Endometrioosi aiheena Yle Akuutissa

Yle Akuutti käsittelee endometrioosia kanavissaan marraskuun kolmannella viikolla.
AKUUTTI Yle TV1 keskiviikkona 20.11. klo 20 ja uusintana lauantaina 23.11. klo 15.10

Kuukautisten pimeä puoli

https://areena.yle.fi/1-4517305

Kaarina Ekman-Laine tietää, mitä endometrioosi voi pahimmillaan olla. Hänellä lamaannuttavat kivut alkoivat ensimmäisten kuukautisten myötä. Leikkauksista huolimatta sairautta ei ole saatu pysähtymään. Tällä hetkellä hänellä on endometrioosipesäkkeitä myös lähellä sydäntä.

Radiojakso (Lähetys Yle Radio Suomessa 18.11. klo 20:30)

Äänellä voi lievittää kipua – Anna Ilveskoski luuli kovien kuukautiskipujen kuuluvan jokanaisen elämään

En tiennyt, että tällaisia kipuja ei pitäisi olla, kertoo laulaja-laulunopettaja Anna Ilveskoski. Hän syönyt 10-vuotiaasta lähtien särkylääkkeitä ja aikuisena kovien kipukohtausten jälkeen todettiin endometrioosi. Oloaan hän helpottaa äänellään ja laulamisella. Millaisia harjoituksia hän tekee? Kuinka kivut ovat vaikuttaneet hänen valintohinsa? Minna Korhonen tapasi Anna Ilveskosken Seurasaaressa.

Verkko- ja somesisällöt

Raskauden piti olla mahdotonta, mutta piinallisten lapsettomuushoitojen jälkeen Kimiya Bahrami-Kurillosta, 37, tuli äiti – samaan aikaan endometrioosi teki lopullista tuhoa hänen sisällään
Kimiya Bahrami-Kurillosta, 37, tuli kahden lapsen äiti äiti vaikeimman kautta. Endometrioosin takia siihen vaadittiin lähes 10 vuoden vaikeat lapsettomuushoidot. Kaiken tuon ajan myös väkevä kipu oli läsnä Kimiyan elämässä, sillä endometrioosi teki tuhojaan hänen elimistössään myös raskauksien aikana.

Endometrioosi on yhtä yleinen kuin astma ja diabetes – siksi jo nuorten tyttöjen kuukautiskivut pitäisi ottaa tosissaan

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/05/05/laakari-endometrioosi-yhta-yleinen-kuin-astma-ja-diabetes

Endometrioosi on hedelmällisessä iässä olevien naisten krooninen sairaus, jolla on vaikutusta läpi naisen elämänkaaren aina nuoruudesta vaihdevuosi-ikään asti. Yleisyydestään huolimatta sairaudesta puhutaan vähän – naiset eivät ehkä osaa hakeutua lääkäriin ajoissa ja endometrioosi ei välttämättä lääkärilläkään tule mieleen heti yhtenä vaihtoehtona lantion alueen kivuista kärsivän naisen kohdalla.

Menkkakivut, totta vai teeskentelyä? -video

https://areena.yle.fi/1-50356593

Kuukautiset on normaali osa jokaisen kohdullisen ihmisen elämää, mutta tarkoittaako se, että niihin liittyviä kipuja pitää sietää loputtomiin?⁣ Emilia Pöyhösen, Havu Härmän ja Emmi Kruthin kovien menkkakipujen syyksi paljastui lopulta endometrioosi.⁣

Kuva: Seera Rytkölä.

akuutti
Kategoriat:
Scroll to Top