Ensi viikolla käynnistyy kansallinen PCOS-viikko jo viidettä kertaa. Teemaviikon aikana lisäämme jälleen tietoisuutta munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS:stä ja herätämme keskustelua oireyhtymän kokonaisvaltaisista vaikutuksista sen kanssa elävän terveyteen ja elämänlaatuun. Teemaviikolla jaetaan tietoa oireyhtymästä ja sen oireista, unohtamatta sen kanssa elävien kokemuksia ja tarinoita.
Teemaviikolla tapahtuu jälleen monenlaista. Järjestämme esimerkiksi asiantuntijaluennon, paneelikeskustelun, TRE-Stressinpurku-etätyöpajan sekä monenlaisia mahdollisuuksia vertaistuen antamiseen ja vastaanottamiseen. Teemaviikko näkyy myös somekanavissamme ja jaamme kokemustarinoita sekä seuraajiemme sisältöä.
PCOS-viikko on yksi Korennon järjestämistä teemaviikoista. Keväisin juhlimme Endometrioosiviikkoa ja syksyllä PCOS:n lisäksi Vulvodyniaviikkoa. Viikkojen tavoitteena on pitää meteliä – lisätä näkyvyyttä sekä kannustaa puhumaan avoimesti, esittää kysymyksiä ja etsiä tietoa. Askel askeleelta tuomme esille sitä, miten monen elämään PCOS vaikuttaa.
PCOS eli munasarjojen munarakkulaoireyhtymä on yleinen hormonihäiriö, jonka kanssa elää jopa 10–18 prosenttia syntymässä naiseksi määritellyistä. Oireyhtymän kehittymisen taustalla epäillään olevan todennäköisesti sekä perinnöllisiä että ympäristötekijöitä. PCOS:ään ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireita voidaan helpottaa monin eri tavoin. PCOS:n oireita ovat mm. häiriöt kuukautiskierrossa, miestyyppinen liikakarvoitus ja akne. Yli puolet oireyhtymän kanssa elävistä on ylipainoisia ja oireyhtymään liittyy aineenvaihdunnallisia ongelmia. PCOS voi aiheuttaa myös lapsettomuutta.
PCOS:n kanssa eläminen merkitsee lisääntynyttä sairastavuutta sen kanssa elävälle. PCOS lisää riskiä sairastua mm. diabetekseen, verenpainetautiin, laskimotukoksiin, kilpirauhassairauksiin, masennukseen, ahdistushäiriöihin ja migreeniin. Myös syömishäiriöt ovat keskimääräistä yleisempiä PCOS:n kanssa elävillä. On tärkeää muistaa, että PCOS voi vaikuttaa monilla eri tavoilla kaikkiin elämän eri osa-alueisiin. PCOS:n kanssa elävillä on mm. useampia poissaoloja ja työkyvyttömyys on yleisempää.
Tutustu koko teemaviikon ohjelmaan täällä.
Tehdään yhdessä PCOS näkyväksi!