20-vuotias Endometrioosiyhdistys on nyt Korento ry

logo nettisivun artikkeleihin

Endometrioosiyhdistys ry on toiminut endometrioosia ja adenomyoosia sairastavien tukena jo 20 vuotta ja viettää tänä vuonna juhlavuottaan. Sen kunniaksi yhdistys on laajentanut toimintaansa koskemaan sellaisia gynekologisia sairauksia ja oireyhtymiä, joilla ei vielä aiemmin ole ollut omaa potilasjärjestöä. Jatkossa toimimme endometrioosin, adenomyoosin lisäksi PCOS:n ja vulvodynian potilasjärjestönä ja edustamme 600 000 gynekologisen sairauden/oireyhtymän kanssa elävää naista Suomessa. Laajentumisen myötä myös yhdistyksen nimi ja visuaalinen ilme muuttui.

Korento ry:n nimi valikoitui sen vahvuuden, kauneuden ja haurauden vuoksi.  Lisäksi korento tarkoittaa myös kantovälinettä, jonka tarkoitus on keventää taakkaa. ”Korennon avulla vedenkanto kotitaloudessa käytettäväksi ei ole yhtä raskaan tuntuista eikä voimille käyvää kuin sangot käsissä.” Ja tämähän on myös meidän tarkoitus: keventää sairauden tuomaa taakkaa ja tarjota apuvälineitä, joiden avulla selviää paremmin elämästä sairauksien kanssa

Päätös laajentumisesta endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n ja vulvodynian potilasjärjestöksi tehtiin kaikille jäsenille avoimessa Syyskokouksessa joulukuussa 2018. Käytännön edellytys laajentumisen toteutumiselle oli Syyskokouksen päätöksen lisäksi myös rahoittajamme STEA:n myöntämä avustus, joka mahdollistaa laajentuneen toiminnan käynnistämisen kaiken jo olemassa olevan toiminnan pysyessä nykyisellään sekä kehittyessä edelleen.

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry:n tavoitteena on edistää sairastavien hyvinvointia ja edunvalvontaa. Aktiivisena yhteiskunnallisena toimijana Korento ry tulee tekemään töitä lisätäkseen vastuullista kuukautispuhetta sekä avoimempaa suhtautumista gynekologisiin sairauksiin ja oireyhtymiin sekä niiden vaikutuksiin niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla.

Endometrioosia sairastaa Suomessa n. 200 000 naista. Endometrioosi aiheuttaa moninaisia oireita sekä lamaannuttavia kipuja ja vaikuttaa naisten elämään kokonaisvaltaisesti. Endometrioosi on myös merkittävä lapsettomuuden syy. Endometrioosin diagnoosiviive on vielä 6-9 vuotta ja sen aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle on n. 1,5 miljardia vuosittain. Adenomyoosi on endometrioosin muoto, jossa endometrioosia kasvaa kohdun sisällä.

PCOS eli Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on naisten tavallisin hormonihäiriö, jota esiintyy 10−18 %:lla naisista. Jopa noin puoli miljoona suomalaisnaista kärsii siis siitä jonkinasteisena. PCOS aiheuttaa häiriöitä kuukautiskiertoon. Oireistoon voi liittyä myös miestyyppistä liikakarvoitusta sekä painon kertymistä erityisesti keskivartalon alueelle. PCOS on yleinen lapsettomuuden syy. PCOS-potilailla riski rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin on kohonnut ja riski sairastua tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään on kaksin- tai kolminkertainen. Myös riski sairastua sepelvaltimotautiin ja sydän- ja verisuonisairausiin on kohonnut.

Vulvodyniaksi kutsutaan naisilla esiintyvää kroonista, yli kolme kuukautta kestänyttä ulkosynnyttimien kipua, jolle ei ole selvää syytä. Naisista 8–16 % on kärsinyt erilaisista ulkosynnyttimien kiputiloista. Yleisyydestään huolimatta vulvodynia tunnetaan vielä varsin huonosti. Vulvodyniaan liittyvä kipu voi olla paikallista ulkosynnytinalueen kipua tai epämääräisempää yleistä kipua. Kipu voi syntyä joko kosketuksen seurauksena tai ilman kosketusta. Pääasiassa vulvodynia esiintyy paikallisena emättimen kosketusarkuutena tai yleistyneenä vulvodyniana. Erityisesti emättimen kosketusarkuutena esiintyvä vulvodynian muoto eli vestibulodynia on yleistä nuorilla naisilla.

Kategoriat: