Tässä tekstissä esitellään kokemustietoon ja lääketieteeseen pohjautuen erilaisia kuukautissuojavaihtoehtoja. Tarkoituksena on esitellä vaihtoehtoja erityisesti vulvodynian näkökulmasta, sille tyypilliset kivut ja oireet mielessä pitäen. Kirjoittaja työskentelee Korennon järjestöassitenttina ja on elänyt itse vulvodynian kanssa usean vuoden ajan.
PIKKUHOUSUNSUOJAT JA SITEET
Pikkuhousunsuojat ja siteet eivät varmaankaan ihan kauheasti esittelyjä kaipaa. Siteet ovat monille meistä se ensimmäinen kuukautissuoja. Siteet ovat siitä hyviä, että ne eivät vaadi sisäistä asetusta – mutta senkin edestä sopivaa asettelua alushousuihin ja siteen takaisin paikoilleen vetämistä.
Pikkuhousunsuojia ja siteitä löytyy jokaisesta lähikaupasta, marketista ja apteekista eli saatavuuden osalta ei näissä ainakaan ole ongelmaa.
Jos limakalvot ovat herkät, kuivat tai side hiertää emättimen suulla olevia kipupisteitä tai hiostaa liikaa, voi olla aika tutustua muihin vaihtoehtoihin. Joillekin vulvodynian kanssa eläville siteet ovat ainoa mahdollinen vaihtoehto, joillekin taas siteet pahentavat oireita. Muista siis kuunnella kehoasi ja kipuasi.
Vinkki käyttöön: Siivelliset mallit pysyvät usein paikoillaan hieman paremmin. Suosi siteitä, jotka ovat tuoksuttomia ja pehmeistä luomumateriaaleista (esim. luomupuuvilla) tehtyjä – näitäkin on Suomessa saatavilla.
Miinuksia: Ei hengittävää materiaalia, mahd. hajusteet, halvat materiaalit ja väriaineet voivat aiheuttaa ärsytystä, sopivat vain tiettyjen alushousujen kanssa, ohi vuotaminen
Plussia: Helppo ja nopea asettaa
KESTOSITEET
Jos huomaat, että kertakäyttöiset siteet ärsyttävät vulvan ihoa tai kipupisteitä, voit kokeilla kestositeitä, joiden laadukkaimmissa versioissa materiaali on usein pehmeää ja hengittävää puuvillaa tai bambua. Myös kestositeet voivat ärsyttää kipupisteitä ja aina paksut materiaalit eivät hengitä kovin hyvin, mutta pehmeät kangassiteet ovat vähintäänkin kokeilemisen arvoisia.
Kestositeitä myydään usein muutaman kappaleen pakkauksissa, joissa on samaa mallia useampia tai samaa mallia useammassa eri koossa, jolloin pääsee testaamaan mikä sopii itselle parhaiten. Jos kangasta on liikaa (liian iso koko) menee side epämukavasti kurttuun, mutta jos kangasta on liian vähän (liian pieni koko) on suojaavuus myös pienempi. Myös kestositeissä, kuten kertakäyttöisissäkin, on siis pieni epämukavuuden ja esimerkiksi ohitsevuodon riski.
Vinkki käyttöön: Joskus värjäysaineet voivat aiheuttaa ärsytystä, eli jos mahdollista on hyvä suosia valkoisia vaihtoehtoja
Miinuksia: Oikean koon löytäminen, sopivat vain tiettyjen alushousujen kanssa, peseminen
Plussia: Todella paljon erilaisia vaihtoehtoja esim. värin ja kuosin suhteen, helppo ja nopea asettaa
MENKKA-ALUSHOUSUT
Jos haluat siirtyä kestositeistä vielä seuraavalle tasolle, vaihtoehtonasi ovat menkka-alushousut. Menkka-alushousut ovat keränneet suosiota muutaman viime vuoden aikana. Menkka-alushousut tai menkkapikkarit ovat ihan tavalliset alushousut – niiden valmistuksessa vain on otettu huomioon, että ne suojaavat myös tehokkaasti kuukautisvuodolta. Menkka-alushousuissa on usein kestävää ja imukykyistä kangasta useampi kerros – riippuen hieman valmistajasta ja siitä minkälaista vuotoa varten kyseinen malli on suunniteltu.
Menkka-alushousuja on markkinoilla nykyään jo paljon eri kokoisina, eri muotoisina, eri värisinä ja erilaisille vuotopäiville. Runsas vuotopäivä tai ekstrasuojaa yöksi ja mielellään high waist mallisena? Löytyy! Alushousut kevyemmälle vuodolle, hipster mallina ja kivalla kuosilla? Löytyy! Söpöt mutta suojaavat thongit klassisena mustana? Löytyy!
Menkka-alushousut säilyvät hyvinä vuosia; riippuen hieman siitä miten käyttää, pesee ja huoltaa vaatetta.
Vinkki käyttöön: Mieti jo ennen ostoa minkälaiseen vuotoon ja hetkeen kaipaat suojaa ja mukavampaa fiilistä. Moni vannoo esimerkiksi menkka-alushousut + tamponi kombon nimeen runsaina vuotopäivinä.
Miinuksia: Kertaostoksen hinta korkea (pitkällä aikavälillä tulee edullisemmaksi), ei voi kokeilla ennen ostoa, paksut kankaat eivät hengitä aina kovin hyvin, veren haju
Plussia: Kesto, mukavuus, ulkonäkö
TAMPONIT
Voi olla, että osa siellä ruudun toisella puolen ihmettelee tamponin roolia tällä listalla. Niitä harvoin suositellaan vulvodynian kanssa eläville, juurikin vulvodynialle tyypillisen kivun takia.
Varaudu siihen, että ensimmäisellä, toisella tai kolmannellakaan kerralla tamponin asettaminen ei välttämättä onnistu – tämä on sellainen asia, joka vaatii ihan kaikilta hieman harjoitusta. Jos laiton aikana tunnet jatkuvasti kovaa kipua kipupisteissä tai emättimessä, älä jatka yrittämistä vaan ole lempeä itseäsi kohtaan ja kokeile toista vaihtoehtoa.
Tamponien mukana tulevat asettimet ovat usein kovaa muovia. Jos sen käyttö tuntuu epämukavalta, voit harjoitella tamponin laittoa ilman sitä. Oman sormen pehmeä iho voi tuntua miellyttävämmältä limakalvoilla ja pienen harjoittelun jälkeen tamponin ohjaus sisään onnistuu myös sujuvasti. Sopivan asennon roolia ei kannata myöskään unohtaa, kokeile siis myös niitä rohkeasti, jotta löydät sinulle sopivimman!
Vinkki käyttöön: Älä tuikkaa tamponia kuivana minnekään. Jos olet löytänyt limakalvoillesi sopivan liukuvoiteen tai esimerkiksi emätinvoiteen tai rasvan, jota on turvallista käyttää säännöllisesti, hiero sitä emättimen suulle ja tamponin päähän (tai ihan kauttaaltaan). Asetus menee paljon sujuvammin näin! Voit myös halutessasi laittaa liukuvoiteen tai rasvan hetkeksi jääkaappiin – moni vulvodynian kanssa elävä saa helpotusta paikalliseen kipuun kylmän avulla.
Miinuksia: Kertakäyttöinen, voi kuivattaa limakalvoja
Plussia: Veren haju ei ole yhtä voimakas koska veri jää emättimeen
PEHMEÄT BEPPY-TAMPONIT
Beppy-tamponi on pieni (noin 5cm pitkä ja 3cm korkea) pehmeä ja mukautuva sieni. Tamponi on tehty ympäristöystävällisesti polyuretaanista. Tamponit ovat gynekologien suunnittelemia, ja niiden muoto on pitkän kehitystyön tulos.
Käyttäjät kehuvat tamponin mukavuutta – se ei töki inhottavasti emättimen seiniä vaikkapa urheillessa, ratsastaessa tai seksiä harrastaessa (kyllä, tätä voit käyttää myös seksin aikana!). Suomessa myydään Beppy-tamponeja liukasteella ja ilman. Jos olet erityisen aineherkkä voi tamponi ilman liukastetta olla sopivampi vaihtoehto – sen voit kostuttaa ennen asettamista vedellä tai omalla, itselle sopivaksi testatulla liukasteella.
Beppy-tamponi on saatavilla ainakin 2-30 kappaleen paketeissa. Paketissa tamponit ovat yksittäispakattuja.
Vinkki käyttöön: Kuten muidenkin emättimeen laitettavien suojien kanssa, käyttö ja asetus vaatii hieman harjoittelua. Testaa tamponia rauhassa ja kiirehtimättä.
Miinuksia: Ei narua, kertakäyttöinen, saatavilla vain seksuaaliterveyskaupoista ja muutamista apteekeista
Plussia: Pehmeä, mukava, muotoutuva
KUUKUPIT
Kuukuppi on ihanan ekologinen ja taloudellinen vaihtoehto, josta moni meistä varmasti haaveilee. Valitettavasti se ei ole kaikille sopiva vaihtoehto – gynekologinen kipu, erilainen anatomia, emättimen koko ja lantionpohjan lihakset ovat tässä isossa roolissa.
Kuten muitakin kuukautissuojia, myös kuukuppeja löytyy markkinoilta useita eri vaihtoehtoja. Kuukuppien koko ja pehmeys vaihtelevat. Esimerkiksi usein isommat koot ovat myös hieman jämäkämpiä. Ota nämä ja oma kiputilanteesi huomioon kuukuppia valitessa.
Käytä kuppia vain jos sekä limakalvosi, että lantionpohjanlihaksistosi tilanne on hyvällä mallilla. Jos limakalvosi ovat herkät, kuivat tai muuten huonossa kunnossa, on hyvä välttää emättimeen asetettavia kuukautissuojia kunnes limakalvot paranevat. Myös liian kireät lantionpohjanlihakset vaikeuttavat kupin laittoa.
Vinkki käyttöön: Älä pakota laittoa jos tunnet kipua. Muista, että kuiva kuppi on yleensä huono kuppi – kastele kuppi vedellä tai käytä vesipohjaista liukuvoidetta (öljypohjaiset liukasteet voivat vahingoittaa silikonipintaa).
Miinuksia: Peseminen, asettaminen vaatii harjoittelua
Plussia: Kesto, taloudellinen, estää veren kosketuksen limakalvojen kanssa, Suomen markkinoilla olevat kupit ovat 100% lääketieteellistä silikonia, eli kuppi on pehmeä, ei kuivata limakalvoja
LET IT BLEED
Jos vuotosi on niukkaa esimerkiksi kuukautisten viimeisinä päivinä, kannattaa harkita tarvitseeko (pahimmassa tapauksessa kipupisteitä, herkkää ihoa tai emätintä ärsyttävää) kuukautissuojaa ollenkaan. Jos ajatus veren vapaasta valumisesta tuntuu hassulta, voi siihen aluksi totutella esimerkiksi menkka-alushousujen avulla. Totuttelun jälkeen voit siirtyä ilman mitään suojaa tai ilman alushousuja olemiseen. Oikeilla tuotteilla veritahrat lähtevät kyllä pikkuhousuista ja esimerkiksi lakanoista hyvin pois.
Myös tämän, kuten muidenkin vaihtoehtojen, kanssa on hyvä miettiä mihin tilanteisiin ja hetkiin tämä sopisi itselle parhaiten.
Vinkki: Testaaminen on hyvä aloittaa sellaisena päivänä kun oma vuoto on vähäistä ja kun voit olla rauhassa kotona. Esimerkiksi yöksi voit jättää suojat ja alushousut kaappiin ja asettaa allesi vain pienen pyyhkeen ja nauttia vapauden tunteesta.
Miinuksia: Veren haju, siivoaminen
Plussia: Ei vaadi materiaalia tai rahaa
Loppuun muistathan..
…että voit aina kysyä myös hoitavalta taholta arviota esimerkiksi kuukupin käyttöön. Jos kyseessä on henkilö, joka tuntee hyvin oire- ja kiputilanteesi, voit saada häneltä hyvän arvion sopivaan kuukautissuojaan. Jos esimerkiksi lantionpohjanterapiassa on käytetty tai kokeiltu emättimeen laitettavaa elektrodia ja et kokenut sitä kipeänä tai epämiellyttävänä, on hyvin todennäköistä että sinulle sopiva kuukuppi myös löytyy.
…että hiivatulehduksen tai emätintulehduksen aikana ei suositella emättimeen asetettavia suojia. Sama pätee jos limakalvosi ovat erittäin kuivat, ärsyyntyneet tai rikkoutuneet muusta syystä!
…että voit myös yhdistellä eri suojia toistensa kanssa ja käyttää eri suojia erilaisina vuotopäivinä! Erityisen runsaalle vuodolle voi paras kombo olla menkka-alushousut ja tamponi. Niukkaan vuotoon taas sopii paremmin ohut pikkuhousunsuoja, menkka-thongit tai let it bleed -meininki.
…että tärkeintä on tuntea oma keho ja oiretilanne ja kokeilla itselle sopivaan tahtiin erilaisia vaihtoehtoja.