Syitä endometrioosin taustalla ei vielä täysin tunneta

Endometrioosi on tulehduksellinen sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohtuontelon ulkopuolella. Yleensä endometrioosipesäkkeet sijaitsevat vatsan ja lantion alueella, mutta joskus pesäkkeitä löytyy myös muualta kehosta. Endometrioosi jaetaan pesäkkeiden tyypin perusteella kolmeen tautimuotoon: pinnalliseen vatsakalvon endometrioosiin, munasarjan endometrioosikystoihin eli endometrioomiin ja syvään endometrioosiin.

Syytä sille, miksi jotkut sairastuvat endometrioosiin, ei vielä tiedetä. Teorioita syntymekanismista on kuitenkin useita. Kysyimme TYKSin Naistenklinikan apulaisylilääkäriltä erikoislääkäri Pia Suvitieltä asiasta. Suvitie on väitellyt endometrioosin diagnostiikasta ja hoidosta vuonna 2018 ja hän tekee endometrioositutkimusta.

Suvitien Lääkärilehdessä 14-15/2020 julkaistun endometrioosia käsittelevän tutkimuskatsauksen mukaan mikään endometrioosin syntyä selittävistä teorioista ei yksin selitä eri pesäketyyppien syntyä ja on mahdollista, että tautimuodot voivat syntyä eri tavoin.

Laajimmin hyväksytyn teorian mukaan kuukautisvuodon mukana kulkeutuu munatorvien kautta vatsaonteloon kohdun limakalvon palasia, jotka tarttuvat pikkulantion vatsakalvopinnoille ja alkavat kasvaa. Nykykäsityksen mukaan endometrioosiin sairastuneilla on kohdun limakalvolla ja immuunijärjestelmässä muutoksia, jotka altistavat limakalvon palasten tarttumiselle ja kasvulle.

Suvitien artikkelissa kerrotaan lisäksi, että muiden teorioiden mukaan endometrioosin syntyyn vaikuttavat sikiökautiset tai luuytimen kantasolut, sikiökautiset Müllerin tiehyen jäänteet, vatsakalvon metaplasia tai leviäminen lymfa- tai veriteitse.

Tieto endometrioosista ja sen syntyyn vaikuttavista tekijöistä lisääntyy koko ajan. On tärkeää jakaa tieteellisesti tutkittua, oikeaa tietoa aiheesta väärinkäsitysten syntymisen ehkäisemiseksi.

Kirjoittaja: Anna Kivimäki

keltainen_nauha
Kategoriat:
Scroll to Top