Vulvodynian oireet

Vestibulodynia (paikallinen vulvodynia)

Emättimen eteisen kosketusarkuus, vulvan vestibuliittioireyhtymä (VVS)

Yleisin vulvodynian muoto on paikallinen kosketuksen provosoima kiputila vestibulodynia. Vestibulodynia on yleisintä nuorilla vulvallisilla ihmisillä (erityisesti 20−30-vuotiailla) ja se voi olla joko primaarista tai sekundaarista. Primaarinen vestibulodynia huomataan usein esimerkiksi ensimmäisen tamponin asettamisen yhteydessä tai ensimmäisessä yhdynnässä, kun taas sekundaarinen vestibulodynia ilmenee myöhemmällä iällä.

Merkittävin vestibulodynian oire on yhdyntäkipu, joka voi jopa estää yhdynnät kokonaan. Vestibulodyniaan liittyvää kipua on kuvailtu äkilliseksi, polttavaksi ja teräväksi. Kipukokemus voi olla erittäin voimakas, koska paikallista kosketukseen liittyvää vulvodyniaa sairastavilla on todettu olevan emättimen suuaukon limakalvon pinnassa enemmän kipua aistivia tuntohermosäikeitä kuin muilla. Tämän lisäksi limakalvot voivat olla myös kuivat ja arat, jolloin jo istuvien vaatteiden käyttö saattaa aiheuttaa merkittävää kipua. Usein pitkään vulvodyniasta kärsineille on kehittynyt myös lantionpohjan lihaksiston jännittyneisyyttä eli vaginismia.

Riskitekijöitä vulvodynian ja vestibulodynia-muodon taustalla tunnetaan vielä melko huonosti mutta taustalla voi olla useita altistavia tekijöitä. Yhtenä syynä sairastumisen taustalla voi olla varhain aloitettu ja/tai pitkäkestoinen yhdistelmäehkäisyn käyttö (erityisesti matalaestrogeeniset yhdistelmäehkäisypillerit). Myös toistuvilla hiiva- tai virtsatietulehduksilla saattaa olla yhteys ensioireiden ilmenemiseen. Erilaiset tulehdusoireet virtsateiden ja ulkosynnyttimien alueilla ovat yleisiä myös ensioireiden ilmaantumisen jälkeen.

Syklinen vulvovaginiitti muistuttaa paikallista vulvodyniaa, mutta kipu on tyypiltään vaihtelevampaa ja se pahenee usein kuukautisten yhteydessä. Kipu on yleensä tyypiltään kutiavaa ja polttavaa ja se ilmaantuu tiettynä ajankohtana. Kipu jatkuu usein pidempään ärsytyksen jälkeen tai se voi ilmaantua esimerkiksi vasta yhdynnän jälkeen tai sitä seuraavana päivänä. Erityisesti syklisen vulvovaginiitin taustalla voi olla hiivasieni-infektio.

Yleistynyt vulvodynia (essentiaalinen/neuropaattinen vulvodynia)

Vestibulodyniaa harvinaisempi vulvodynian muoto on yleistynyt (eli essentiaalinen tai neuropaattinen) vulvodynia, jota sairastaa arviolta noin 6 % vulvodyniapotiaista.  Yleistyneelle vulvodynialle on tyypillistä laajahkolla alueella esiintyvä jatkuva epämääräinen kipu, jota kosketus ei kuitenkaan provosoi. Esimerkiksi pitkään paikallaan istuminen kuitenkin pahentaa kipua ja kipu voi pahentua iltaa kohti. Kipu paikallistuu vulvaa hermottavien hermohaarojen alueille ja se voi säteillä peräaukon alueelle, pakaroihin, reisiin ja ristiselkään. Liikunta saattaa helpottaa tämän tyyppistä kipua. Yleistynyttä vulvodyniaa sairastavat ovat iältään usein hieman vanhempia (yli 40-vuotiaita) kuin vestibulodynia-tyyppiä sairastavat.

Yleistynyt vulvodynia voi saada alkunsa esimerkiksi kirurgisten toimenpiteiden tai raskauden seurauksena ja sitä voidaan hoitaa pääasiassa hermokipulääkkeillä.

Oireitasi voit seurata helposti Korento ry:n Moona Oirepäiväkirjan avulla. Moonasta voit myös tulostaa mukaan tilastot lääkärikäynnille, jotta oirekuvasi on helpompi kertoa lääkärillesi.

Lataa Moona AppStoresta | Lataa Moona GooglePlaystä

Vulvodynia oireet
Scroll to Top