Ladataan Tapahtumat

Kuuluvatko menkat työpaikalle? -paneelikeskustelu

SHT Instagram (1)

19 maaliskuun @ 17:00 - 18:30

Kuuluvatko menkat työpaikalle? Gynekologiset sairaudet ja oireet työelämässä -paneelikeskustelu

Kuuluvatko menkat työpaikalle? -paneelissa keskustellaan mm. siitä, miten kuukautiset ja gynekologiset sairaudet tai oireyhtymät voivat vaikuttaa työpaikalla, sekä siitä, miten niitä voitaisiin huomioida. Keskustelussa aiheita tarkastellaan monesta näkökulmasta mahtavan panelistikattauksen voimin:

Millariikka Rytkönen, Puheenjohtaja TEHY

Mirella Drushinin, Asiantuntija Palvelualojen työnantajat ry

Katri Karhunen, Menstruaation Uskomukset (MenU) -tutkimusryhmä ja väitöskirjatutkija Helsingin yliopisto

Kaarina Ekman-Laine, Kokemusasiantuntija Korento

Paneelikeskustelu järjestetään Helsingin kaupunginkirjaston Oodin, 2. krs. Aura- työtilassa. Tilassa on 14 yleisöpaikkaa. Paneelikeskustelua voi seurata myös etäyhteydellä Youtubessa (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Paikan päälle osallistumisessa toivomme ennakkoilmoittautumista (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Ennakkoilmoittautuminen 17.3. klo 23.45 mennessä.

Häpeää, hiljaisuutta ja työkykyriskejä

Kuukautiskiertoon ja gynekologiaan liittyviä oireita on vähätelty kautta aikojen, vaikka ne tavalla tai toisella koskevat puolta väestöstä. Esimerkiksi vaikeita kuukautiskipuja tai kuukautisia edeltäviä psykofyysisiä oireita ei aina oteta vakavasti, vaikka ne aiheuttaisivat kuukausittaista toimintakyvyttömyyttä. Gynekologiset oireet myös mielletään usein vain henkilökohtaisen elämän haasteiksi niiden intiimin luonteen vuoksi. Siksi uskomukset siitä, että lamauttava kipu, hallitsematon vuoto tai sietämätön ahdistus kuuluvat elämään jatkavat elämistään sukupolvelta toiselle. Kun epätavallisista oireista vaietaan, niin ne jäävät myös hoitamatta.

Gynekologiset sairaudet ja oireyhtymät ovat yleisiä ja niiden kanssa elää arviolta 600 000 suomalaista. Yleisyydestä huolimatta sairauksien ja oireyhtymien tunnettavuus on heikkoa, minkä takia niiden diagnosointi ja hoito myöhästyy keskimäärin 9 vuodella. Diagnoosiviiveet voivat pahimmillaan johtaa kipujen kroonistumiseen, ahdistuneisuuteen ja masennukseen, hedelmällisyyden laskemiseen ja tahattomaan lapsettomuuteen sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn heikkenemiseen. Oikea-aikaisella ja kokonaisvaltaisella hoidolla oireiden kestoon ja vaikeuteen voidaan vaikuttaa, minkä takia tiedon lisääminen niin yleisesti kuin terveydenhuollon parissa on tärkeää.

Työ- ja opiskelukykyä voidaan tukea – ja vastuu siitä on yhteinen

Korento ry on kartoitti gynekologisten sairauksien ja oireyhtymien työelämävaikutuksia vuonna 2021. Työelämäaiheiseen kyselyyn vastasi 397 endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n ja vulvodynian kanssa elävää. Vastanneista 91,9 % koki, että sairaudella tai oireyhtymällä on vaikutusta työelämässä jaksamiseen ja vaikeuksia fyysisessä suoriutumisessa kuvasi 76,6 % vastaajista.

Viidennes vastaajista ajatteli sairauden tai oireiden vaikuttaneen uralla etenemiseen ja kolmasosa kertoi, että sairaudella tai oireyhtymällä on ollut vaikutuksia sosiaalisiin suhteisiin työpaikalla. Eniten työkykyyn vaikuttivat kivut (87,4 %), väsymys (79,8 %), henkinen hyvinvointi ja/tai sairauden vaikutus mieleen (70,3 %), ulostamis- ja virtsaamisvaikeudet (49,4 %), minäkuvan ja itsevarmuuden heikentyminen (39,8 %), vuodot (34,5 %) sekä lapsettomuus (22,2 %).

Menkkoihin ja gynekologiaan liittyy siis merkittäviä työkykyhaasteita. Ne voivat kuitenkin jäädä työkykyjohtamisessa huomiotta, jos niistä ei puhuta avoimesti. Gynekologisia oireita ei usein hoideta tai tutkita työterveyshuollossa, joten tieto niiden työkykyvaikutuksista ei välttämättä tavoita työnantajaa. Onkin aika rikkoa hiljaisuus ja tuoda menkat ja niihin liittyvät vaikeudet myös työelämän piiriin, sillä muuten niistä johtuviin työkykyhaasteisiin ei pystytä puuttumaan riittävän tehokkaasti.

Yhteystiedot sekä esteettömyys- ja saavutettavuustiedot

Helsingin kaupunginkirjasto Oodin esteettömyys -ja saavutettavuustietoihin pääset siirtymään tästä linkistä.

Tapahtuman järjestää Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry. Korento ry on valtakunnallinen toimija, jonka tarkoituksena on edistää endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n sekä vulvodynian kanssa elävien hyvinvointia ja edunvalvontaa. Paneelikeskustelu järjestetään osana Sairaan hyvä työelämä -hanketta.

Lisätietoa tapahtumasta:
Tiia Tuovinen
Projektikoordinaattori
tiia.tuovinen@korento.fi
0503627952

Tiedot

Päivämäärä:
19 maaliskuun
Aika:
17:00 - 18:30
Tapahtumaluokka:
Tapahtuma tagia:
, , ,

Järjestäjä

Korento ry

Tapahtumapaikka

Helsingin kaupunginkirjasto Oodi
Kaupunginkirjasto Oodi, 2. krs. Aura- työtila
Helsinki, 00100