Ensi maanantaina 6.11. alkaa jo viidettä kertaa Korennon organisoima kansallinen Vulvodyniaviikko! Teemaviikon aikana lisäämme tietoisuutta yleisestä, mutta edelleen usein vaietusta oireyhtymästä, vulvodyniasta. Viikon aikana jaamme vulvodynian kanssa elävien aitoja kokemuksia ja tarinoita, sekä tietoa oireyhtymästä.
Järjestämme teemaviikolla monenlaista ohjelmaa. Tulossa on esimerkiksi asiantuntijaluento, paneelikeskustelu, chatteja sekä monenlaisia mahdollisuuksia vertaistuen antamiseen ja vastaanottamiseen. Seuraa myös yhteistyökumppaneidemme tarjoamia mahtavia alennuksia!
Vulvodyniaviikon tavoitteena on lisätä näkyvyyttä sekä kannustaa puhumaan avoimesti, esittää kysymyksiä ja etsiä tietoa. Vulvodyniaviikon lisäksi Korento järjestää vuosittain myös Endometrioosiviikon keväällä ja PCOS viikon alkusyksystä. Teemaviikkojen avulla haluamme nostaa esiin, miten yleisiä gynekologiset sairaudet ja oireyhtymät ovat ja miten monen elämään ne vaikuttavat.
Mikä on vulvodynia?
Vulvodynia tarkoittaa kroonista, yli kolme kuukautta kestänyttä vulvan alueen kipua, jonka taustalta ei löydy mitään tunnettua sairautta eikä vulvan alueella näy poikkeavia muutoksia. Tällaiset vulvan alueen kivut ovat valitettavan yleisiä ja jopa 15 prosenttia vulvallisista on kokenut erilaisia vulvan alueen kiputiloja. Vaikka vulvodynia on yleinen, syytä sen taustalla ei tunneta.
Vulvodynian oireet voivat olla vaihtelevia. Vulvan alueen ja erityisesti emättimen suun koskettaminen voi aiheuttaa kipua ja monilla on haasteita esimerkiksi tamponin asettamisen tai yhdynnän kanssa. Joskus vulvodynia voi estää yhdynnät kokonaan. Toisilla kipu vaihtelee kuukautiskierron vaiheen mukaan ja joskus kipu voi olla jatkuvaa ja esiintyä koko vulvan alueella säteillen peräaukkoon, selkään tai reisiin. Vulvodyniaan voi liittyä myös lantionpohjan lihasten liiallista jännittyneisyyttä.
Vulvodynian oireet voivat vaikuttaa niiden kanssa elävän elämänlaatuun monin eri tavoin. Seksiin liittyvä kipu voi aiheuttaa ahdistusta sekä vaikuttaa ihmissuhteisiin. Monet kertovat kokevansa häpeää ja syyllisyyttä. Vulvan alueen kivut ovat intiimiyden ytimessä ja tästä syystä niistä voi olla hyvin vaikea puhua. Teemaviikon aikana haluamme muistuttaa, että kenenkään ei tarvitse jäädä yksin kokemuksensa kanssa.
Tutustu koko teemaviikon ohjelmaan.
Tehdään yhdessä vulvodynia näkyväksi!