaa ylöspäin.

Ihoelektrodien asettelu kaksikanavaisessa TENS-laitteessa (esim. Sure Pro -lantionpohjan harjoittaja)

Endometrioosikipujen lievitykseen voi käyttää myös kaksikanavaista TENS-laitetta, joka toimii neljän ihoelektrodin avulla. Tällöin on mahdollista käyttää joko vain kahta elektrodia tai kaikkia neljää elektrodia kerralla. Jos haluat käyttää neljää elektrodia, ne tulee asettaa yhdistämällä kaksi edellä mainittua asettelutapaa (toisen kanavan elektrodit alavatsalle ja toisen alaselälle). 

Onko TENS-laitteen käytölle esteitä?

TENS-laitetta ei voi käyttää, jos sinulla on:

  • ihon alle asetettu implantoitu laite (kardioverteri/sydäniskuri, neurostimulaattori, luun kasvun stimulaattori tai pysyvä verenpainemittari) 
  • sydämentahdistin tai rytmihäiriöitä
  • epilepsia
  • tai epäillään olevan syöpäkasvain hoitoalueella tai jos sinulla on diagnosoimatonta kipua ja aiemmin hoidettu syöpä

Lisäksi laitetta ei tule käyttää raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana tai vatsan alueella raskauden loppuvaiheessa.

Jos sinulle herää kysymyksiä TENS-laitteista ja niiden käytöstä endometrioosin kivunlievityksessä, voit olla yhteydessä tenslaite.fi-kaupan asiakaspalveluun (asiakaspalvelu@tenslaite.fi / +358 45 352 2654). Asiantuntija auttaa sinua mielellään kaikissa kysymyksissä tai sopivan laitteen valinnassa. Myös lantionpohjan fysioterapeutit osaavat yleensä hyvin auttaa TENS-hoitoon liittyvissä kysymyksissä.

Kirjoittaja:
Henni Pirilä (tenslaite.fi-kaupan asiantuntija)

Lähteet:

Ova Plus -ohjekirja (Tenscare Ltd)

Sure Pro -ohjekirja (Tenscare Ltd)
Endometrioosin kivunlievitys TENS-laitteella -opas (Wilma Laine)

Kategoriat: