Vulvodynian diagnosointi

Vestibulodynia

Ensin suljetaan pois muut emättimen alueen kiputilojen aiheuttajat (esim. infektiot, ihotaudit, kasvaimet, neurologiset sairaudet). Lisäksi kysytään rutiinisti mahdollisesta seksuaalisesta rajojen rikkomiskokemuksesta. Joskus kipuja ja pelkoja voivat laukaista tai pahentaa koetut seksuaaliset traumat liittyen luvattomaan koskettamiseen tai huonoon kokemukseen gynekologisesta tutkimuksesta.

Kun muut syyt on poissuljettu:

  • Tehdään vanupuikkotesti, jossa vanupuikolla painelemalla etsitään emättimen aukon ympäriltä kipupisteitä.
  • Tunnustellaan eli palpoidaan lantionpohjan lihasten tilanne.
  • Tehdään gynekologinen tutkimus.

Aina gynekologinen tutkimus ei onnistu vastaanotolla. Tuolloin sitä ei tehdä väkisin. Mikäli on tarvetta kuitenkin saada esimerkiksi ultraäänitutkimus tai infektiodiagnostiikka tehtyä, tutkimus voidaan tehdä kevyessä nukutuksessa. Samassa yhteydessä voidaan asettaa esimerkiksi minihormonikierukka, joka on vulvodyniapotilaalle parempi ehkäisyvaihtoehto kuin yhdistelmäehkäisypillerit.

Yleistynyt vulvodynia:

Voidaan diagnosoida oirekuvan lisäksi gynekologisen tutkimuksen yhteydessä etsimällä oireyhtymälle tyypillinen kivulias kohta (istuinkyhmy mediaalipuolelta).

vulvodynia kipupisteet

Vulvodynian kipupisteet

Kipupisteet sijaitsevat usein alhaalla kello viiden ja seitsemän kohdalla tai emättimen aukon yläosassa virtsaputken ympärillä. Kipua voi esiintyä myös kaikissa pisteissä.

 

Kuva: Iina Lehto

Vulvodynia diagnosointi
Scroll to Top