Liukasteiden kanssa tärkeintä on löytää itselle sopivin

Blogikuva (14)

Liukuvoiteita, ja sellaiseksi soveltuvia, on olemassa hurjan paljon erilaisia ja tärkeintä on tietysti valita se, mikä toimii itselle parhaiten – ei voi suoraan sanoa, että yksi tuote toimisi kaikille, koska näin ei tietenkään ole! Pääasia on mahdollistaa jokaiselle mahdollisimman kivuton seksuaalielämä ja siinä itselle ja juuri omaan käyttöön soveltuva liukuvoide voi olla avainasia. 

Liukuvoiteet jaetaan karkeasti kahteen, vesipohjaisiin ja silikonipohjaisiin. Tämän lisäksi on olemassa ns. hybridi-liukasteita, jotka ovat sekoitus näistä kahdesta. Myös erilaisia öljyjä, kuten kookosöljyä, osa tykkää käyttää, vaikka ne eivät suoranaisesti ole liukuvoiteeksi suunniteltu.

Vesipohjaiset liukuvoiteet

Vesipohjainen liukuvoide on parhaimmillaan ”aidon” tuntuista, eli jäljittelee emättimen luontaista liukkautta, joka on hellävaraista, tuoksutonta ja jossa on mahdollisimman hyvä pH. Vesipohjainen liukuvoide on helppo puhdistaa vedellä, sekä iholta että välineistä. Eli vesipohjaisen poistaminen ei vaadi pesuaineita eikä ihoa ja limakalvoja rasittavaa hankausta. Vesipohjainen liukuvoide myös soveltuu käytettäväksi kaikkien seksuaaliterveysapuvälineiden ja mielihyvätuotteiden kanssa.

Vesipohjaisissa liukuvoiteissa on eroja niiden koostumuksessa, on ohuesta paksumpaan, ja valitettavasti myös pitkäkestoisesta ei niin pitkäkestoiseen.

Silikonipohjaiset liukuvoiteet

Silikonipohjainen liukuvoide on koostumukseltaan ohutta, jopa öljymäistä. Silikoni jättää ihon ja limakalvojen pintaan ohuen kalvon, eli se ei imeydy eikä haihdu, ja poistaa tehokkaasti pintakitkaa. Toisaalta silikoni ei samalla ”pehmeällä” tavalla suojaa kuten vesipohjainen ja silikonin läpi saattaakin jopa tuntea enemmän. Silikonia voi käyttää suojaamaan arpeutumia, mutta halutessaan myös luonnollisemman ja suojaavamman liukkauden, voi silikonin päälle käyttää lisänä vesipohjaista liukastetta.

Silikonipohjainen liukuvoide on erittäin riittoisaa ja pieni määrä riittää. Osa silikoniliukasteista toimii myös hyväilyyn ja hierontaan muuallekin keholle: vesipohjainen taas reagoi ilman kanssa ja voi tuntua tahmaiselta. Silikonin puhdistaminen vaatii pesun ja pyyhkimisen, koska se ei liukene veteen.

Entä öljyt?

Kaikenlaiset öljyt on yleensä suunniteltu enemmän iholle ja ihon pH:lle – esimerkiksi emättimen pH taas on paljon happamampi. Moni niitä tykkää myös intiimialueille kuitenkin käyttää ja mikäli jokin öljy on hyväksi havaittu, eikä aiheuta reaktioita, niin totta kai niitä voi käyttää.

Ota nämä huomioon itsellesi sopivan liukasteen valinnassa:

Tuotteen yhteensopivuus seksuaaliterveys-  ja mielihyvä tuotteiden kanssa

Silikonituotteiden kanssa voi käyttää öljyä tai silikoniliukastetta, mutta koska kumpikaan tuotteista ei ole vesiliukoinen on tuotteen puhdistaminen hankalaa. Mikäli puhdistus joudutaan tekemään ns. rankoilla aineilla, herää aina kysymys, miten puhdistaminen vaikuttaa omaan luonnolliseen pH-arvoon. Lähtökohtaisesti lähes kaikissa välineissä on myös jo valmistajan suositus käyttää vesipohjaista liukastetta – muiden käyttäminen mitätöi valmistajien takuun. Öljyssä ja silikonissa kun on myös se ongelma, että jos tuotteissa on esimerkiksi saumoja, voi liukaste jäädä niihin ja pilata liimat ja siten tuote myös rikkoutuu helpommin. 

Silikoni- ja öljyliukasteet myös ikäänkuin pilaavat silikonituotteista niiden pehmeän, samettisen pinnan ja tekevät siitä liukkaan, mikä ei vaikuta toki muuhun kuin tuntumaan. Ja taas jos tuotteen materiaali on huono, silikoni- ja öljyliukasteet saattavat sulattaa tuotteen pinnan tahmaiseksi. 

Lelujen, kuten lantionpohjan treenikuulien, vibraattorien, dilataatiosauvojen jne. kanssa vesipohjainen liukaste on aina varmin vaihtoehto.

Mieti mihin tarkoitukseen käytät liukastetta

Eri liukasteet voivat sopia eri käyttötarkoituksiin. Yllä kuvailtiinkin jo liukasteiden yhteensopivuutta seksuaaliterveys- ja mielihyvätuotteiden kanssa, mutta entä seksi, hieronta, kipua hoitavat harjoittelut ja muut tilanteet?

Esimerkiksi kipupistepainantaan tarkoitettujen tuotteiden kanssa silikoniliukuvoide voi käytännössä olla hankala: silikoni jättää ihon pinnalle liukkaan kalvon, minkä johdosta tarkkaan pisteeseen paineen kohdistaminen voi olla hankalaa, koska sehän sitten liukuu! Vesipohjainen liukaste taas on paksumpi ja pehmittää siten ihotuntemusta. Toki tässä on varmasti mielipide-eroja ja osalle silikoni liukkauden takia ehkä toimiikin paremmin.

Kannattaa myös huomioida, että öljypohjaiset liukasteet eivät käy lateksikondomien kanssa, mutta mikäli on tärkeää käyttää öljypohjaista liukastetta, on markkinoilla myös lateksittomia kondomeja joiden kanssa voi käyttää öljyä.

Tärkeintä on kuulostella, mikä itselle ja omaan käyttöön toimii parhaiten! 

 

Kirjoittajat:

Laura ja Tiia, Maukaste 

Maukasteessa suosittelemme liukuvoiteita ja muita tuotteita yli 20 vuoden kokemuksella ja lukemattomien asiakaspalautteiden perusteella. Valikoimme myyntiin vain parhaimmat tuotteet. Meiltä saa aina tulla kyselemään eri vaihtoehdoista ja suurimmasta osasta tuotteista löytyy myös testereitä, joten eroja esimerkiksi liukuvoiteiden välillä voi tutkia asiantuntevan myyjän avustuksella.

Kategoriat: